3D tiskárny budou za pár let jako mobilní telefon

V dneším rozhovoru jsme si popovídali s Janem Matrasem ze společnosti Konica Minolta. Pan Matras působí ve společnosti jako technická podpora a mj. je velkým kutilem a fanouškem 3D tisku (který má před sebou velkou budoucnost a téměř neomezené možnosti využití)! A právě na téma 3D tisku a zařízení schopných takto tisknout, jsme se zaměřili v našem aktuálním rozhovoru…

Detail 3D tiskárny, kterou si Jan Matras vlastnoručně sestrojil

Jak dlouho se věnujete tisku?

Od roku 1989 se zajímám o laserový tisk, K 3D tisku jsem se poprvé dostal na VÚT Brno v roce 2008 kde jsem dostal první lekci jak vše funguje, jaké jsou trendy, vývoj a pár příkladů využití. V té době to bylo pro mě spíše sci-fi (které mám opravdu rád) a jen pár vyvoleným se dostalo cti s touto technologií pracovat.

Co znamená 3D tisk pro Vás osobně?

V současné době tiskové technologie stagnují. Jediný směr který má ještě potenciál, je inkjet a 3D. Pro mě představuje 3D výzvu, jsem z těch, kteří rádi objevují a zkoumají nové hračky. Jde i o to, udržet se na špičce vývoje technologií, které mají budoucnost. Jinak vás konkurence rychle převálcuje a vy pak jen velmi těžko znovu naskočíte do rozjetého vlaku. Tak proč nabýt u zrodu celého oboru se jménem 3D tisk?!

Sám jste si postavil 3D tiskárnu. Jak to probíhalo?

Začínal jsem s CNC strojem na řezání polystyrenu pomocí horkého drátu. Následovala transformace stroje na 3D frézu. Začala honba za informacemi o zpracování materiálu ve 3D. To mě dovedlo k českému průkopníkovi 3D tisku – Josefu Průšovi, který zveřejnil první návod jak si tiskárnu vyrobit doma. Inspiroval jsem se až jeho (zatím) poslední verzí I3, což byl z mého pohledu první plně funkční stroj a začal jsem intenzivně sbírat podklady a zkušenosti jiných průkopníků kteří začali také stavět tuto verzi.

Jak dlouho trvá postavit si 3D tiskárnu a na to přijde?

Tiskárnu jsme stavěli se synem který dnes již studuje na VÚT Brno. Samotná stavba netrvá dlouho – několik dní intenzivní práce. Mnohem složitější je, uvést vše do provozu, správně nastavit, nakalibrovat a otestovat. To je pak otázka týdnů až měsíců (dle nasazení). Chcete-li zařízení na profi úrovni, ceny začínají okolo 40tis. Kč ale pokud si tiskárnu vyrobíte sám(-a), vyjde vás na 15 až 25tis. (nepočítám tiskový materiál na testy a seřízení).

S čím jste při výrobě nejvíce “zápasil”?

Shromáždění těch správných informací! Hledáte-li v různých fórech, často se dostanete do slepé uličky a pak nezbývá, než říci: “tak tudy ne přátelé!” a začít znovu. Při samotné stavbě je nejnáročnější dodržet přesnost a správné úhly. Problém byl též s výběrem vhodného tiskového SW ale opět pomohl internet, kde dnes již najdete několik velmi dobrých SW.

Co jste již vytiskl a co plánujete dále?

První byla kostka, úhly sice ještě moc neseděly, ale byl to úspěch. Dalším pokusem byl Mr Yoda (Star Wars). Museli jste mít hodně představivosti, abyste v objektu našli zadání. Zatím poslední jsem vytiskl letecký pětiválcový motor, protože jsem chtěl vědět jak vlastně uvnitř funguje. Vznikl impozantní funkční model, všechny pohyblivé díly se hýbou a to vše s minimálním použitím lepidla. Dále se chci naučit vytvářet kvalitní objekty v AUTOCADu, abych mohl tisknout vše, co vymyslím a nakreslím.

Využíváte 3D tiskárnu pro soukromé účely nebo plánujete komerční využití?

Tiskárnu mám pro studijní účely, k pochopení technologie a abych se posunul ve vědomostech směrem, který má dle mě budoucnost. Nehodlám tiskárnu využívat pro komerční účely. Dnes již existují stroje mnohem dokonalejší a některé copy centra dokonce nabízí službu 3D tisku jako doplněk hlavní činnosti. Osobně jsem přesvědčen, že za nějaký čas budou 3D tiskárny stejně drahé jako dnes lepší mobilní telefon. Každý si tak bude moci doma tisknout co bude třeba – od jídla až po ozubená kolečka do hodinek! 

Děkuji za rozhovor
Martin Hájek

Rozhovor vyšel v tištěné verzi v odborném polygrafickém 14-deníku:
Noviny pro grafický průmysl (NGP)
Vydavatel: GRAFIE CZ

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na