Jak vybrat digitální fotoaparát

Díky překotnému technologickému rozvoji v posledních cca 10ti letech, si dnes již neumíme představit svůj život bez digitálního fotoaparátu. Zatímco někteří z nás zatím přemýšlí nad koupí svého prvního “digi-foťáku”, mnoho dalších zvažuje “upgrade” na novější / lepší model. Nabídka je obrovská – spousty značek, typů, kategorií a konkrétních modelů… Jak se ale v té záplavě stroječků vyznat? Možností, jak k celé věci přistupovat existuje více – můžete na to jít buďto čistě technokraticky, intuitivně či ryze prakticky! Jednu z možností, jak se na celou věc podívat, představuji v následujícím článku! Netvrdím, že jde o ideální návod (takový neexistuje) ale vedle rozdělení současných digitálních fotoaparátů, vás následující řádky mohou alespoň inspirovat nebo ještě lépe – pomoci se v celé problematice lépe zorientovat.

Nabídka fotoaparátů je široká… Vyznat se v tom ohromném množství je oříšek… A co teprve vybrat si ten správný fotoaparát? Téměř nemožné!

Nene, nebojte – ono to není zas tak horké…

 

V tomto předvánočním čase se mnoho společností – prodejců, eshopů, časopisů a online magazínů, předhánějí v zaručených návodech, jak na výběr. Zatímco prodejci logicky protěžují onu hlavní ekonomickou stránku, časopisy a magazíny na to jdou často onou technologickou cestou. Ani jedno není vůbec špatně, nicméně může to být často zavádějící a co především – nováčkům a těm méně znalým v oblasti foto, to většinou pramálo řekne! My se na to pokusíme podívat tím praktickým pohledem, spočívající v definici sebe sama coby konkrétní cílové skupiny.

Položte si základní otázku: “Co jsem vlastně za typ fotografa a co od foťáku očekávám?”

Zodpovíte-li si ji, máte vyhráno! V následujícím rozdělení jsme si definovali celkem 6 kategorií (K1-K6), dle typu fotografa…

Canon Powershot G15 – absolutní špička mezi kompaktními fotoaparáty

Svým outfitem sice spadá do kategorie kompaktů, ovšem vybavením

a funkcemi si v ničím nezadá s opravdovou zrcadlovkou…

K-1 : Jen cvakám! Cokoli a kdekoli

První skupina uživatelů chce fotoaparát vyloženě coby digitální záznamník! Nezajímá je technika jako taková, neřeší “zbytečnosti” typu exponometrie, hloubka ostrosti, hyperfokální vzdálenost, ohnisko, vyvážení bílé barvy, autofocus ap. Chtějí prostě “namířit a cvaknout” nic víc nic míň. Pro tuto kategorii je na trhu množství kompaktních fotoaparátů, vyznačujících se malými rozměry, příjemným designem, jednoduchým ovládáním a množstvím plně automatických funkcí. Uživatel se nemusí o nic starat a stačí jen mačkat spoušť. Na druhou stranu, snímky nebudou mít vyší ambice než ryze “dokumentární”. Typickou K1 skupinou jsou naše babičky, dědečkové, tetičky a strýčkové. Je zbytečné, pořizovat jim digitální zrcadlovku, nevyuží ji a budou z ní spíše nešťastní!

Pentax Optio RZ18 – zástupce klasické řady automatických

(nenáročných) kompaktních přístrojů

 

