Jak na vlastní foto ateliér (2)

Profesionální foto ateliér i se vším vybavením co k němu patří, je finančně a prostorově relativně dosti náročnou záležitostí. Mnoho začínajících fotografů se dnes pokouší tvořit si sami profesionální fotografie (ať již na eshopy, weby, do katalogů, časopisů apod.), že to není taková legrace, zjistí většina z nich záhy. Bez příslušného vybavení (a know-how pochopitelně) se prostě neobejdete. Pokud to tedy myslíte s fotografií vážně (ať již v rámci své profese nebo čistě soukromě) a láká vás „ateliérový portrét“ pravděpodobně dospějete k závěru že: Je třeba pořídit si vlastní foto studio! Minule jsme si přiblížili, jak na „menší“ (produktový) ateliér, teď je ta správná chvíle, vrhnout se na ateliér větší – portrétní! 

Profesionální foto ateliér představuje značnou počáteční investici

– a to nejen finanční ale též prostorovou a časovou

Portrétní ateliér: portrétní, rodinná, skupinová fotografie

V případě požadavku většího ateliéru – na fotografování portrétů či dokonce skupinek (rodinky), se požadavky logicky zvedají – na prostor i techniku. Základem je opět fotoaparát (preferujeme rozhodně DSLR) s možností nastavení manuálních funkcí + možnost připevnění externího blesku (hot-shoe patice).

Jako ideální sklo se zde jeví portrétní objektiv (85mm) s vysokou světelností (f/2.8 a méně) a měkkou kresbou nebo alespoň sklo s delším ohniskem (70mm a výše) s možností co nejvíce odclonit (čím menší „F“ hodnota, tím lépe).

Určitě nezapomeňte na stativ, ten se může hodit vždy (když už nic jiného, působí jako dobrý psychologický prvek – o čemž zas někdy příště). Potřeba bude minimálně jeden externí systémový blesk. Ideální volbou je samozřejmě zábleskové světlo (Fomei, Profoto atd.) s možností přepínání světelného zdroje (stabilní/pilotní VS zábleskové světlo). Dále by takové světlo mělo umět nastavit intenzitu (jak záblesku tak pilotního – „kontrolního“ světla), dálkové odpalování samozřejmostí.

Na druhou stranu, špičkové vybavení je sice fajn, ale ani není zrovna tou nejvyšší prioritou

Každý snímek potřebuje prostor

Na portréty je třeba mnohem více prostoru – vzhledem k povaze focení počítejte s odstupem od fotografované osoby 2-3m (v případě detailu) a 5-6m (fotíte-li celou postavu nebo malou skupinku). Proto je nutná místnost alespon 6-7m (délka) x 3-4 (šířka). Pozadí by u portrétu nemělo rušit, proto použijte jednolité plochy (v ateliéru běžně papírová „nekonečná“ pozadí v roli), stejnou službu udělá i čisté prostěradlo či něco podobného (bílé, černé, barevné – min. 200x120cm). K tomu alespoň dva stojany (2m+) a jedna středová tyč (na zavěšení pozadí). Nezapomínejme ani na rekvizity jako (typicky): klobouk, deštník, barová stolička, šátek, kytara, knížka, nějaké pěkné nádobí… Mezi vele-důležité vybavení (nejen) portrétní fotografie patří též odrazné desky – 1 menší (cca 50-60cm v průměru) pro detaily a velká (cca 150-180cm) pro celky. Dnes se již běžně prodávají odrazné desky tzv 4v1, kde lze v rámci jedné „odrazky“ střídat povrchy: zlatá, stříbrná, černá (pro stíny) a bílá-transparentní (funguje jako difuzor, pro rozptýlení světla).

Prostory jsou většinou zcela klíčovým prvkem a také mnohdy i značně limitující

Přístupy k fotografování portrétu

V podstatě jsou dvě možnosti, jak přístupovat ke svícení (nejen) v portrétní fotografii:

Buďto využijeme přirozené světlo nebo světla záblesková! V prvním případě dosáhneme zcela přirozených výsledků, příjemného světelného a tónového podání, většinou rozptýleného světla s měkkou kresbou a celkově decentního a harmonického vyznění snímků s působivě malou hloubkou ostrosti (dle objektivu a jeho světelnosti). Tehdy nepotřebujeme blesky ani nákladné ateliérové vybavení (záblesková světla, dálkové odpalování), postačíme si pouze s přirozeným světlem. A propo mnoho fotografů se na tento typ fotografování specializuje (viz výborný Robert Vano)! ALE potřebujeme dobře prosvětlenou místnost a světelný objektiv (a tu „správnou“ denní dobu). 

Portréty pomocí zábleskových světel jsou v podstatě opakem prvního případu. Snímky budou pěkně barevné, kontrastní, perfektně ostré s velkou HO (pakliže ji budeme chtít). Ovšem je to také mnohem náročnější na vybavení. Neobejdeme se bez externího systémového blesku(alespoň 2ks) nebo zábleskových světel, 2 ks softboxů + reflektorů (min. 1 standardní kulatý + 1 komínek / vlasové světlo). Dále potřebujeme dálkové odpalování (PocketWizzard, Phottis, Fomei, Profoto) a pro jistotu ještě odrazné desky (2x – malá cca 40cm + velká cca 180cm). Ovšem máme také podstatně větší tvůrčí svobodu (můžeme pracovat s HO, se světlem, barvou, kontrastem atd.) a také můžeme libovolně „modelovat světlem“.

Závěrem

Vybudování vlastního fotografického ateliéru nepředstavuje až tak velkou vědu. Zásadním problémem většinou bývá prostor. Pro portétní fotografii je důležitá i výška místnosti – zábleskové systémy potřebují většinou více než standardních 2,5m (kor chcete-li ještě posuvný stropní systém). Technika jako taková je vždy řešitelná – je to jen a pouze otázka peněz. Profesionální, plně vybavený značkový ateliér (vč. zmíněného stropního systému) vás přijde – bratru na cca 100-250 tisíc. Skromněji – leč kvalitně vybavený aleliér vás s notnou dávkou kreativity a šikovnosti – přijde na ¼ předešlé ceny. Samostatnou kapitolou pak „zbývá“ správné nastavení fotoaparátu, blesku (světel) a v neposlední řadě též zodpovědný přístup k problematice svícení. Obojímu se budeme věnovat v některém z dalších článku…

 

Martin Hájek

fotograf, žurnalista, lektor

www.martinhajek.net

Článek vyšel v NGP 02/13 (Noviny pro Grafický průmysl),

jejichž vydavatelem je www.grafie.cz

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na