JPEG beze ztrát: revoluce v obrazových formátech

JPEG (Joint Photographic Experts Group) představuje světově standardizovaný obrazový formát a nejrozšířenější formát pro digitální obraz s nejlepším poměrem kvality/velikosti. Používáme jej již více než 20 let (od roku 1991). Mezi jeho nesporné výhody patří – kromě již zmíněné velikosti – univerzální použití: je vhodný pro jakýkoli bitmapový/rastrový obraz. Naopak velkou nevýhodou je (a vždy byla) „ztrátovost“ a omezený barevný rozsah (gamut). A právě to je v poslední době – kdy je obrazová kvalita vyšší (a neustále roste) – čím dál větším problémem. 

Blýská se na lepší časy

To však již brzy nemusí platit! Skupina The Independent JPEG Group (IJG) z lipského Institutu aplikované informatiky (stojící za nejpoužívanější implementací standardu JPEG, knihovnou „libjpeg“), uvádí novou verzi 9.1 s řadou převratných novinek. Mezi ty nejzásadnější patří podpora 12-bitového zpracování (dosud byl JPG pouze 8-bit) a především nové volby ukládání, zahrnující kompletně bezztrátovou kompresi. Jde o vyřešení dvou hlavních nevýhod, které byly JPGu dosud nejvíce vytýkány. Koncoví uživatelé a profesionálové budou moci nyní v klidu pracovat v JPEGu i pro náročnější aplikace, jako je tisk nebo editace fotografií, beze strachu ze ztrát. 

Verse – 9.1

Nová verze 9.1 s rozšířeným barevným rozsahem byla vypuštěna do světa sice již před nějakou dobou, nicméně stále jde zatím o polotovar (zkušební vzorek), takže bude ještě nějakou dobu trvat, než se vše vychytá a otestuje. Až k tomu dojde, nový JPEG by teoreticky mohl být vážnou konkurencí pro formát TIFF. Independent JPEG Group z institutu aplikované informatiky (Lipsko, INFAI – www.infai.org ) vydal aktualizaci softwaru knihovny „libjpeg“. V rámci vývoje barevných prostorů bude podporován nyní nový standard s větším barevným gamutem a rozšířeným gamutem s aktualizací na verzi 9.1. Kromě vylepšení v oblasti barevného zpracování nás čeká i další inovace jako třeba zpracování dat v jádrové oblasti kodeku. Pro budoucí verze se počítá s dalšími „vychytávkami“ jako například podpora HDR (high-dynamic-range) – vysoký dynamický rozsah, nebo zobrazovací či „rozšířené reality“. 

Závěrem

Zní to krásně! Možná až příliš na to, aby to byla pravda! Počin je to rozhodně úctyhodný, nicméně neviděl bych to zas tak růžově. JPEG byl vždy “in” právě svým skvělým poměrem: “Kvalita/Velikost”. Otázkou tedy zůstává, nakolik bude využitelný v praxi a jak to otřese prapůvodní myšlenkou JPEGu jako takového. S širokým barevným gamutem, bezztrátovou kompresí a dalšími možnostmi logicky poroste též datový objem, takže je nasnadě ptát se: Bude rozdíl v poměru právě oné “Kvality/Velikosti – JPG vs TIFF” tak velký, aby se vyplatilo, zahodit léta používaný a prověřený systém (TIFF)?!

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na