Epson Stylus Pro 3880 – pro fotografa skvělá volba

V rámci naší nekonečné série zaměřené na praktické články, určené pro náročnější fotografickou obec přináším redakční test špičkové fototiskárny Espon Stylus Pro 3880, profesionálního tiskového SW Mirage a široké nabídky originálních fotografických papírů Epson. Cílem je představit kompletní profesionální tiskové workflow za rozumné peníze (v ceně do 50 tisíc korun). 

Jak vlastně vybrat tiskárnu?

Co jsou hlavní zásady pro kvalitní a v rámci možností též ekonomický tisk? Předně záleží na inkoustech, dále samozřejmě na tiskárně, její výbavě a pořizovací ceně, do třetice jde o správný výběr tiskových materiálů (papírů), jejich dostupnost a kvalitu a v neposlední řadě zde máme rozumný RIP – software na řízení tisku. 

Epson Stylus Pro 3880

Jedná se o velkoformátovou inkoustovou tiskárnu A2+. Inkousty UltraChrome K3 s technologií Vivid Magenta s 9-barvovým systémem zaručí vynikající gamut, perfektní černobílé fotografie (černé a šedé inkousty) přirozenou pleťovku (Lm) i nebe (Lc). Inkoustové kazety mají objem 80ml. Epson SP 3880 umožňuje bezokrajový tisk a jeho výhodou jsou relativně opravdu malé rozměry i hmotnost – 550 × 684 × 1040 mm a 20 kg. Kromě velkých výtisků (až do formátu cca 432 × 950 mm) lze tisknout i malé fotografie formátu A6 (cca 10 × 15 cm). Maximální tloušťka potisknutelného média činí 1,5mm, tedy je možný tisk i na karton. Maximální rozlišení je zde 2 880×1 440 dpi. Konektivitu Epson SP 3880 s PC zajistí USB (2.0) nebo síťový kabel (ethernet 10/100). 

Řízení tisku

Vynikající tisková aplikace vyvíjená německou firmou pro tiskárny Epson – to je Mirage. Mezi její praktické funkce patří možnosti rotace obrazu, přizpůsobení velikosti daným formátům, velikostem a typům materiálů (tisk z role, listu), bezokrajový tisk, možnost skládání zakázek, automatické či manuální centrování. Pro speciální tisky (například tisk na plátno) je k dispozici nastavení ohybu, vč. zrcadlení motivu či vyplnění okraje barvou! Pro přesnou barevnou shodu nechybí funkce náhledu (softproof) vč. simulace bělosti média. V případě potřeby lze aplikovat ořezové a kalibrační značky. Mirage umožňuje současný tisk na více Epson tiskárnách a také ukládá ICC profily jednotlivých médií. Pro ty nejnáročnější je možnost upgradu na verzi PRO (efektivně řídí Epson Spectro Proofer – výroba vlastních ICC) či možnost upgradu na Mirage DIGIgraphie edition. 

Instalace a zapojení

Vše jsem testoval na originálních papírech Epson. K dispozici byla široká škála médií: od RC papírů (lesk, mat, satén, pearl), přes špičková FinaArt média (plátno, akvarel) až po karton. Vše začíná zapojením a spárováním. Při prvním zapojení tiskárny ji musíte „oživit” – doplnit inkousty (nejsou-li vloženy) a provést základní diagnostiku – rovnání hlav, čištění. Některé tiskárny mívají „uzamčenou” (zaaretovanou) hlavu proti nechtěnému pohybu při převozu. Instalace SW Mirage nepředstavuje nic složitého a zabere cca 10 minut. Součástí SW je HW klíč, bez něhož Mirage nefunguje! Poté následuje rozpoznání a instalace tiskárny do Mirage. Praktické je, že spolu s tiskárnou si Mirage sama stáhne také knihovnu médií Epson, obsahující ICC profi ly cca 20 typů papírů. V případě použití dalších typů papírů, které nenaleznete v nabídce Mirage, lze stáhnout z oficiálních stránek Epsonu ICC profi l konkrétního média a přidat jej do Mirage. 

Praktické využití

Epson SP 3880 tiskne přes horní podavač (více listů) nebo ze zadního podavače (po jednom). Ze začátku byly malé potíže se zadním podavačem (nebyl řádně uchycen, pomocný držák papíru bylo nutno pořádně docvaknout). Poté chvíli trvalo, než jsem se naučil papír „podat” (nutno mu lehkých tlakem trochu pomoci). Pak již běželo vše jako po drátkách. Skvělé na Mirage je, že nemusíte k tiskárně v podstatě vůbec chodit, vše zvládnete z pohodlí vaší židle a monitoru. Pakliže tisknete na matné povrchy, Mirage dá pokyn a tiskárna si sama vymění černý inkoust (PK/foto-lesk → MK/mat). Tisk formátu A4 v té nejvyšší kvalitě trvá přes 3 minuty. Režimy tisku jsou 3 (někdy 2 – v závislosti na použitém médiu): rychlý režim, střední a nejvyšší kvalita. Kvalitativně horší režimy neradno používat u B&W tisku ani dramatických snímků s převahou tmavých tónů. Tiskové rozlišení (max 2 880×1 440 dpi) je pak nižší a přejezdy tiskové hlavy jsou vidět (barvy „šrafují”).

Shrnutí

Kombinace Epson SP Pro 3880 a SW Mirage představuje komplexní řešení pro vysoce kvalitní tisk – od malých formátů (10×15 cm) až po velkoformátové snímky A2+ (vč. panoramatických fotografi í). Kvalita tisku je perfektní, v nejvyšším režimu dostanete velice jemné tonální přechody s bohatou kresbou a vysokou ostrostí. Plusem je též snadné ovládání, nastavení, výběr papíru i přidání nových médií. Mínusem je nižší rychlost tisku a možné občasné problémy s podavačem papíru. Co se týče barevné shody, tiskli jsme na 10 různých médií (lesk, mat, pearl, satén, akvarel, velvet, lustre, plátno, proofi ng a běžný papír) a barvy skvěle seděly. Pouze běžný papír a jeden typ FineArt papíru byly barevně lehce posunuty do „studenějších” odstínů, což však bylo dáno tím, že k nim neexistoval v Mirage odpovídající ICC profil. Hledáte-li kvalitní, flexibilní a dostupné řešení pro špičkový fotografi cký tisk, Epson SP 3880 a Mirage SW by mohlo být přesně to pravé! Epson SP 3880 = cca 33 000 Kč; Mirage SW = cca 15 000 Kč. 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na