LYTRO: foťte okamžitě a už vždy ostře (recenze)

Jedná se o zcela nový typ fotoaparátu, který však pracuje dost odlišně od klasických digitálních přístrojů, tak jak je známe! Základem Lytro fotografie je samozřejmě „záznam světelné informace“ (stejně jako tomu je u konvenčních fotoaparátů), ovšem to zde probíhá značně odlišným způsobem! Běžný snímač digitálního fotoaparátu “zachytává” jednotlivé světelné částice (fotony) a jejich sílu (elektrický náboj) “fixuje” a následně přes A/D převodník zpracuje – zesílí a převede do binárního kódu – a výsledek uloží jako běžný digitální záznam na paměťové médium (kartu, interní paměť). Lytro sice též disponuje snímacím čipem, ten je však jednak čtvercový (první výrazná odlišnost od běžných digitálů) a druhak má před sebou umístěnou soustavu mikro-čoček, sloužících k výpočtu všech možných úhlů, pod nimiž dopadají jednotlivé světelné paprsky na snímač. 

Fotografie ‘Made by Lytro’

Do paměti Lytro ukládá všechny možné úhly světelných paprsků a na základě těchto dat lze poté dopočítat různé roviny zaostření! Konkrétní rovinu zaostření (tzv ‘Focal Plane’) a její aplikaci na konkrétní snímek, již provádíme pohodlně v PC pomocí SW Lytro aplikace. Rovinu zaostření můžeme pro kontrolu zobrazit a měnit i na LCD fotoaparátu u právě pořízených snímků. Nesporná výhoda daného řešení je v tom, že ostření jako takové vlastně nemusíte během focení moc řešit (i když já jej řeším – a myslím, že je to správně! Inu zvyk je železná košile). Další nezanedbatelný benefit představuje fakt, že se nám výrazně zkracuje prodleva mezi stiskem spouště a samotným exponováním, což je běžný problém všech kompaktů a fotomobilů. Snímání přes LCD (resp. ostření pomocí porovnávání kontrastu na snímači) dost zdržuje a je viníkem prodlev, které v podstatě vylučují kompakty a fotomobily z fotografování jakýchkoliv dynamických záležitostí!

Technická specifikace

Fotoaparát je vybaven Lytro Light Field senzorem, jenž zachytí 11 milionů světelných paprsků (11 MRay). Použijeme-li analogii s běžnou digitální fotografií, výstupní formát (snímek v JPG) má rozlišení 1080 x 1080 bodů (tedy cca 1,2 Mpix). O samotné zpracování snímků se stará Lytro Light Field Engine, který převádí ony „mega-raye“ do digitálního snímku. Objektiv nabízí rozsah ohnisek 43 – 344 mm (přepočet na 35mm kinofilm), což nám dá 8x optický zoom a světelnost f/2 v celém svém rozsahu (uvedená hodnota clony je zde „na pevno“). Optická soustava se skládá z 8 členů řazených do 5 skupin. LCD je dotykový a má rozměry 33 x 33 mm (úhlopříčka 1,52“). Lytro napájí zabudovaná Li-Ion baterie, kterou lze nabíjet přes micro USB (via PC), popř pomocí rychlo-nabíječky (volitelné příslušenství). Data přístroj ukládá do interní paměti, zatím jsou k dispozici dvě verze: 8 GB (pořídíte cca 350 fotek) nebo 16 GB (cca 750 snímků).

Design a provedení

Provedení představuje další věc, díky níž Lytro působí jakoby vypadlo ze sci-fi filmu. Jde o hranol, na jednom konci s objektivem a druhém s LCD. Tělo tvoří hliník, v zadní třetině s pogumovaným gripem. Výrobce zde vsadil na jednoduché, čisté a jasné tvary, s minimem ovládacích prvků. Svým celkovým konceptem se Lytro hodně přibližuje oblíbeným Apple produktům (inspirace více než zřejmá, k čemuž přispívá i samotné balení, nápadně připomínajíce takový trochu větší iPhone). Rozměry jsou: 41 x 41 x 112 mm a hmotnost 214 g. Ke standardnímu příslušenství patří magnetická krytka objektivu (další zajímavý nápad), čistící utěrka, poutko na zápěstí a micro-USB kabel pro připojení k PC a dobíjení Lytra. Jako volitelné příslušenství můžete navíc dokoupit: pouzdro, brašnu, rychlo-nabíječku a stativovou redukci. Lytro se dodává celkem v 5 barevných verzích: červená (red hot), modrá (electric blue), šedá (grafit), zelená (seaglass) a růžová (moxie pink).

