Jaký formát použít: RAW nebo JPG?

Digitální éra nabízí množství formátů, z nichž se každý hodí na něco jiného. Různé formáty zároveň nabízejí různé metody zpracování (nastavení výstupních parametrů). Kdo se v tom má ale vyznat?! Tím spíš, není-li člověk v obrazových formátech zběhlý. Pojďme si nyní rozkrýt toto klasické fotografické dilema. Tak pojďme na hojně diskutované obrazové formáty, konkrétně si shrňme výhody a nevýhody a řekněme si nač je to či ono (JPG vs RAW) vhodné.

Každý pokročilý fotoaparát dnes nabídne volbu formátu (platí zejména pro DSLR a CSC)

JPEG (Joint Photographic Experts Group)

Jedná se o světově standardizovaný obrazový formát a nejrozšířenější formát pro digitální obraz (fotografii), nabízející nejlepší poměr: kvalita / velikost! Je vhodný pro jakýkoli bitmapový (rastrový) obrázek. JPEG (JPG) je hotovou fotografií, kterou lze rovnou použít jako náhled na webové stránky, podklad pro tvorbu prezentace nebo třeba k tisku.

Výhody JPG: Celosvětově platný a uznávaný formát. Zobrazí jej každý obrazový prohlížeč i editor a není problém vkládat JPG soubory na web, dále je zpracovávat či posílat emailem.

Nevýhoda JPG: Nejvýraznějším limitem je „ztrátovost“ a omezený barevný rozsah (gamut). Jde o komprimovaný formát, kde je relativně malá velikosti obrazových JPG souborů kompenzována ztrátou dat (barev). Při ukládání do JPG formátu je obraz komprimován – čím více, tím větší úbytek informací bude. Navíc JPG je pouze 24-bitový (8-bit / kanál: R+G+B; tedy 8 + 8 + 8). Komprimováním (zmenšováním) dochází k „posterizaci“ – jev, kdy v určité barevné škále „dojde“ barva a gradient (barevný přechod) pak není plynulý ale skokový (celkový dojem je rušivý).

Pro běžné fotografie je většinou dobře zpracovaný JPG zcela dostačující

Problém JPG je v kompresi a pře-ukládání snímků (viz mapy v jemných tonálních přechodech)

RAW formát

Samotný název vychází z anglického “raw” (syrový, drsný). Nejde tedy vyloženě o formát obrazu jako takový ale pouze o hromadu jedniček a nul. RAW se také (vcelku trefně) označuje jako „digitální negativ“ fotografie, z kterého teprve musíme obraz poskládat. Klíčovou vlastností RAWu je, že obsahuje maximální možné množství dat a nabízí obrovské možnosti postprocesingu!

Hlavní výhodou RAW: velké množství informací, kde lze například libovolně definovat bílý bod, míru kontrastu, saturace, jasu, doostření – a co je nejdůležitější: to vše bezeztrátově! Zároveň z RAWu můžete zachránit i přepaly / podpaly (cca +/- 1EV). Stejně tak lze v RAWu provádět nedestruktivní úpravy typu redukce obrazového šumu. RAW tak představuje luxusní prostředek pro úpravu fotografií a jejich přípravu pro velkoformátový tisk. RAW formát běžně pracuje s 11-12bitovou hloubkou (někdy dokonce i 14bit), což nám dá obrovský gamut. V případě 12-bitového RAWu už dostaneme více než 68 miliard barevných odstínů!!

Nevýhoda RAW formátu: Velký objem dat (běžný RAW soubor je řádově 5x… 10x a více… větší než JPG snímek), což zatěžuje jak procesor ve fotoaparátu, PC, tak datová úložiště. V praxi to znamená nutnost větších a rychlejších paměťových karet, externích HDD ale také výrazně pomalejší sériové snímání. RAW nelze zobrazit běžnými prohlížeči, vyžaduje speciální software pro “vyvolání” / úpravu (RAW Convertor – Camera RAW, Nikon Capture, Lightroom, Aperture) a ruku v ruce s tím též váš čas a know-how. V neposlední řadě zde neexistuje žádný standard (nelze kombinovat RAWy z různých fotoaparátů), každý výrobce používá “svůj RAW formát” (Canon *.CRW a *.CR2; Nikon *.NEFF; Olympus *.ORF; Panasonic *.RAW atd.). Adobe však přišlo v posledních pár letech se zajímavou alternativou– tzv *.DNG formátem (Digital Negative) – pokus o standardizaci RAW formátů!

RAW má smysl všude tam, kde chceme snímky dále zpracovávat… 

… Nebo nám zvlášť záleží na fotografii jako takové (např jsme-li na místech kam se zas hned tak nepodíváme)

Závěrem

Takže: Do JPGu nebo do RAWu? Je to jen a pouze o tom, co fotíme a jaké máme nároky. Chceme-li hotový snímek, s kterým už dále nebudeme pracovat, volba JPG je jasná! To samé platí pro “dovolenkové” či dokumentární snímky a fotografie 10 x 15 cm do rodinného alba. Pokud ovšem pořizujeme fotografie na kterých nám zvlášť záleží a nebo chceme maximální kvalitu, pak jednoznačně RAW. Stejně tak má RAW smysl pro fotografie, které ještě budeme upravovat. Počítat ale musíme s tím, že nám to zabere mnohem více času a místa na disku. Ovšem výsledek rozhodně za to stojí! 

Jaký formát použít: RAW nebo JPG?
5 (100%) 1 vote

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

4
Komentujte

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] fotografové vyžadují při sekvenčním snímání ve vyšším rozlišení, např. v RAW, vyšší rychlost. CFast série G se svojí rychlostí zápisu dosahující až 510MB/s tak […]

trackback

[…] snímek od snímku. Nevýhodou ovšem je jak nevratnost procesu (vyjma případů záznamu do RAW formátu) tak nulová kontrola nad výsledkem! Jakmile filtr aplikujete na libovolný snímek, je tam už […]

trackback

[…] Více o výběru formátu RAW, nebo JPEG najdete v tomto článku. […]

trackback

[…] Záznam do RAWu – dobrý jak pro dodatečné nastaveni WB, tak i kvůli větší kvalitě snímku (možnosti úprav barevnosti, ostrosti, komprese JPEGu atd.). Více o formátu RAW čtěte zde. […]