Vladimír Brunton: Co vytváříte tím se stáváte

Vladimír Brunton fotografuje téměř výhradně „postaru“ velkoformátovým deskovým fotoaparátem 8 x 10“ (cca 20,3 x 25,4 cm) Toyo nebo 4 x 5“ (10,2 x 12,7 cm) Linhoff s černobílým filmem, materiál následně vlastnoručně zpracovává chemickým procesem, jaký se používá v klasické černobílé fotografii. Fotografuje hlavně portréty a ženské akty a jeho snahou je pokračovat v duchu tvorby Františka Drtikola svým vlastním moderním způsobem. K vlastní fotografické tvorbě ho inspirovalo až v 35 letech setkání se skutečností, že jeho dědeček byl fotograf a zanechal po sobě mnoho starého fotografického materiálu, který měl možnost postupně využívat ke svým experimentům. 

Vladimír Brunton: fotograf

Během let, kdy se nejvíce věnoval fotografii, vytvořil svůj vlastní fotografický rukopis, jedinečný díky technice zpracování pozitivu, kde používá vlastnoručně vyrobenou fotografickou emulzi na předem upravené plátno nebo japonský ruční papír. Takto připravený povrch vyvolává chemickou cestou podle svého receptu v temné komoře. Fotografické obrazy jsou na závěr tónovány pro dosažení archivní stálosti a za mokra vypínány na rám.

V tvorbě Vladimíra Bruntona převládají témata ženského těla a zátiší, které fotí na černo-bílé negativy, povětšinou starými deskovými fotoaparáty 4×5“ a 8×10“. Touto fotografickou technikou také vytvořil známý soubor fotoobrazů-portréty v životní velikosti známých osobností, jež jsou takto zvěčněni i se svým podpisem. Mezi šedesáti portrétovanými byli také Tomáš Baťa, Václav Havel, Miloš Forman.

Vladimír Brunton: tiskař a papírník

V poslední době se Vladimír Brunton věnuje se svými japonskými kolegy vývoji, výrobě a užití japonského ručního papíru v umění. Ve své papírně Samurai Paper Mill v Kostelci na Hané dělá ruční papíry Washi starou japonskou technikou z lýka keřů morušovníků. Tyto papíry různých formátů jsou určeny exkluzivně pro fotografy, umělce, knihaře a grafická studia.

Různé tiskové techniky, které na tento papír Vladimír Brunton používá, dovolují vzniknout velice kvalitním reprodukcím fotografií, maleb a grafik. Do popředí užití jeho papírů se také v současnosti dostává digitální technologie, jako je inkjetový tisk na domácích i průmyslových tiskárnách.

V Ateliéru Brunton si můžete nechat udělat osobní, nebo rodinný portrét některou z výše zmíněných metod, nebo si zakoupit hotový dekorační obrázek.

Ji¯Ì Heller

Nejbližší akce

Ve dnech od 14. 4. do 3. 5. 2014 proběhne minivýstava Vladimíra Bruntona v Knihkupectví a kavárně Řehoře Samsy (v průchodu z Lucerny do ulice V jámě). Zahájení a setkání s autorem bude 14. dubna v 18:18 hodin.

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na