Adobe Lightroom: moduly LR

Tímto článkem otevíráme další díl našeho seriálu o Adobe Lightroomu, povedeném programu určeném ke zpracování digitálních fotografií (s parádním RAW konvertorem). V dnešním dílu si blíže představíme jednotlivé moduly programu. Hlavní lišta LR (vpravo nahoře) obsahuje volby: Library (knihovna), Develop (Vyvolání), Slideshow (prezentace), Print (tisk) a Web. Mezi jednotlivými složkami procházíte (přepínáte) jednoduše klikáním – tj. Snadnější už to být ani nemůže… Tak se pojďme postupně podívat na jednotlivé moduly Lightroomu.

Modul: KNIHOVNA

Panel Knihovna slouží primárně k třídění, katalogizaci a hodnocení snímků. Na pracovní ploše jsou k dispozici různé režimy prohlížení (šachovnice, jeden snímek, dvojice snímků atd.). Velikost malých náhledů lze měnit (změnšovat / zvětšovat). Pomocí ovládacích prvků z panelu nástrojů lze přepínat mezi různými režimy: Miniatury, Lupa, Porovnávání, Přehled. Pro každý z režimů můžeme panely nástrojů upravit. Levá skupina panelů se skládá z panelu Navigátor (ten je zde “napevno”), dále z panelů Katalog, Složky a Kolekce (ty můžeme zobrazit nebo skrýt). Vpravo leží Histogram (nelze jej skrýt, ale možno minimalizovat) a panely Rychlé vyvolání, Zadávání klíčových slov, Seznam klíčových slov a metadata. Zde se provádí rychlé / automatické barevné a tonální korekce, úprava metadat a zadávání klíčových slov. Chceme-li nastavit jednotlivé panely, klepneme pravým tlačítkem myši v panelu a v kontextovém menu vybereme požadované položky. Tlačítka pod moduly slouží pro rychlý Import, Export, Synchronizaci nastavení a Synchronizaci metadat.

Modul: VYVOLÁNÍ

Tento modul složí principielně k editaci fotografií. Vlevo máme Navigátor a pod ním předdefinované volby (typu: barevné filtry ap.), pod navigátorem je dvojice tlačítek, sloužící k manuální synchronizaci – Kopírovat a Vložit (zde aplikujeme změny jedné fotografie na další snímky). Velké okno uprostřed je hlavní náhled, který lze přepínat: jedna fotografie, dvojice (původní + upravená). Vpravo je pak samotný panel pro editace snímků. Úplně nahoře leží histogram, pod ním lišta s běžně používanými funkcemi typu: Ořez, Retušovací štětec, Redukce červených očí, Stupňovaný filtr (s možností Masky) a Štětec úprav. Klikneme-li na požadovanou funkci, hned pod ní se nám rozbalí nabídka s podrobnými nástroji – relevantní k právě zvolené funkci. Dále (stále jsme v pravé liště – jen trochu níže) pak jsou již veškeré možnosti úprav fotografie: WB (Barevnost), Nastavení expozice, Tonální křivka, HSL / Barva / Stupně šedi, Dělené tónování, Detaily, Korekce objektivu, Efekty a Kalibrace fotoaparátu. Pomocí těchto panelů upravujeme snímky: tonalitu, expozici, barvy, redukci šumu, doostření, odstraníme vinětaci objektivu atd. Dole ještě nalezneme tlačítka Předchozí (návrat zpět) a Obnovit (úplný reset všech provedených úprav na konkrétním snímku).

Modul: PREZENTACE

V modulu Prezentace vytváříme kolekce snímků k prezentaci. Ze snímků dole na filmovém pásu si vybereme konkrétní kousky do prezentace. Přetažením miniatur měníme pořadí zobrazení. Levá strana zahrnuje volby Náhled, Prohlížeč předloh a Kolekce. Prohlížeč předloh nám slouží ke kontrole grafického rozvržení. Pravá skupina panelů obsahuje: Volby, Rozvržení, Překrytí, Pozadí, Titulky a Přehrávání. První čtyři panely definují vlastní podobu prezentace, tj zde můžeme nastavit způsob zobrazení textu, pozadí, barvy, rámečky, stín atd. Panel Přehrávání umožní přidat audio stopu, přechody mezi snímky a dobu trvání snímků, Titulky slouží k vytvoření úvodní a závěrečné obrazovky celé prezentace. Fotografie lze ještě opatřit vodoznakem. Na panelu nástrojů pod zobrazením najdeme ovládací prvky pro přehrávání a tlačítka na doplnění textu, otočení a nebo export (jednotlivého snímku, stejně jako celé prezentace).

Modul: TISK

Umožňuje snímky připravit k tisku. Fotografie na filmovém pásu dole lze třídit, přeskupovat, (jakožto miniatury) a tím měnit jejich uspořádání na stránce. V editoru tisku je zobrazeno aktuálně vybrané rozvržení. Vlevo jsou volby Náhled, Prohlížeč předloh a Kolekce. Na prohlížeči předloh vybíráme tiskové rozvržení stránky buďto z přednastavených variant, nebo individuálně – dle naší potřeby. Vlevo dole leží dvojice kláves Vzhled stránky a Nastavení tisku. V pravé liště najdeme hlavní Modul pro rozvržení, Nastavení obrazu, Rozvržení, Vodítka, Strana, Tisková úloha. Tato řada panelů se může lišit podle vybraného modulu Rozvržení. Úplně dole ještě najdete dvojici tlačítek: Tisknout jednou a Tisknout.

Modul: WEB

V posledním modulu můžeme vytvářet, upravovat, exportovat a nahrávat vlastní webové stránky kamkoli na vzdálený server. Stejně jako v ostatních modulech lze i zde na filmovém pásu vybrat a uspořádat snímky z vlastních kolekcí. Panely v levém sloupci jsou identické s panely v modulech Prezentace a Tisk, Prohlížeč předloh obsahuje předlohy webovských galerií. V pracovní zóně je náhled vybrané webgalerie. Panely v pravé části jsou: Styl rozložení, Informace o webu, Paleta barev, Vzhled, informace o obrazu, Nastavení výstupu a Nastavení pro odesílání. Díky těmto funkcím nůžeme vytvářet snadno a rychle vlastní předlohy webovek a detailně nastavit parametry výstupu. Panel pod editorem galerie obsahuje navigační prvky vícestránkových galerií a tlačítka pro zobrazení náhledu, exportování nebo odeslání webgalerie.

Závěrem

Tímto jsme si udělali základní exkurzi do jednotlivých modulů programu Adobe Lightroom, nyní tedy již máme základní přehled k čemu ten který modul slouží a co v něm lze provádět. Příště se podíváme na funkce předvolby nastavení (aneb “…aby to dělalo, co chceme!”) a neméně důležité operace: importu a exportu.

CELÝ SERIÁL ADOBE LIGHTROOM ZDE
Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na