EIZO CS240: špičkový monitor pro fotografy-tiskaře

Společnost EIZO uvádí první foto-monitor řady  CS 240, určený pro náročné fotografy, kteří požadují špičkový monitor za rozumnou cenu.

Ještě před několika lety byla mezera na trhu právě v oblasti foto-monitorů, pokud jste (coby profesionální fotograf) sháněli špičkový monitor, měli museli jste sáhnout rovnou po high-end řadě ColorGraphic (CG), což představovalo nemalou investici. Tuto mezeru částečně vyplnila řada Eizo SX a až letos ji přivedl k dokonalosti zbrusu nový model Eizo CS!   

EIZO CS240 představuje žhavou novinku, která byla slavnostně uvedena na letošní Photokině v Kolíně nad Rýnem (září 2014). Tento model zcela nové CS řady má úhlopříčku 24” (viz typové označení, po přepočtu cca 61 cm), dále disponuje širokým barevným rozsahem pokrývajícím téměř 99% standardu AdobeRGB. Monitor představuje flexibilní řešení a lze jej použít nejen pro sofistikovanou práci s fotografiemi ale také pro video, hry a samozřejmě též pro běžné kancelářské aplikace.  

Technický popis

Model CS240 je osazený LCD panelem typu IPS s úhlopčíčkou 24“ (61 cm) a rozlišením 1920×1200 bodů. Monitor nabízí mnoho pokročilých funkcí grafické modelové řady ColorEdge, včetně zobrazovacího panelu se širokým gamutem 99% AdobeRGB a podporou harwarové kalibrace.

CS240 je licencován pro použití s profesionálním kalibračním softwarem EIZO ColorNavigator 6.x, umožňujícím provádět hardwarovou kalibraci s podporou naprosté většiny externích kalibračních sond dostupných na trhu. Jedná se o funkci, typickou spíše pro ty nejvyšší řady monitorů (typu ColorGraphic). Další inovaci představuje vylepšení v oblasti spotřeby, Eizo CS240 je osazen nízko-energetickým podsvětlovacím systémem z barevných LED diod s typickou spotřebou pouhých 27 Wattů (ve sleep módu dokonce necelý 1 W).

Vybavení CS240

Monitor má k dispozici celkem tři digitální vstupy, dva z nich (DP – DisplayPort a HDMI) podporují vstupní 10-bitový videosignál (Deep Color = 30bitový přenos videodat) a jeden vstup (DVI-I) s podporou digitálního vstupního videosignálu s 8-bitovou barevnou hloubkou nebo též klasický analogový videosignál ze starších grafických karet.Video-procesory CS240 využívají zpracování videosignálu 16-bitové LUT tabulky, čímž posahuje zobrazení monitoru extrémně jemných přechodů zobrazovaných odstínů. Technologie DUE (Digital Uniformity Equalizer) zajišťuje homogenní obraz v celé ploše obrazovky a výsldkem je minimum jasových a barevných odchylek v libovolné části zobrazovací plochy. Eizo CS240 je kalibrován pro barevné prostory sRGB IEC61966-2.1, AdobeRGB (1998), s tím že samozřejmě není problém zařízení překalibrovat – například pro prohlížení fotek na internetu či pro softproof (náhled tiskových dat). Kalibrační software EIZO ColorNavigator 6.x podporuje externí kalibrační sondy: X-Rite, DataColor, BasicColor, Konica-Minolta, EIZO, atd. a běží na obou nejrozšířenějších platformách operačních systémů: Windows/MacOSX. 


Vlastnosti monitoru

Eizo CS240 nabídne maximální jas 350 cd/m² a statický kontrastní poměr 1.000:1. Rychlost odezvy je 7,7 ms (šedá-šedá). Nechybí automatická regulace jasu (lze ji vypnout), přednastavené standardy sRGB IEC61966-2.1, AdobeRGB (1998), režim Paper Mode – pro čtení elektronických dokumentů, příkon 27W při běžném provozu a méně než 0,5W v režimu Power-Save. Monitor je možné otáčet v uhlů 180st. Platí 5-letá garance.

 

Instalace, zapojení, zprovoznění

Vše jsme testovali na originálních papírech Epson. K dispozici byla široká škála médií: od RC papírů (lesk, mat, satén, pearl), přes špičková FinaArt média (plátno, akvarel) až po karton. Vše začíná zapojením a spárováním. Při prvním zapojení tiskárny ji musíte “oživit” – doplnit inkousty (nejsou-li vloženy) a provést základní diagnostiku – rovnání hlav, čištění. Některé tiskárny mívají “uzamčenou” (zaaretovanou) hlavu proti nechtěnému pohybu při převozu. Instalace SW Mirage nepředstavuje nic složitého a zabere cca 10 minut. Součástí SW je HW klíč, bez něhož Mirage nefunguje! Poté následuje rozpoznání a instalace tiskárny do Mirage. Praktické je, že spolu s tiskárnou si Mirage sama stáhne také knihovnu médií Epson, obsahující ICC profily cca 20 typů papírů. V případě použití dalších typů papírů, které nenaleznete v nabídce Mirage, lze stáhnout z oficiálních stránek Epsonu ICC profil konkrétního média a přidat jej do Mirage.

Jak to vypadá v praxi

Epson SP 3880 tiskne přes horní podavač (více listů) nebo ze zadního podavače (po jednom). Ze začátku byly malé potíže se zadním podavačem (nebyl řádně uchycen, pomocný držák papíru nutno pořádně docvaknout). Poté chvíli trvalo, než jsem se naučil papír “podat” (nutno mu lehkých tlakem trochu pomoci). Pak již běželo vše jako po drátkách. Skvělé na Mirage je, že nemusíte k tiskárně v podstatě vůbec chodit, vše zvládnete z pohodlí vaší židle a monitoru.

Pakliže tisknete na matné povrchy, Mirage dá pokyn a tiskárna si sama přečerpá černý inkoust (PK/foto-lesk → MK/mat). Rychlost tisku formátu A4 v té nejvyšší kvalitě trvá přes 3 minuty. Režimy tisku jsou 3 (někdy 2 – v závislosti na použitém médiu): Rychlý režim, střední a nejvyšší kvalita. Kvalitativně horší režimy neradno používat u B&W tisku ani dramatických snímků s převahou tmavých tónů. Tiskové rozlišení (max 2880 x 1440 dpi) je pak nižší a přejezdy tiskové hlavy jsou vidět (barvy “šrafují”).

 

Shrnutí

Kombinace Epson SP Pro 3880 a SW Mirage představuje komplexní řešení pro vysoce kvalitní tisk – od malých formátů (10 x 15 cm) až po velkoformátové snímky A2+ (vč. panoramatických fotografií). Kvalita tisku je perfektní, v nejvyšším režimu dostanete velice jemné tonální přechody s bohatou kresbou a vysokou ostrostí. Plusem je též snadné ovládání, nastavení, výběr papíru i přidání nových médií. Mínusem je nižší rychlost tisku a možné občasné problémy s podavačem papíru. Co se týče barevné shody, tisknuli jsme na 10 různých médií (lesk, mat, pearl, satén, akvarel, velvet, lustre, plátno, proofing a běžný papír) a barvy skvěle seděly. Pouze běžný papír a jeden typ FineArt papíru byly barevně lehce posunuty do “studenějších” odstínů, což však bylo dáno tím, že k nim neexistoval v Mirage odpovídající ICC profil.

Monitor EIZO CS240 začne být nabízen koncen října 2014 za doporučovanou prodejní cenu 16.390,- Kč bez DPH.

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na