Phottix Atlas II – odpal to, kámo

Společnost Phottix nyní nabízí novou – II. Generaci bezdrátového odpalování Atlas. Zařízení umožňuje dálkové odpalování zábleskových světel či externích systémových fotografických blesků, disponuje dlouhým dosahem, spolehlivostí, nízkou spotřebou i množstvím přídavných funkcí. Systém pracuje na bázi radiových vln na frekvenci 2,4 Ghz. Oproti starším verzím Phottixů, zde výrobce zapracoval na dosahu – který je více než dvojnásobný a také přibyla funkce WRS. Navíc nový Phottix je také více univerzálním zařízením. 

Základní specifikace

Phottix Atlas II lze použít jako bezdrátový odpalovač ve studiu i v exteriéru. Konektivitu zajišťuje buďto hot-shoe patice, nebo dvojice 3,5 jack zdířek (1x In/Out a 1x Out). Synchronizační čas Atlasu II činí 1/250 s. Zařízení disponuje 4 kanály (1-4) s udávaným dosahem až 350 m. Napájení zajišťuje dvojice AA baterií a nebo lze použít adaptér DC 5V (IN „U“ = 1,6-3 V).

Užitečnou, novou funkcí je tzv.: WRS režim. Jde o bezdrátový modul, zastupující dálkovou (wireless) spoušť fotoaparátu. Atlas II tak můžete použít jak k samotnému odpalu blesků, tak též coby dálkovou spoušť fotoaparátu a zároveň aktivovat synchronizované záblesky. V praxi to však znamená nutnost použití ještě jednoho Atlasu II navíc (potřebujete alespoň tři Atlasy – jeden je na fotoaparátu, druhý aka dálková spoušť, třetí – přijímač propojený se světlem / bleskem).

Jednu z hlavních předností Phottix Atlasu II představuje jeho flexibilita – dvojice „transieverů“ (standardní sada) není rozdělena na vysílač / přijímač ale naopak – obojí lze libovolně kombinovat a použít tak jako vysílač a zároveň přijímač. Tato – na první pohled pro někoho možná nedůležitá „fíčura“ (úžasný to “počeštělý” výraz Ondřeje Neffa :-)), se mi v terénu brzy osvědčila jako geniální a neuvěřitelně praktická funkce (věřte nebo ne). Které zařízení má pracovat jako přijímač a které jako vysílač zvolíte jednoduše přepínačem TX-RX. 

Popis Atlasu II

Vrchní část Atlasu II obsahuje Hot-shoe patici; kontrolní LED diodu (bliká zeleně při zapnutí, při záblesku červeně); přepínač kanálů (1-4) a tlačítko „test“- pro kontrolu funkčnosti. Ze spodu je kovový závit – pro uchycení zařízení do stativu a dále krytka, pod níž se ukrývá dvojice tužkových (AA) baterií.

Na pravém boku Atlasu II najdete pouze zdířku pro vstup DC 5V adapter (napájení ze sítě), na pravém pak dvojice přepínačů – jeden pro zapnutí / vypnutí, druhý pro přepnutí TX (transmitter- vysílač) / RX (receiver – přijímač).

Na horní hraně nelze přehlédnout anténu (sytě zelenou) a pak trojici synchro zdířek (malý jack – SR; dva větší jacky – 1 obousměrný a 1 pouze „OUT“). Sodní hrana obsahuje patici s aretačním kroužkem – na instalaci Atlasu do hot-shoe sáněk fotoaparátu. 

Praktické zkušenosti

Ovládání Atlasu II je dalším plusem, neboť se omezuje na ta úplně základní nastavení, nepředstavuje nic složitého a je ryze intuitivní (aneb v jednoduchosti je krása). Na fotoaparát jednoduše pomocí hot-shoe sáněk umístíte jeden Atlas a přepínač na boku nastavíte do módu TX (vysílač / transmitter). Druhý Atlas instalujete na externí fotografický blesk, popř synchronizačním kabelem k zábleskovému ateliérovému světlu. Pak stačí pouze přepnout režim Atlasu na RX (přijímač / reciever). Nezapomeňte zkontrolovat, máte-li nastaven shodný kanál na obou zařízeních. A propo kanály jsou zde celkem 4, tudiž lze pomocí 8 atlasů (4 párů) vytvořit až 4 na sobě nezávislé skupiny zábleskových systémů! 

Dílenské zpracování je na slušné úrovni – posun oproti starším verzím, které byly ještě tu a tam nedotažené (sem tam něco úplně přeně nelícovalo, fórová plastová dvířka baterií apod.). Celkově působí Atlas II bytelným dojmem, což se párkrát potvrdilo i praxí, občas zkrátka nezabráníte tomu, že vám „něco“ upadne / dostane ťafku zrcadlovkou, objektivem, stativem či bleskem. 

Dosah uváděný výrobcem (cca 350 m) jsme zdaleka ani nevyužili a pochybuji, že by jej kdokoli reálně v ateliéru využil. Unvitř nebyl problém s dosahem cca 40m (skrze zdi, podlahy, stropy). Odpalování fungovalo i přes dvě patra (z přízení do 2. podlaží) napříč celou budovou. Na druhou stranu v exteriérech je to jiná káva a slušný dosah může být rozhodně výhodou. V terénu jsem se dostal do vzdálenosti max 200 m. V otevřeném prostranství s přímým výhledem „vysílač – přijímač“ nebyl problém. Testoval jsem Atlas jak s externím systémovým bleskem (Canon Speedlite 580 EX) tak i s ateliérovým zábleskovým systémem Fomei (Pro 300-1200 W/s). Oproti starším verzím Phottixů je zde posun i co se týče spotřeby energie. Používal jsem původní (výrobcem dodávanou) dvojici alkalických článků, které vydržely během celého testování. To čítalo cca 4x fotografování – 2x v ateliéru, 2x venku (tj. zhruba 10 hodin provozu a více než 200 odpalů)!

Závěrem

Podobných zařízení jsou dnes na trhu desítky – pohybující se od několika set korun až po mnohatisícové částky. Seženete jak „no-name“ odpalovače (nevalné kvality) „za pár kaček“ tak i špičková zařízení typu PocketWizard – ovšem také za špičkovou cenu. Phottix Atlas II představuje kvalitní a spolehlivé příslušenství, univerzální odpalování vyšší třídy – použitelné jak do ateliéru tak na exteriérové focení. A to za rozumný peníz! Zařízení nabídne dlouhý dosah, malou spotřebu energie, jednoduché, intuitivní ovládání a spolehlivost. Během testu jsem se nesetkal s ničím, co by mi nějak výrazně vadilo. Btw: nepodařilo se mi rozchodit dálkové ovládání (funkce WRS) ale přiznávám, že jsem se tím zas tak moc nezabýval. Chyba tedy může klidně být v „obsluze“, nikoli v Atlasu samotném! Odsah balení Phottix Atlas II obsahuje: 2x přijímač/vysílač, USB kabel, kabel (jack/jack 3,5mm) pro propojení se zábleskovým světlem, poutko, 4x AA alkalické bat., CD a manuál. Phottix Atlas II je kompatibilní s fotoaparáty: Canon, Nikon, Panasonic, Olympus. Cena setu je: 3 489 Kč (vč. DPH).

Více informací a nákup možný na www.vffoto.com (zároveň tímto děkuji Panu Fučíkovi, potažmo VFFOTO za zapůjčení produktu k testu). Podrobné technické info a popis Atlasu II například na: http://www.vffoto.com/radiovy-odpalovac-blesku-atlas-ii-set-2-ks

Podívejte se také na recenzi Phottix Odin

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na