Finalizace našich fotografií (nejen) z dovolené

Důležitým faktorem je výběr snímků a jejich smyslupná organizace! Základem je systém a jeho dodržování. Jak si snímky rozdělit je na každém z Vás (ostatně tomuto tématu jsme se již věnovali dříve… a ještě se mu určitě budeme věnovat někdy v budoucnu). Třídění na monitoru je přeci jen pohodlnější než na malém LCD fotoaparátů. Vybírejme opravdu jen ty snímky, které za to vážně stojí. Nemá cenu „ubíjet“ nezaujaté diváky kvantitou – kvalita především! Klaďte důraz na technickou stránku (ostření, expozice, barvy) a obsahovou stránku (kompozice, vtip, myšlenka). Můj soukromý tip je roztřídit snímky do tří základních složek: originál (neupravené), tisk (upravené, max. velikost) a web. Na ten „svůj nejlepší“ systém si časem zajisté přijde každý sám. Máme-li vytříděno, můžeme začít přemýšlet co s tím dál.

ilustrační fotografie; zdroj: internet

Zálohy, DVD, CD, HDD

První možností je zkopírování fotografií na nosič (CD, DVD) nebo na harddisk. Nicméně dobré je dodržovat pár důležitých zásad. Jednak tento krok by měl být zcela automatický a jednou z prvních věcí při návratu z dovolené (či zkrátka z foto akce). Pak také CD a DVD disky nevydrží věčně. Výrobci sice běžně udávají životnost min. 10 let, realita je však jiná. Běžná CD vydrží sotva polovinu (ty nejlevnější třeba i jen 2-3 roky), DVD jsou na tom o něco lépe. Vyplatí se rozhodně investovat do dražších a kvalitních disků. Dobrou alternativou jsou například „DTD“ (DataTresorDisc), speciální nosiče s garantovanou dobou uchování záznamu 160 let. V případě zálohování snímků na disk dávejte přednost externímu HDD, který bude ideálně určen výhradně fotografiím. Problémem interního PC disku je, že obsahuje množství dalších dat (vč. systémových), je mnohem více je zatěžován, navíc denně musí čelit potenciálním hrozbám z internetu. Zkrátka je mnohem náchylnější na potenciální havárii, proto se zálohováním přímo na HDD vašeho počítače velice opatrně (osobně to důrazně nedoporučuji)! 

Galerie, Facebook, Flicker aj.

Oblíbenou variantou je tvorba online galerií – ať již na vlastních webovkách, stránkách typu „Flicker“ či (stále oblíbenějších) sociálních sítí ála „Facebook“. Jde o rychlou a populární variantu, kdy můžete své fotografie prezentovat širokému diváckému publiku (většinou navíc nepříliš náročnému :-)) a nemusíte složitě posílat stovky megabytů dat (mailem, přes FTP či různé uschovny). Nevýhodou je fakt, že musíte počítat s tím, že jakmile je něco jednou online, ztrácíte nad tím kontrolu a nelze odhadnout kdo všechno vaše snímky uvidí a co se s nimi bude dít! Proto vždy dobře zvažte co a kam hodláte „uploadovat“, cesta zpět už potom není!

ilustrační fotografie; zdroj: internet

Fotoalbum a Fotokniha

Jednoznačně zatím nejrozšířenější variantou je stále klasické, staré-dobré foto album. Mezi běžně tisknutelné rozměry patří 9 x 13, 10 x 15 a 13 x 18 cm. Takto vytištěné snímky, chráněné jednotlivě fólií (navíc jako celek bezpečně uložené v albu z tvrdých desek) vydrží bez problémů desítky let. Album je ke všemu dobře skladné, přenosné, můžete se s ním kdykoli pochlubit. Hitem posledních let se stala tzv.: Fotokniha – moderní alternativa klasického foto alba. Tiskne se nejčastěji na vysoce lesklý papír, je možné přidávat popisky, titulky a celou kniku libovolně personalizovat. Synonymem fotoknihy je u nás společnost CeWe Color. Vybírat lze mezi množstvím formátů (čtverec, panorama, klasika – 3:2), několika velikostí (od fotoknihy „do kabelky“ až po XXL / A3 formát) a především – foto knihu si můžete „navrhnout“ sami (pomocí speciální aplikace online).

ilustrační fotografie; zdroj: internet

Foto obrazy

Top třídou v oblasti fotografického tisku je velkoformátový tisk a následná adjustace fotografií. Možností je dnes spousta, faktem budiž, že jen u velkoformátové fotografie (formát A3 a více) teprve konečně naplno vynikne barevný i jasový kontrast, hloubka obrazu, ostrost a celková kompoziční a obsahová pestrost! Lze tisknout na RC papíry (s podložkou a chemickými přísadami), na Fineart papíry (barytová, akvarelová, média), na vinil, bavlnu, samolepku, transparentní papír atd. Velice oblíbenou adjustací je tisk na malířské plátno (100% přírodní materiál), které je následně vypnuté do vnitřního (dřevěného) klínového rámu. Další variantou je nakašírování fotografie na tvrdou podkladovou desku. Existuje mnoho typů, od lehkých Kapa desek (plast, papír, PU jádro), přes tvrdé (Mount, Gatorfoam) až po těžké hliníkové (Dibond, RighBond). Dřívější sklo dnes již nahrazuje speciální laminační fólie (mat, lesk, strukturovaná), která chrání jak proti mechanickému poškození, tak i proti vlhkosti a UV (způsobující blednutí). Vše lze ještě nakonec vsadit do stylového rámu. K dispozici je opět množství profilů, materiálů (dřevo, kov, plast) i barevných variant (etalonem v oboru je společnost Nielsen).

Závěrem

Fotografie se stává fotografií až jejím vytištěním. Tuto starou (dobrou) pravdu budu omílat neustále dokola. Finalizaci fotografií (nejen z dovolené) by měl představovat rozhodně tisk. Z toho 2-3 nejlepší snímky na větší formát (alespoň A2, cca 40 x 60 cm) a výběr cca 50 snímků buďto do foto alba nebo Foto knihy. Zálohování na externí HDD by mělo být samozřejmostí, tvorba foto galerie (s preferencí na vlastním webu) pak již jakýmsi bonusem. 

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Rozhovor: Libor Rambousek (CEWE Color) | FOTOFOKUS Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] pod sebou legendární značky Fotolab a Fotostar), jenž je dnes už v podstatě synonymem Fotoknih (CeWe) a to nejen v ČR! Povídali jsem si s Panem Liborem Rambouskem (technický ředitel CeWe […]