  

Ovládání

První dojmy s Lytrem byly maličko rozpačité, neboť už samotné držení (fotografování) je prostě jiné. Už tím, že fotíme vlastně „na délku“ (nikoli na výšku či na šířku, jako s běžnými fotoaparáty). Ale chce to jen trochu cviku a zvyknete si na ten rozdíl poměrně rychle. Naopak ovládání je jedním slovem „paráda“. Miluji ten pocit, když něco vezmu do ruky a ono to funguje, pracuje jak má ale především, hned s tím umím. Ovládání je totiž zcela intuitivní, bez nutnosti otevírání jakéhokoli manuálu (a tak to má být – další to shodný znak s produkty s logem nakousnutého jablka). Na samotném těle je minimum ovládacích prvků. Najdete zde pouze spoušť (horní zadní část), tlačítko pro zapnutí (spodní zadní část) a „zoomovací plochu“ pro změnu ohniska (hned za spouští). Ve spodní části – před On/Off tlačítkem, se ještě schovává micro-USB slot.

Veškeré další ovládání provádíte pomocí dotykového LCD, kde lze přepínat mezi ostřením a měřením expozice nebo mezi automatickým a manuálním expozičním režimem. Z kreativních funkcí nabízí Lytro volby „priority času“ a „priority ISO“ (ISO 80-3200). Pro vstup do menu stačí prostě jen prstem „vytáhnout ze spoda / shora“ ovládací lištu, která mj upozorní též na aktuální kapacitu paměti či stav baterie. Do režimu prohlížení fotek vstoupíte přejetím přes LCD (zleva → do prava). Dotykový LCD představuje šikovný a komplexní ovládací multi-prvek na straně jedné, na straně druhé však je zároveň i jednou z největších slabin Lytra. Za prvné je dost malý a za druhé (a to hlavně), na přímém slunci je v podstatě nepoužitelný (zcela nečitelný), takže pak fotografujete defakto naslepo!

Ukázka jednoduchého a intuitivního ovládání před dotykový LCD Lytra

Editace, „vyvolávání“ a další

Už samotné focení Lytrem je zajímavý zážitek, ovšem v momentě připojení k PC, nainstalování a spuštění desktop Lytro aplikace (pro editaci snímků) začíná druhá fáze zábavy. Snímky z Lytra si stáhnete a můžete je prohlížet, přeostřovat či dále upravovat (například aplikovat různé kreativní filtry: B&W, sépie, duo-tone atd.). Práce s aplikací je zcela intuitivní a zvládnout ji musí v pohodě každý, kdo někdy editoval snímky v programech typu Adobe Lightroom nebo Zoner Photo Studio (uživatelské rozhraní je dost podobné). Snímky jsou do interní paměti Lytra ukládány ve speciálním formátu *.lfp (Light field picture – což je v podstatě alternace RAW formátu běžných DSLR a pokročilých kompaktů), kde 1 snímek v „lfp“ formátu má cca 15,5 MB. Nelze tedy fotky jen stáhnout a ihned použít, Lytro SW je bohužel nezbytností. Snímky lze zpracovat a uložit buď jako jpeg nebo animovaný gif. Zde si neodpustím poznámku! Lytro desktop aplikace je kompatibilní pouze s novými verzemi MAC OS (10.7 a výše) nebo Windows 7 a 8 (pouze 64-bit), takže mi chvíli trvalo, než jsem sehnal „železo“ s odpovídajícím OS a aplikaci rozchodil. Každý zájemce o Lytro tedy musí počítat s tím, že bude třeba upload na novou verzi OS.

