Cesta fotografa k dobrým snímkům

Minule jsme řešili téma “Kvalita fotografií”. Jelikož mne podobné plemiky baví a navíc jsem přesvědčen, že mají větší smysl než kdejaké recenze a návody, budu se podobným tématům věnovat více. Dnes se zamyslíme nad otázkou, jaká je vlastně správná cesta k dobré fotografii?

Hned na úvod si dovolím citovat kolegu, fotografa – Štěpána Láška, který k minulému článku poznamenal trefný komentář: “Kvalita je těžké slovo, hlavně ve fotografii, protože si pod tím každý představí něco jiného. Je například skoro pravidlo, že zákazník si vybere jiné fotky, než bych mu vybral já. To je pro mě čisté potvrzení subjektivního vnímání. Navíc mám pocit hraničící s jistotou, že fotograf musí být stejně dobrý ve focení jako v post processu…”

 

Ano, kvalita je mnohdy těžko definovatelná, hlavně proto, že to “co zrovna frčí” podléhá spoustě různým vlivům a trendům. Ale existuje jedna ověřená cesta, která k dobrým výsledkům vede (a neplatí to jen pro fotografii). Říkám tomu “Seznam 5P”, cíleně se podle něj řídím už spoustu let a hlavně, vím že funguje (přivedl mne k tomu kdysi kolega Honza Březina). Vlastně se nejedná o nic nového pod sluncem, v různých obměnách podobný systém používá spousta lidí, ať už cíleně či podvědomě.

Takže oč jde?

Zadání znělo jasně: Chci pozdně odpolední krajinku s výraznou oblohou – nejlépe

více dramatickou s až trochu abstraktními barvami + následný postprocesing…

To byl můj cíl, to byl můj plán!

(foto: Martin Hájek)

1P: Plán

Plán je základ všeho aneb: Bez plánu ani ránu! Pakliže nevíte co přesně chcete fotit, koho, jak a proč?… jak můžete očekávat nějaký slušný výsledek?! Plán je vlastně naše vize, náš projekt, virtuální výsledek, který existuje již dávno před začátkem samotné akce (byť zatím pouze v naší hlavě). Takže začněme tím, že si nejprve srovnáme všechny naše myšlenky a začněme s čistým stolem (pardon, s čistou myslí).

Další cílený snímek – v rámci testu nových ND filtrů Vffoto s MC vrstvami

(recenzi čtěte tu). Zde se musel zcela důsledně dodržet plán spolu s

precizní přípravou… A povedlo se 😉

(foto: Martin Hájek)

2P: Příprava

Příprava úzce navazuje na Plán! Důsledná příprava = půlka úspěchu (kde budeme fotit? Jak dlouho? Jaké bude počasí? Koho fotíme?… Nejprve si musíte sami položit množství otázek a vyřešit je). Jasně, jsou improvizátoři, kteří řeší věci za pochodu ale výsledek je v takovém případě vždy značně nejistý a pokud se jim přeci jen zadaří, mají většinou víc štěstí než rozumu! Jít na akci (jakoukoli) bez přípravy, není ničím jiným než projevem nezodpovědnosti a neúcty. 

Příprava i pohotovost – ruku v ruce! Dramatický portrét v lese…

Zde bohužel příprava ani plán často nestačí (počasí je nevyzpytatelné),

toto je přesně ten typ fotky, kde prostě musíte rychle jednat a…

taky trochu improvizovat (+ editace v PC nutná)

(foto: Martin Hájek)

3P: Pohotovost

Být pohotový opět souvisí jak s Plánem tak především s naší Přípravou. Pohotový a rychlý musí být nejen fotograf ale i jeho nádobíčko. Proto se rozhodně vyplatí být odpočatý(-á), dobře vyspalý(-á), najedený(-á), střízlivý(-á) atd… Jen tehdy můžeme být plně ve střehu, rychlí a pohotoví. Nabité všechny baterky (a rezervní k tomu), zformátované karty (a rezervní k tomu) by měly být samozřejmostí, rychlý foťák jakbysmet.

Taková duha, to je potvora – objeví se a za chvíli zase zmizí. Zářný příklad toho, jak se vyplatí být stále ve střehu a vždy přípraven:

Jak fyzicky, tak psychicky a samozřejmě technicky!

Technicky velice mizernou kvalitu obrazu zachraňuje krásné světlo a správný čas 

(foto: Martin Hájek)

4P: Pečlivost

Když už něco dělám, dělám to pořádně (a nebo to radši nedělám vůbec). Zlaté pravidlo, ke kterému ono slovíčko “Pečlivost” sedne jak zádel na hrneček! Čím lépe si vše “ošéfujete” přímo na scéně, čím přesněji vše nastavíte, nasvítíte, nakomponujete a naaranžujete, tím méně práce s tím potom budete mít při zpracování! A když už mluvíme o postprocesingu (úpravách fotografií), platí zde pořád to samé: Buď to udělej pořádně nebo raději vůbec.

 

Fotografie, která si žádala jak určité naplánování (správný čas a místo),

tak důslednou přípravu a vybavení (stativ, foťák, filtry, samospoušť),

stejně tak pohotovost – kvůli tomu správnému světlu…

A zároveň i trochu toho adrenalinového dobrodružství (kdy jsem se musel prosekat junglí,

brodit “divokou řekou” a téměř hodinu stát v ledové vodě)… ale stálo to za to!

(foto: Martin Hájek)

5P: Pokora

Slovo, které se bohužel ze slovníku většiny lidí už dávno jaksi vytratilo. Nejspíš je to i tím, že spousta z nás vlastně pravý význam tohoto slova ani nezná. Pozor! Pokora – jak si mnozí mylně překládají – NENÍ slabost! Pokora JE slušnost (a to je sakra rozdíl!)… Pokora JE ohleduplnost… Pokora JE empatie… Pokora JE dobrá! Takže, přátelé – buďme pokorní, buďme milý. K zákazníkovi, k našemu okolí ale i sami k sobě. A výsledek je zaručen 😉

Ne nadarmo se říká, že “Štěstí přeje připraveným… (pohotovým, pečlivým a pokorným… s plánem)…”, takže: Hodně štěstí! 

 

Od shora – dolů: Produkt/reklama, reportáž, makrofotografie, portrét… Každý typ snímku si žádá své.

Na druhou stranu: kompozice, expozice a pečlivost je vždy stejná – bez ohledu na to, co fotografujeme!

(foto: Martin Hájek)

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na