Adobe Lightroom: úpravy a organizace

Úpravy a organizování našich digitálních snímků je klíčovým (ač mnohdy podceňovaným) faktorem celého „foto-řetězce“ – počínaje stisknutím spouště a fotografií v tiskové podobě konče. Přitom se jedná o zcela zásadní faktor, bez něhož je správa digitálních fotografií mnohem problematičtější. Jak na to?

Kvalita finální fotografie závisí na mnoha faktorech. V první řadě je to samotný fotograf a jeho „fotografické vnímání“, cit, předvídavost, rychlost a též trochu onoho pověstného štěstíčka „být v pravou chvíli na správném místě“. Dále konečný výsledek ovlivní samotná technika a následné zpracování snímků. Důležitým faktorem je pak samotný výběr snímků a jejich organizace! Následující článek berte jako inspiraci, jednu z mnoha možností jak lze postupovat.

Systém nade vše

Základem je systematický postup a jeho dodržování. Není nic horšího než chaotiské focení, třídění a výběr snímků. Proto začněme tím, že si vytvoříme svůj vlastní systém a ten budeme striktně dodržovat. Alternativ je mnoho, vytvořme si proto takovou, co nám bude nejvíce vyhovovat. V mém případě začíná systém třídění již při focení. Jakmile mám chvilku, bleskově projíždím aktuální snímky na kartě a všechny co se na první pohled nepovedly (špatné zaostření, chybná expozice, kompozičně mimo atd.) nekompromisně mažu! Ušetří to spoustu času při následné postprodukci. Během celodenního focení takový cyklus absolvuji 2-3x, címž se „zbavím“ cca 1/3 snímků.

Selekce a výběr

Druhé kolo již probíhá pěkně v klidu domova. Třídění na monitoru PC přeci jen řekně mnohem více než (relativně stále) malé LCD fotoaparátů. Důslednou selekcí eliminuji dalších 20-30% snímků. Pak přichází na řadu užší výběr. Zatímco v základním výběru zůstává např. 100 snímků, do užšího nominuji jen cca 20 fotografií. Méně je více, nemá cenu diváky „ubíjet“ kvantitou. Kvalita především, takže vybírejte pouze snímky, které opravdu stojí za to. Při výběru klaďme důraz na technickou stránku (ostření, expozice, barvy), obsahovou stránku (kompozice, vtip, myšlenka), popřípadě i na tu výtvarnou (má-li snímek vůbec takovou). Na závěr ještě rozkopíruji užší výběr snímků do složek: originál, tisk a web (ušetří to v budoucnu čas a problémy) a vše průběžně zálohuji na externí disk!

Názvy a složky

Originály vždy nechávám s původním značením (např.: IMG_4567.jpg), do kterého buď vůbec nezasahuji, nebo jej doplním datem pořízení (ten je stejně součástí exifu) nebo místem pořízení (popř. jiným směrodatným ukazatelem). U snímků v podsložce „web“ náopak názvy měním. Především je však zmenším na webovou velikost (cca 900 x 600 bodů) a smažu exif (není důvod aby se kdokoli „hrabal“ v metadatech). Vetšina editorů má pro tento případ odpovídající funkci typu: „Uložit pro web…“ (viz. Adobe Photoshop). U snímků určených k tisku je napak žádoucí co největší rozlišení a kvalita (minimální komprese JPG).

Ideálním tiskovým / editačním formátem je *.tif (bezztrátový formát), ten však má smysl pouze v případě, že je originál fotky v RAW formátu (z něhož snímek „vyvoláte“ do TIFFu).

Třídění aneb vše chce svůj čas

U zakázek většinou není čas na delší rozjímání, nicméně je-li to alespoň trochu možné, vyplatí se nechat snímky pár dní „uležet“. Získáte tím tolik potřebný odstup a vaše hodnocení pak bude mnohem objektivnější. Nebraňte se názoru druhých (nejlépe různé divácké skupiny: rodina, kamarádi, kolegové, fotografové, grafici atd.), získáte tím zas nový pohled(-y), ale často i silně rozporuplné reakce. Konečné rozhodnutí tedy musí být vždy jen a pouze na vás.

Závěrečná fáze / editace

Nyní přichází na řadu úpravy. Mezi ty běžné patří tonální a barevé doladění (jas, kontrast, barevnost), doostření, aplikace filtrů (b&w, sépie, živé barvy apod.). U portrétů jsou běžné retuše – vyhlazení pleti, zjasnění a doostření očí, vybělení zubů atd. Pozor! Nikdy neupravujte originály. Při každém (pře)uložení se snímek přepočítává a komprimuje, čímž dochází k degradaci (platí pro snímky v JPG). Proto vždy pracujte s JPG kopií originálu. Pro pokročilejší úpravy je skvělou volbou Adobe Photoshop, pro menší úpravy a katalogizaci vašich fotografií je výborným pomocníkem např. Adobe Lightroom nebo Apple Aperture. A o tom si řekneme zase něco příště!

 

CELÝ SERIÁL ADOBE LIGHTROOM ZDE
Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na