René Tomaides – v hudbě i fotografii je hodně propojování

S Rendou se známe již mnoho let. Je to nadšenec – fotografický, technologický i hudební. Mám to úplně stejně, proto jsem byl moc rád, že Renda souhlasil s rozhovorem. Tak pojďme na to.

Společnost Fomei patří k našim předním dodavatelům profesionální foto techniky (ateliérové vybavení, fotografické příslušenství), optických zařízení (dalekohledy, puškohledy) a technologií i zařízení pro velkoplošný fotografický tisk. René Tomaides je produktovým manažerem, Studio Lighting systém pro divizi foto a ve FOMEI působí již přes 10 let. Kromě velkého nadšení pro digitální fotografii je Renda též aktivním, vášnivým muzikantem – což je koníček, který od fotografie vlastně nemá zas tak daleko. Jak se tedy v Hradci Králové manažerovi studiových světelných systémů tvoří, komponuje a dělá muzika?

Jaké byly Tvé hudební začátky

Pocházím z Chrudimi, kde v mých prapůvodních hudebních počátcích působil tehdy hudební vizionář Aleš Bleha (DJ AB). Byl to vlastně on, komu nejspíš vděčím za svou celoživotní vášeň, kterou je muzika. Právě od Aleše jsem měl svou první audio kazetu (ano, takové věci skutečně kdysi existovaly) Depeche Mode, kterou jsem tehdy točil pořád a pořád dokola. Psal se tehdy rok tuším 1987! Počátkem 90. let (těsně po revoluci) byl Aleš jakýmsi mým hudebním guru, od něj jsem získal nejvíce hudební inspirace. Jinak žádnou hudební průpravu nemám, jsem samouk ale přesto mne hudba provází celým životem…

Nač hraješ, kde a s kým

Mou doménou jsou analogové klávesy, k nimž používám různé efektové, elektronické krabičky. S kamarádem Mejrou Šlejharem jsme před dvěma lety založili skupinu Noví Lidé. Ještě musím dodat, že založení předcházela skupina Primitivní Rytmy, která byla tvořena čtyřmi členy. Jednalo se tak trochu o “foto” kapelu (Mejra Šlejhar + 2 členové z Fomei a jeden z Nikonu). Primitivní Rytmy jsou nyní ve spánkovém režimu. Náš styl (NL) je těžko definovatelný, asi nejtrefnější je označení „Dark Wave“. Už dle názvu je nejspíš jasné, že půjde o temnou elektronickou hudbu s nepříliš veselými texty. Kdo má tento styl rád, tak si tam určitě naše poselství najde. Co se týče zkoušení a komponování nových věcí, máme to relativně jednoduché v tom, že se vše odehrává pěkně v klidu a teple domova – konkrétně přímo u mne doma, kde jsem si zřídil malé nahrávací studio.  

Něco o živých koncertech, kde je možné Tě vidět?

Zájemce o naše vystoupení bohužel musím trochu zklamat, neboť aktuálně nás zatím není možné nikde slyšet. Naše hudební činnost je tvořena výhradně skládáním songů a zkoušením. Na první koncert se výhledově teprve chystáme. Naším zatím největším úspěchem je, že nás to pořád baví a že i v tak uspěchané době si najdem čas zastavit se a ponořit se do muziky. Ale již mohu hrdě prozradit, že se zodpovědně připravujeme na živé vystupování i aktivně pracujeme na nasazení nějakého našeho songu do hitparády Radia 1.

Co říci závěrem? Jaké propojení mezi hudbou a fotkou?

Srovnám-li fotografii a muziku, existuje zde rozhodně množství styčným, společných bodů. Faktem však je, že hudba je výrazně složitější a mnohem komplexnější věcí, než právě třeba taková fotografie. Pokud se člověk navíc pohybuje v elektronické muzice, tak si tam užije hodně propojování. Výsledek, ale přináší radost. Asi jediným opravdovým problémem v tom neustálém celoživotním „boji: práce vs zábava“ tak je zase čas! Moje práce je časově hodně náročná, hodně cestuji a kromě muziky se navíc dost věnuji i sportu, takže najít si čas sám na sebe a své koníčky je čím dál těžší. Ale jde to – musí to jít!

Rendo, díky za rozhovor a ať se Ti daří

Martin Hájek

Rozhovor vyšel v tištěné verzi v odborném polygrafickém 14-deníku:
Noviny pro grafický průmysl (NGP)
Vydavatel: GRAFIE CZ

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na