Jiří Heller – fotograf, moderátor a hudebník

Fotograf, moderátor a pořadatel fotografických akcí a setkání fotografů a besed se zajímavými hosty, provozovatel Galerie WWG.CZ (www.wwg.cz), vlastník společnosti HELLER.CZ s r.o. – nabízející služby v oblasti fotografie a prodej originálních fotografií předních českých fotografů. S Jirkou Hellerem se známe už mnoho let – častokrát jsme spolupracovali zejména v rámci IDIFu a jím pořádaných (pravidelných) mega-fotografických-akcí DIGIFORUM nebo v rámci projektu (též IDIF) “Večery s fotografem”. V dnešním rozhovoru se nám tento propagátor moderní i klasické fotografie představí v trochu netypické roli a sice jako muzikant, hráč na didgeridoo…

Jiří Heller před Centrum FotoŠkoda coby hráč na Didgeridoo

 

Kdy a proč jste se rozhodl právě pro typ tohoto exotického hudebního nástroje?

V roce 2006 jsem byl na čtyřdenním hudebním festivalu Beautiful Days v anglickém Devonu. Ve dvou písních skupiny Levellers byl začleněn tento aboriginský hudební nástroj. A jedním z desítek doprovodných programů festivalu byla výuka hry „na větev“. Fotografoval jsem oboje. A poslouchal. O rok později jsem si v Praze koupil svůj první nástroj.

Můžete svůj nástroj stručně představit?

Didgeridoo, yedaki, větev… Dutý eukalyptový kmen vyžraný termity o délce obvykle jeden až dva metry. Délka nástroje, druh eukalyptu, tvaru dutiny a mnoho dalších aspektů ovlivňují zvuk nástroje. V kvalitě od upomínkových australských předmětů až po kvalitní koncertní nástroje.

Jakých úspěchů jste již dosáhl, jaké máte plány / ambice v hudebním směru?

Největším úspěchem je radost z každodenní hry. Radostí pak možnost učit se od zřetelně nejlepšího hráče světa Ondřeje Smeykala. Předávání energie nástroje i své posluchačům na zahájení mých besed s fotografy, herci, zpěváky apod. Různé pozvánky k zahájení rozličných výstav a setkání tóny didgeridoo. Možnost si zahrát s Jiřím Stivínem, být hostem hudebního setkání paní Zuzany Stírské v kultovním divadle Semafor..

A ambice? Zlepšovat svoje hráčské dovednosti, nadále s radostí předávat tóny svých nástrojů..

Cvičíte hru? Jak často? Kdy, kde nebo při jakých příležitostech Vás je možné vidět?

Jednou až dvakrát ročně jezdím na workshopy již zmiňovaného Ondry Smeykala, který je nejen vynikajícím hráčem, ale i skvělým pedagogem. A mezi tím cvičím, učím se skoro každý den. A kde hraji veřejně? Pravidelně například na Večerech s fotografem nebo Setkáních Jiřího Hellera.

Jak vlastně lze skloubit takovýto koníček s Vaší časově dosti náročnou profesí a všemi aktivitami s tím spojenými?

Otázka životních priorit a možností.

Kdybych chtěl také začít hrát na didgeridoo, co je k tomu potřeba a kde jej seženu?

Ke hraní je opravdu dobré mít didgeridoo (smích tázaného). Nástroj je možné si koupit v pražské prodejně U Džoudyho, od vynikajícího českého výrobce Tomáše Dufka prostřednictvím serveru www.czechdidgeridoo.com nebo australské nástroje třeba přímo od Ondřeje Smeykala.

Existuje nějaký vztah mezi fotografií a didgerodoo?

Ano, desítky snímků na nichž jsem s nástrojem zobrazen (vlastní smích), didgeridoo jako již tradiční úvod Večerů s fotografem. A stovky mých fotografií českého guru didgeridoo Ondřeje Smeykala. Vlastně ještě jedna spojitost mne v poslední době napadla. Hudba – fotografování – domov. Šestým rokem nyní hraji na zcela dřevěný hudební nástroj, v letošním roce jsem začal fotografovat dírkovou komorou – celodřevěný výrobek s dírkou na místě obvyklého objektivu. A v představách budoucího bydlení směřuje mé srdce k celodřevěnému srubu.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů

Martin Hájek

Rozhovor vyšel v tištěné verzi v odborném polygrafickém 14-deníku:
Noviny pro grafický průmysl (NGP)
Vydavatel: GRAFIE CZ

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na