iPhone a Snapseed – fotím, fotíš, fotíme

Smartphony obecně otevřely dveře do světa digitální fotografie ohromné mase uživatelů a z velké části stojí za jejím ohromným rozmachem právě tyto “chytré krabičky”. Jejich výhodou jsou malé rozměry a hmotnost, snadné ovládání, okamžitá akceschopnost a fakt že je prostě nosíme neustále u sebe. Nezanedbatelným plusem je samozřejmě též možnost okamžitého odeslání fotografie (přes bluetooth, MMS, emailem, do sociálních sítí) díky konektivitě přes mobilní sítě či wi-fi rozhraní. Populární iPhone je zde určitou výjimkou – fenoménem (ať se vám to líbí nebo ne). S trochou nadsázky bychom mohli říci, že všechny současné smartphony se rozdělují na 3 typy: iPhony a jeho horší či lepší plagiáty (ano, jsem si vědom, že teď se mnohým z vás otevírá kudla v kapse, což je asi tak všechno co s tím naděláte :-)) A právě fotoaparát představuje jednu z jeho silných zbraní. 

Co je to vlastně kvalitní fotografie?

Není žádným tajmenstvím, že technicky dobrou fotku “dělají” 3 věci: kvalitní a dostatečně velký snímač, kvalitní optika a rozumný následný postprocessing – zpracování snímků! Ona “kvalita” je zde pojmem silně subjektivním (někdo je méně náročnější, někdo více). Z hlediska čistě “foto-profesionálního”, skutečně kvalitní senzor ani optiku nemá žádný fotomobil (prostě NE, řekněme si to na rovinu, tak to prostě je!). Ovšem ono se toho hodně dá dohnat právě následným zpracováním. Na druhou stranu, srovnáme-li použitou optiku (a senzor) u smartphonů, Apple nabízí jedno z nejlepších řešení. A když to navíc ještě podpoříte rozumným softwarem, dají se z toho vytřískat celkem zajímavé výsledky! 

Nastavení foťáku

Nevýhodou iPhone foťáku je, že nelze výsledek manuálně příliš ovlivnit. V iPhone foťáku to maká stylem “namiř a zmáčkni (a neřeš)”, což mě osobně těžce nevyhovuje. Zlatý HTC, Samsung a mnoho dalších, kde bylo přeci jen relativně dost možností, jak ovlivnit výsledek (nastavení WB, ISO, kompenzace expozice). Jak to nakonec celé dopadlo a jestli to bylo ku dobru věci, toť už je jiná pohádka. Na druhou stranu chápu filozofii Apple: “As simple as it’s possible”. U svého iPhone mohu ve standardu nastavit jen pár možností (př. HDR, mimochodem nic moc… nutno dodat, že se bavíme již o starší – 4. generaci). Ano, existují samozřejmě aplikace pro rozšíření možností ovládání fotoaparátu, paradoxně automatika iPhone foťáku však funguje překvapivě velice dobře (ať už jde o měření expozice či vyvážení bílé barvy). Co nelze dohnat technikou, můžeme dohnat softwarem (jakžtakž). Možností je opět mnoho, já jsem zkusil výborný prográmekSnadSeed (a mooc jsem si jej oblíbil). 

Snapseed

Jednoduchý leč účinný a zajímavý software pro rychlou úpravu fotek (nejen) pro iPhone (dostupný je též ve verzi pro Android). Snapseed obsahuje množství editačních nástojů, jak automatických, tak manuálních. Ovládání je ryze intuitivní a zvládne jej bez problému každý trochu zručný, kdo má alespoň základní povědomí o digitální fotografii a její editaci.

  

Celý postup spočívá v tom, otevřít Snapseed → vybrat z vašeho alba konkrétní fotografii → ve spodní liště Snapseedu zvolit požadovanou úpravu → nastavit → uložit upravený snímek!

Volby / možnosti SnapSeed: Automatika (úprava kontrastu a barev), Selektivní úpravy (jas, kontrast, saturace), Tune / manuální úpravy snímku (jas, světlo-atmosféra, kontrast, saturace, vyvážení bílé), rovnání / rotace, ořez, doostření.

Každou editaci lze vzít zpět (stornovat) nebo potvrdit.

Upravený snímek se ukládá jak do centrální knihovny, tak do samostatné složky

s tím že originál samozřejmě zůstává zachován.

Nechybí ani využití populárních filtrů, typicky: černobílá fotografie aka převod do šedé škály (B&W), sépie (vintage), drama. Zajímavými volbami jsou: grunge a retorlux (simulující “old-school” – různě vybledlé, vyšisované snímky či jinak “poškozené” fotografie).

A aby toho nebylo málo, lze nastavit též selektivní ostrost (resp. neostrost),

což může simulovat jak malou hloubku ostrosti nebo “tilt-shift” efekt (miniatura).

Na závěr ještě můžete opatřit svou fotografii některým z rámečků.

Sranda musí být

Po několika týdnech jsem zjistil, že iPhone fotí líp než ta moje “vytůněná” DSLR, takže ji hned zítra prodám a od teď už budu “cvakat” jenom krabičkou s logem nakousnutého jabka! Protože to je IN a kdo nefotí AjFounem, neupravuje a neprohlíží fotky výhradně na AjPedu a nesype to rovnou všechno do Dropboxu a na Fejsíčko… je prostě totální “lůzr”!

Ne, nezbláznil jsem se! Sranda musí být i kdyby… (víte jak se to říká). Celé je to jen a jen o přístupu. Budu-li chtít kvalitní fotografie, budou-li mizerné světelné a nebo pokud budu mít “náročnější fotografickou vizi”, digitální zrcadlovka a kvalitní optika je jasná volba! Jestli ještě snímky budou vyžadovat následný postprocesing, samozřejmostí bude též snímání do RAWu. A už předem jsem smířen s tím, že s tím posléze ještě nějakou dobu strávím u PéCé-čka. Když se ale budu chtít především bavit (což samozřejmě nevylučuje focení s pořádným foťákem / DSLR) a zároveň zrovna nebudu vytvářet žádné velké “humění”, iPhone (nebo jiný smártfoun) je tady! Vždy připraven a nažhaven (ehm, tedy – skoro vždy :-)).

Kompakty a smartphony (a všechna zařízení, kde dáváte svou “tvůrčí volnost” do rukou jen a pouze technice) jsou jen digitální záznamníky, ne regulérní foťáky. Svou službu odvedou ale se značnými omezeními. A to je třeba mít stále na paměti. Focení s iPhonem a následné úpravy ve Snapseed je především zábava a život přeci není jen o práci… No ne?!

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] a dlouho očekávaný iPhone X je nejlepším smartphonem na trhu pro fotografování statických snímků. Alespoň takové […]