K-2 : Cvakám! Ale jsem náročný(-á) hračička

Tato skupinu je v lecčem totožná s tou první – jen jsou její typičtí představitelé většinou řádově o několik generací mladší než K1! Jedná se hlavně o mladší skupinu (-náct… až -cet), která se vyznačuje velkým nadšením pro vše nové a inovativní nebo zkrátka jen snahou být (vždy a všude) prostě IN. Pro ně jednoznačně vítezí fenomén dnešní doby – Smartphone! Mobilní telefony (smartphony) představují velice sofistikované “digitální zápisníky”! Tyto současné “chytré krabičky” nabízejí (kromě volání a SMS) nejen rychlý přístup na internet, email či podporu bezdrátových sítí wi-fi a bluetooth – ale také služby fotoaparátu a videokamery. Faktem je, že tento současný trend svými možnostmi dnes již zcela suverénně vytlačuje kompaktní fotoaparáty z trhu. Není se ani moc čemu divit, neboť možnosti a funkce výkonných smartphonů (typu: Apple iPhone, Samsung Galaxy či HTC Desire) jsou zcela srovnatelné s nejlepšími kompakty. Takže přemýšlíte-li o nákupu kvalitního – leč nenáročného kompaktu, zvažte pečlivě I tuto alternativu!

“Chytré mobily” – Smartphony, dnes drtí kompaktní řadu fotoaparátů na plné čáře

(typický zástupce této kategorie – populární a povedený Apple iPhone)

K-3 : Fotím rád, často, chci univerzální řešení

Třetí skupinu představují nadšenci, fotografující často, všude a všechno možné. Technické aspekty fotografie sice také zatím nijak extra neřeší, niméně určité povědomí o fotografické teorii již většinou mají. Pro ně jsou dobrou volbou Ultrazoomy (dříve označovány jako EVF – “electronic view finder”). Pokročilé “kompaktní” přístroje disponující robustnějším tělem, množstvím manuálních funkcí a nastavení a především velkým rozsahem ohniskových vzdáleností – běžně 30x – 50x zoom (přiblížení – např.: 28-840mm ohniskový rozsah). Tento typ fotoaparátů představuje velice flexibilní a univerzální volbu a lze jej používat na fotografování čehokoli (od krajiny, architektury až třeba po sportovní a dynamickou fotografii obecně… extrémně též pro snímky Měsíce, hvězd ap.). Jako příklad uveďme fotoaparáty: Canon řady SX, Sony Cybershot – řady H / HX, Panasonic Lumix – řada FZ.

Canon Powershot SX510HS – pokročilý kompakt “ultrazoom” s manuálními

funkcemi a velkým ohniskovým rozsahem (30ti-násobným zoomem)

K-4 : Myslím to vážně, chci kvalitu

Uživatelská skupina přímo předurčená pro DSLR (digitální zrcadlovky), což je to nejlepší co je v segmentu digitální fotografie k dispozici. Výkonné, velice kvalitní přístroje s množstvím manuálních funkcí a spoustou benefitů. Mezi ty zásadní přednosti patří bezpochyby rychlost – jak samotného ostření, tak i zpracování dat nebo samotného ovládání a celkově odezvy / reakce fotoaparátu. K dalším benefitům přiřaďme optický průhledový hledáček (poskytující reálný náhled scény), variabilita – spočívající v možnosti výměny objektivů, rozměrný snímací čip nebo velká kreativní volnost (např práce s hloubkou ostrosti). V neposlední řadě zde máme samozřejmě též výslednou špičkovou kvalitu snímků – s čímž úzce souvisí také možnost záznamu do RAW formátu (možnost rozsáhlých editací i náprav technických chyb). Na druhou stranu faktem budiž, že DSLR jsou rozměrné, těžké a prodraží se (zejména díky následnému nákupu objektivů a příslušenství). Digitální zrcadlovky nabízí dnes všichni přední výrobci fotoaparátů: Canon, Nikon, Sony, Pentax.

Špičková moderní FX digitální zrcadlovka Nikon D600, vybavena tzv. “full-frame”

snímačem velikosti kinofilmového políčka (cca 36 x 24 mm)!

