Datový disk co vydrží milion let

Téměř každý z nás už pravděpodobně zažil onu nemilou situaci, kdy vezmete nějaké své starší “cédéčko” či dé-vé-déčko, vložíte jej do přehrávače či optické PC/notebook mechaniky, spustíte “play” a ono nic (resp. objeví se hláška ve stylu: “Nekompatibilní disk” nebo “Disk je prázdný”). V tu chvíli zcela logicky popadne každého nekontrolovatelný záchvat paniky či vzteku, neboť se mohlo jednat o ztrátu velice důležitých dat, milovaného filmu či oblíbené hudby! Naštěstí se nám blíská na lepší časy! Před několik lety byla uvedena na trh zajímavá technologie DTD: Data Tresor Disc – české společnosti Northern Star, jejímž výsledkem jsou disky s garantovanou data-stálostí 100 let (více informací například ZDE). Nizozemští vědci v čele s Jeroenem de Vriesem z univerzity Twente však šli ještě mnohem, mnohem dál. Nedávno představili zbrusu nový typ digitálního disku, který údajně dokáže uchovat zapsaná data neuvěřitelných milion let (a více)!

Nová technologie

Nový typ kruhového disku je tvořen wolframem (stejná látka, kterou obsahují například běžné žárovky) a pokryt nitridem křemičitým. Data se na disk zaznamenávají leptáním v podobě čtverečků. Finální datový soubor uložený na disku, má formu dnes stále používanějšího QR kódu, který lze snadno přečíst. Wolframový disk tak představuje jakýsi čtverečkovaný kvíz avšak uvnitř každého políčka (čtverečku) viditelného QR kódu, vědci umístili další, menší QR kódy! Jde tedy o jakousi “matrjošku” – mozaikovitě uloženou – vrstvenou informaci. Nová technologie je zatím na počátku své cesty, tudíž ještě nelze počítat s nijak vysokými kapacitami, nicméně stále jde o mnohem větší množství informací, než lze zapsat do běžného QR kódu. 

Způsob zápisu na prototyp nového disku s výdrží přes milion let

Neuvěřitelná výdrž

Čím však nové disky vynikají a dalece předčí všechny – momentálně používané technologie ukládání dat, tím je trvanlivost zapsané informace. Dle vědců udrží disk zapsanou informaci více než milion let! A jak na to přišli? Během vývoje disku vědci simulovali efekt stárnutí (samozřejmě v laboratorních podmínkách), k čemuž použili oblíbenou a vysoce efektivní metodu “zahřívání”. S rostoucí teplotou látky podléhají tzv. Arrheniovu zákonu (popisující závislost konstanty rychlosti reakce na teplotě.) na jehož základě lze spočítat rychlost a míru chemické degradace materiálů. Na základě daného zákona vědci spočítali, že hodinové vystavení disku teplotě 188st C odpovídá milionu let při teplotě 27st C! Wolframový disk touto zkouškou ohněm (a to doslova) prošel bez jediné újmy.

Závěrem

Současný svět je plný paradoxů: Na jedné straně máme běžná (levná) CD/DVD, která vydrží sotva pár let, avšak na straně druhé se nyní pracuje na discích, co vydrží milion let! Pomyslnou zlatou střední cestou jsou (již v úvodu zmíněné) DTD disky (Data Tresor Disk) s garantovanou výdrží 100 let, což ještě docela dobře nalezne uplatnění v běžném životě.

K čemu jsou ale dobré disky s životností přes milion let? Po praktické stránce samozřejmě k ničemu! Ovšem z technologicko-vědeckého hlediska to představuje obrovskou výzvu a velký krok kupředu. Nebo to můžeme brát jako nově vytyčený směr a dobrý základ na němž můžeme dále stavět. Vezmeme-li to do (těch nejvzdálenějších) důsledků, co po nás zbude za miliony let, až na naši – v té době již “mrtvou” planetu (pokud ještě vůbec nějaké bude), přistanou návštěvníci z dalekých světů? Nejspíš tu po nás nebude vůbec nic a právě “nezničitelné” disky by mohli být perfektním – a jediným hmatatelným odkazem dávné civilizace, která si hrdě říkala “lidstvo”

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na