VFFOTO UV Gold serie – zlatíčko v praxi

Smyslem UV filtru je potlačit ultrafialové záření (UltraViolet light), jejich teoretické využití je tedy především v teplejších krajích a oblastech s vyšší nadmořskou výškou (tam je uv záření nejsilnější). Další devízou UV filtru je schopnost potlačení klasického “modrání dálek” (viz také například skylight filtry), kdy jdete na krajinky s teleobjektivem. Především jde tedy o funkci za a) jak fotografickou (aby ty fotečky byly pěknější) tak za b) funkci ochranou – chránící snímač. Paradoxně současné digitální fotoaparáty (resp jejich snímače) mají vlastní UV filtr – přímo před čipem – takže UV filtr nasazený na objektiv je zde v podstatě už jen jako mechanická ochrana (ale i tak, jak by řekl klasik: „Zaplať Pánbůh za ty dary“ že?). Na druhou stranu – jakožto chronickému ztráceči krytek – mi UV filtr už mnohokrát zachránil přední čočku objektivu, takže nechme být. 

UV filtry po X-té: Nač si dávat pozor

Problémem levných a nekvalitních UV filtrů je v tom, že nadělají víc škody než užitku a takové můžeme směle označit za „mrvítka“ fotek. Problémem filtrů (nejen UV) jsou odlesky (reflexe, flare), což ovlivňuje jak tloušťka filtru tak kvalita skla. Také pozor na vinětaci (tmavnutí rohů), což je zejména u širokoúhlých skel problém (na plnou díru). Filtry nesmí nijak zásadně měnit barvu, což také není u levných UV-éček samozřejmostí, byť jsou (měly by být) zcela čiré a barevně neutrální. UV filtry nesmí zhoršovat kresbu (pokles ostrosti), ani měnit světelnost objektivu. Dobrý filtr je ten, který netrpí všemi výše uvedenými neduhy a současně je k mání za rozumný peníz. 

UV VFFOTO Gold series

UV filtry GS jsou tvořeny kvalitním optickým sklem Schott NBK7 s vysokou transparentností a barevnou neutralitou. Profil mosazného rámečku je 3 mm a tloušťka skla 0,9 mm. UV filtry jsou speciálně určeny pro digitální fotoaparáty a doporučeny i pro širokoúhlé objektivy. Zcela novou řadu GS vybavil výrobce speciálními nanovrstvmi, které zlepšují některé fyzikální a mechanické kvality tohoto exkluzivního skla a to zejména v oblastech ochrany. Tvrdá vrstva chrání povrch filtru i v nejnáročnějších podmínkách před poškrabáním, vodou a olejem (obojí jde jednoduše otřít) a v neposlední řadě proti nečistotám, které neulpívají na povrchu filtru – jsou snadno otřit či sfouknout. Optika filtru je tvořena soustavou 14ti antireflexních vrstev, díky nimž filtr propustí až 99,9 % světla a minimalizuje vznik reflexí. 

Srovnání UV GS vs UV PS

Oproti „běžné“ sérii PS se liší nový UV GS hned v několik zásadních bodech – předně je zde použito jiné sklo, dále rameček je nově z mosazi (oproti slitiny hliníku u PS UV), výška rámečku je 3mm (namísto 2mm) a vrstev je 14 (místo 12ti). Také hmotnost filtru je více než 2-násobná (25g oproti 10,5g). VFFOTO UV GS je na první dotek o poznání robustnější a těžší než jeho předchůdce, současně však působí stále velice příjemně a stylově – tomu napomáhá zejména zlatá linka, vč zlatého nápisu. Designově se filtr vážně povedl a společně s mosazným povrchem dává tak jasně najevo, že jde o produkt určený pro náročnější. 

Praktické zkušenosti s UV GS

UV filtr VFFOTO Gold series jsem používal v kombinaci s fotoaparátem Canon EOS 7D a celkem třemi různými objektivy: Canon EF 17-40 f/4 USM, Sigma 10-20 f/4-5.6 DC HSM a Sigma 70-200 f/2.8 DG HSM Macro II. Testoval jsem tak filtr na různá ohniska – širokoúhlým 10mm (ekv 16mm/kinofilm) počínaje, přes střední ohniska 40mm a 100mm (ekv 64mm a 160mm) a delším 200mm (ekv 320mm) konče. Testoval jsem filtr jak v terénu – na denním světla; stejně tak v ateliéru – pod umělými / zábleskovými světly. Mohu zodpovědně prohlásit, že filtr svou zatěžkávací zkouškou prošel na výbornou! Světelný úbytek je nulový, stejně tak barevný posun je zde naprosto minimální! Na denním světle v podstatě nemáte šanci jej rozeznat (nejste-li bystozraký). Na ateliérových snímcích barevných terčů (viz snímky), navíc až posléze v PC a na kvalitním LCD lze vypozorovat velice mizivý barevný posun. Vinětací netrpí filtr vůbec a to ani na extrémně široká ohniska. Problémy s poklesem kresby také nehrozí. Pokud budete fotografovat proti slunci nebo obecně v ostrém protisvětle, odleskům se nevyhnete, ať už s filtrem či bez něj. Každopádně, UV filtr VFFOTO GS vám podobnou situaci nijak negativně neovlivní. Jedinou výtku mám jen k tomu, že se mi filtr prostě znovu a znovu „zakusával“ do objímky objektivů (všech). Ale to je zřejmě mé prokletí, neboť se mi to stává pořád a se všemi filtry (holt to asi utahuju vždycky „na krev“). 

Barevné podání / odchylky (horní foto)  X  ukázka kresby (prostřední snímek)  X  test vinětace (spodní foto) 

Shrnutí

Už během testování – stejně jako v tuto chvíli (když dopisuji recenzi) mne několikrát napadlo, že jsem možná už příliš „zaujatý“ (v tom nejlepším slova smyslu) a mockrát jsem se sám sebe ptal: „Jsem vůbec ještě způsobilý objektivního posouzení této konkrétní značky filtrů?“ Uvědomil jsem si, že v současné době vlastně už žádnou jinou značku než VFFOTO nepoužívám (a to mám doma ve skříni spoustu dalších filtrů: Hoya, Tiffen, B+W). Náhoda? Ano, možná je to tím, že jsem si je tolik oblíbil – pro jejich bezpochyby skvělé vlastnosti. A nebo je to tím, že jsou prostě vážně tak dobré! Dosaďte si, co je libo! Nový VU filtr VFFOTO je skvělý a odvážím se tvrdit, že ani lecjaký ostřílený fotograf na fotografii s tímto filtrem a bez – nepozná rozdíl! Nové UV „zlatíčko“ od Pana Fučíka mne opět nezklamalo a vlastně jsme to čekal.

    • UV fotografický filtr VFFOTO
    • GS / Gold series
    • průměr: 77mm (zatím pouze)
  • cena: 1.111 Kč

Závěrem bych rád poděkoval Panu Fučíkovi a www.vffoto.com za zápůjčku filtru 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] UV filtry […]