K-5 : Chci kvalitu ála zrcadlovka ale diskrétně

V posledních letech se na trhu již pevně “usadil” tzv Mirrorless systém (neboli: bezzrcadlovky). Jedná se o zařízení, kombinující to nejlepší ze zrcadlovek i kompaktů. Velký čip, pokročilé funkce a možnost výměny objektivů (parametry typické pro DSLR), to vše v malém těle ála kompaktní přístroje. V postatě jde o kompakty s výměnný objektivem, velkým snímačem a všemi funkcemi (vč. těch manuálních) – typickými pro digitální zrcadlovky. Jde o skvělou alternativu, kde dostanete kvalitu a výkon typický pro zrcadlovky ale zároveň vše v malém, decentínm balení. Budete tedy “diskrétní”, což může být výhodou pro divoké reportáže či streetfoto. Po tomto řešení sahají v podstatě dvě skupiny uživatelů: A) fotografové, co chtějí maximální kvalitu ale nechtějí se tahat s velkou a těžkou zrcadlovkou; B) fotografové, jži vlastnící DSLR, kteří si pořizují Mirrorless fotoaparát – coby záložní (diskrétní) alternativu své zrcadlovky. Hlavní nevýhoda Nezrcadlovek spočívá v jejich ceně – jsou zatím stále dost drahé (to samé platí pro objektivy k nim a další příslušenství)! Mezi typické zástupce této skupiny patří:Sony NEX, Samsung NX, Canon EOS M, Nikon (N)1, Pentax Q.

Samsung NX Galaxy – kompakt s výměnnými objektivy neboli “Mirrorless” systém

(česky prostě: nezrcadlovka), tento model navíc vybaven dotykovým LCD

a Android OS uvnitř!

 

K-6 : Chci fotit i filmovat, vše v jednom

Vedle DSLR a “Mirrorless” fotoaparátů, můžeme sáhnout ještě po DSLT (Digital Single Lens Translucent) systému. Jedná se o variaci klasických DSLR ale bez optického hledáčku a s napevno umístěným (polopropustným) zrcátkem. V podstatě toto řešení zase naopak kombinuje výhody zrcadlovek a bezzrcadlovek (zkrátka vše je zde propojené :-)). Dané řešení umožňuje například fázové ostření v průběhu samotné expozice, potažmo nezanedbatelnou výhodu ultra rychlého sekvenčního snímání. Obojí je velice příjemné pro focení akčních snímků nebo záznamu videa. Autofocus funguje i v režimu natáčení videosekvencí – což sice umí i Mirrorless fotoaparáty, které jsou ale zase příliš malé, hůře se drží a ovládají a máte s nimi prostě o dost horší stabilitu. Pro sportovní fotografy nebo video nadšence (co zároveň fotí) může být právě DSLT výbornou volbou.

Sony Alfa 77 – DSLT model, vycházející z digitální zrcalovky, nicméně

koncepčně má blíže spíše k Mirrorless fotoaparátům…

Závěrem

Tak co? Vybrali jste si ten Váš fotoaparát? Skutečně nemá příliš smysl vybírat dle značky, faceliftu ani množství pochvalných internetových recenzí či počtu billboardů na tu či onu značku. Pokud ještě stále tápete, zeptejte se nějakého zkušeného fotografa, odborného žurnalisty nebo ještě lépe – obraťte se přímo na prověřeného, kvalitního prodejce (zde mohu s klidným svědomím doporučit třeba společnostMegapixel nebo FotoŠkoda). Vše je také otázkou ceny: Kompakt pořídíte za pár tisíc (nenáročný, jednoduchý) ale též v ceně digitální zrcadlovky (viz špičkové kompakty typu: Canon řady “G”). Stejně tak zrcadlovku lze koupit pod 10 tisíc ale také 5x až 10x dráž (špičková reportážní těla Canon EOS 5D Mark III / Nikon D4). Stejně tak kvalitní fotomobily (těch nejvyšších řad) atakují hranice 20 tisíc a cenově tak dalece převyšují základní řadu digitálních zrcadlovek… Takže jděte na to, pečlivě rozvažujte – ale zase ne moc dlouho, vždyť vánoce už jsou za dvěřmi!

Sony Cybershot řady “G” – nanáročné leč povedené kompakty

Jak vybrat digitální fotoaparát
5 (100%) 1 vote

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Jaké fotoaparáty jdou nejvíce na dračku? | FOTOFOKUS Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] Více o tom jak vybrat digitální fotoaparát […]