Ukázka přeostření (manuální volba „Focus plane“) v aplikaci Lytro desktop

A co ještě? Máte k dispozici možnost sdílení přes Lytro Web Galery, Facebook, Google+ a Twitter. Pro mobilní „chytré“ telefony a tablety je k dispozici Lytro Mobile aplikace, nechybí kompatibilita se zařízeními podporujícími AirPlay, snímky si lze prohlížet v 2D i 3D režimu, Lytro Desktop a Lytro Mobile dokáže zobrazit anaglyf červeno-modré 3D na libovolném připojeném zobrazovači. Do Lytro Web Gallery můžete o registraci ukládat své snímky (zdarma, dle obchodních podmínek) a v případě prohlížení živých fotografií online lze s fotografiemi dále pracovat (například měnit rovinu zaostření). Lytro je vybaveno také wi-fi připojením, kompatibilním s iOS zařízeními iPhone a iPad (nicméně zatím jsem nezkoušel, ale i na to ještě dojde – někdy příště :-). Samotnou kapitolou je možnost použití (přes Lytro Desktop aplikaci) některý z kreativních filtrů, jako například: perpective shift – filtr pro práci s perspektivou.

 

Ukázka – screenshot Lytro desktop aplikace – použití kreativních filtrů

Zatím poslední novinkou v “Lytro světě” je výrazná úprava cen Lytro 8GB i 16GB verze, ke které došlo před měsícem. Od 18.3.2014 lze pořídit Lytro téměř o polovinu levněji: verze 16GB zlevnila na 8 tisíc korun (z původních bezmála 14 tisíc Kč); verze 8GB mění cenu na 5,8 tisíc korun (z původních 11 tisíc Kč).

Závěrem

Lytro je zcela nový koncept, který umožňuje fotografovat úplně jinak, než jsme byli doteď zvyklí. Mě osobně tato věcička vyloženě nadchla a bavila po celou dobu testování. Proč? Především proto, že nabízí přesně to, co jsem doteď u všech kompaktů a fotomobilů hledal marně! Možnost snímání s malou hloubkou ostrosti a okamžitou reakci spouště! A přesně to je z mého pohledu ten „majstrštyk“, kterým Lytro výrazně vybočuje z řady. Možnost zvolit si libovolnou rovinu zaostření už je jen další level a možnost pokračování ve vaší kreativitě. Docela dobře si dovedu Lytro představit jako perfektní digitální záznamník pro technickou fotografii (produkt, reklamní fotografie, architektura), portrét a všechny žánry kde je požadavek malé hloubky ostrosti, kterou je ale možné dodatečně měnit! 

Na druhou stranu, jedná se o relativně stále novou technologii, tudíž na Lytru logicky najdete i pár much, které je třeba ještě vychytat. Mezi ty hlavní patří malý LCD a také zatím nízké rozlišení obrazu, i když… Ruku na srdce, kdo z vás vlastně potřebuje super rozlišení?! Cca 90% hobby fotografů má za etalon výstupu svých fotografií Facebook, Instagram nebo jinou online galerii (prostě “internet sharing”) – a zde je rozlišení 1,2 Mpix zcela dostačující. Jinak na tisk fotek samozřejmě zapomeňte! Pro něj Lytro (zatím) určeno není! 

Lytro je v první řadě zábava, nový způsob focení a úplně nová cesta, kterou se může fotograf vydat. A pokud přeci jen stále ohrnujete nos, vzpomeňte třeba na první fotoaparáty (a není tomu ještě tak dávno, nějakých 13-15 let zpátky), kdy tehdejší první digitály „hýřily úchvatnými“ (z dnešního pohledu zcela směšnými) parametry 0,5 Mpix rozlišením, zcela tragickou světelností (a optikou obecně), o šumu a dalším zpracováním obrazu nemluvě, ovšem cenově se uvedené “super-digi-stroje” pohybovaly na hranici dnešních velice slušných DSLR. No a kde jsme dnes? Tomu se říká vývoj, přátelé! No a tím si dozajista projde i Lytro. Přeji mu hodně štěstí a držím palec! 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na