DataTresorDisc: Kam zaznamenáváme data

Výrobci disků běžně uvádějí, že vypálená data vám na CD/DVD vydrží po dobu 10 let. To je však teorie platící v ideálních podmínkách. Jelikož však nežijeme v dokonalém světě, realita je o poznání horší a data uložená na DVD/CD uváděných životností v žádném případě nedosahují.

Jaká je realita?

Doba, po kterou vám současná CD/DVD „udrží“ vypálená data, je normálně cca 2-5 let. Samozřejmě to značně ovlivňuje spousta vnějších faktorů, jako: uskladnění disků, frekvence přehrávání, použité mechaniky a SW, rychlost vypalování a v neposlední řadě též kvalita samotného DVD/CD. V případě originálních CD/DVD disků je situace o poznání lepší a doba “uskladnitelnosti” oněch 10 mnohdy výrazně převyšuje. Sám mám doma mraky CD disků z nichž nejstarší jsou z let ’91, ’92 a ’93 a světe div se – 1/3 z nich pořád bez problém funguje… 1/3 funguje s problémy… 1/3 vůbec! U originálních DVD je situace v podstatě obdobná (i když nejsou tak starého data – nejstarší mají max. 10 let). Kdo si myslí, že v případě flash pamětí či externích disků má vyhráno, ten se plete.

Výrobci před obdobnou situací nyní varují již i v případě ostatních digitálních paměťových médií (viz flash paměti, ext. HDD). Nyní svítá jiskra naděje v podobě české společnosti Northern Star a její revoluční technologie DataTresorDisc, jejímž výsledkem je zcela nový typ disků s garantovanou „data-stálostí“ 100 let!

DataTresorDisc technologie

Mnoho z nás bohužel již dobře zná situaci (a ti ostatní ji dříve či později bohužel nejspíš také poznají), kdy vyndáte ze skříně (šuplíku, poličky) box s DVD vašeho oblíbeného filmu, na který jste po letech opět dostali chuť… A nebo ještě lépe: zálohu důležitých dat, která nyní nutně potřebujete. Ale ejhle! Po vložení disku do mechaniky vám na čele vyraší studený pot a zmocní se vás panika, neboť DVD se „tváří prázdně“! Jedním z efektivních řešení daného problému by v blízké budoucnosti mohla být technologie DataTresorDisc (zkráceně „DTD“). Její produkty se od běžně vyráběných CD-R, DVD-R/+R odlišují hlavně svým složením – konkrétně záznamové vrstvy. Původně organická vrstva je u typu „DTD“ nahrazena anorganickými materiály – keramicko/kovovými, které jednoduše lépe chrání data před nežádoucími vlivy okolního prostředí, jako je světlo, prach, teplotní změny, elektromagnetická pole (běžných domácích spotřebičů) atd. Právě díky složení na keramicko-kovové bázi nedochází k přirozenému stárnutí záznamové vrstvy jako u konvenčních CD/DVD, složených mimo jiné i z organických materiálů.

Záznam na běžné disky

CD/DVD, která známe, běžně používají (pro záznamovou vrstvu) organické látky ze skupin „cyanine“ a „phtalocyanine“. Jejich hlavní nevýhodou je jak typicky krystalická struktura pohlcující vlhkost, tak změna vlastností způsobená denním světlem. Vypálený záznam na CD-R i na DVD-R/+R je ve formě „pitů“. Jde o vypálené značky o různých délkách, které jsou například u CD-R v 9 různých velikostech (jedná se o délky od 3T až po 11T), stejně tak mají i mezery mezi jednotlivými „pity“ 9 různých délek (u DVD-R/+R je navíc ještě délka 14T). Po vypálení dat do organické záznamové vrstvy dochází časem (působením vlhkosti) ke změně velikosti krystalů záznamové vrstvy a tím ke změnám velikosti vypálených pitů. Čtecí mechanika pak logicky přestává být schopna rozlišovat velikosti jednotlivých pitů a takový disk vám po nějaké době již zkrátka nedokáže „přečíst“. Dalším problémem je stoupající rychlost vypalování, což je přímo úměrné zvýšení citlivosti na světlo a tím i nestability dat v čase. K tomu se nám dále přičítá vliv vlhkosti vzduchu (oxidace, koroze) na vrstvy „reflektoru“. Ten se však na druhou stranu dá odstranit použitím odolných materiálů (drahých kovů). Kvalitnější (dražší) CD-R/DVD-R/+R „pro archivaci dat“ používají na materiál reflektoru zlato (vedle běžně používaného stříbra).

Blíská se na lepší časy

Naproti tomu „DTD“ nosiče jsou založeny na úplně jiné bázi. DVD+R „recordable“ DATA TRESOR DISC disponuje záznamovou vrstvou na bázi kovů a polokovů. Vlastnosti použitých anorganických materiálů spolu s technologií vícepozičního plazmového naprašování zajišťují neměnnou velikost pitů vypáleného záznamu v čase za současného odstranění problému koroze reflektoru. Vypálené „pity“ digitálního záznamu tvoří permanentní záznam, který není možné vymazat ani přepsat, jako je tomu například u technologií optických disků RW (re-writable). Oproti standardnímu DVD+R žádný z použitých materiálů záznamové vrstvy nepodléhá přirozenému stárnutí. Pečlivým výběrem prvků pro jednotlivé vrstvy je zajištěna stálost zaznamenaných dat.

Shrnutí

Disky s technologií DTD jsou odolné vůči světlu, UV záření, vlhku, zvýšeným teplotám, magnetismu i radiaci. Tato technologie se vývojem může aplikovat na optická média o vyšší kapacitě, při zachování kvality a životnosti. A jen tak pro zajímavost, keramicko-kovová vrstva má podobné vlastnosti jako keramické desky s klínovým písmem ještě z dob dávné Mezopotámie, které jsou i dnes (po několika tisíciletích) stále zachovány

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

2
Komentujte

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] nám blíská na lepší časy! Před několik lety byla uvedena na trh zajímavá technologie DTD: Data Tresor Disc – české společnosti Northern Star, jejímž výsledkem jsou disky s garantovanou […]

trackback

[…] jejímž výsledkem jsou disky s garantovanou data-stálostí 100 let (více informací například ZDE). Nizozemští vědci v čele s Jeroenem de Vriesem z univerzity Twente však šli ještě mnohem, […]