Huawei a Leica duálně a spolu

Čínská společnost Huawei představila začátkem dubna v Londýně dvojici dlouho očekávaných chytrých telefonů P9 a P9 plus. Dva nové smartphony, no a co má být?! Říkáte si nejspíš. Ano! Za běžných okolností byste měli pravdu ale tyto dvě novinky jsou něčím zvláštní – za prvé, jde o telefony vybaveny duálním fotoaparátem a za druhé, na celé koncepci s výrobcem úzce spolupracovala legendární Leica.

Fotoaparát jako spotřebák

Tématu fotoaparáty v kapesních přenosných zařízeních (mobilní telefony, tablety) jsme se věnoval zrovna nedávno. Duální fotoaparáty vlastně nejsou žádnou novinkou, dlouho se o nich muví, tu a tam se objeví nějaká novinka – více či méně využívající výhody principu duálního fotosystému ale to je asi tak všechno. Již před pár lety experimentovali někteří výrobci s duálními fotoaparáty v mobilech (HTC, LG). Dnes však – zdá se, dozrál čas a hodně výrobců vsází hodně na tuto kartu. Svá želízka v ohni kují všichni velcí hráči (Apple, Samsung, Sony, HTC). 

Huwei P9 a P9 Plus

Jde o stylové smartphony z ušlechtilých materiálů (kovové tělo), které se výrobce nebojí srovnávat s etalonem v branži (Apple iPhone S6 nebo Samsung Galaxy S7). Srdcem fotoaparátů je dvojice senzorů (dodávaných spol Sony) s rozlišením 12 Mpix. Co je zajímavé, že jeden je klasický – vybaven bayerovou RGB maskou zato druhý ji nemá – zaznamenává jen odstíny šedé (monochrom). Díky tomu by však teoreticky měl zachytit až 3x více světla oproti senzoru s RGB filtry. Huawei už sice použil duální foto systém ve svém předchozím modelu Honor, nicméně ten nebyl ještě zdaleka tak vyladěn jako P9/P9 Plus. 

Made in Leica

Jakkoli do teď mnozí ohrnovali nos, při vyslovení onoho – pro fotografy jednoznačně ikonického jména – musí zákonitě zjihnout i největší škarohlíd. Leica je dostatečnou zárukou, aby i největší skeptici začaly brát PéDevítku alespoň trochu vážně. Leica dodala své know-how (o kterém ostatně nemůže být pochyb) a vybavila tak P9ku fotoparáty s označením Leica Summarit H 1:2.2/27 ASPH. Legendární výrobce fotoaparátů se samozřejmě dále podílel – kromě vývoje optiky – také na algoritmech pro zpracování obrazových dat. 

Je v tom budoucnost?

Už dávno víme, že zákony fyziky a optiky nelze porušit (miniaturizace v elektronice jednoduše má své limity) ale můžeme je obejít! A právě duální fotoaparáty mohou být jednou z podobných fungujících obklik. Dvojice čoček (potažmo senzorů) může posunout limity mobilní fofografie. Mezi takové patří třeba: omezený dynamický rozsah, ohromný obrazový šum, rychlejší ostření nebo hrátky s hloubkou ostrosti.

 

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na