Nikon D750 v testu

Na letošní Photokině představil Nikon očekávanou digitální zrcadlovku formátu FX – D750, model směřující mezi povedené předchůdce řady D6xx a D8xx. Byl jsem opravdu zvědav, kolik parády s ním lze udělat a očekávání byla velká… Zklamání?! To se tedy rozhodně nekonalo! Zde je uživatelská recenze „dé-sedmsetpadesátky“, která má ambice plně profesionálního náčiní. Jaká tedy je a co všechno nabídne? 

Představení

Nikon D750 disponuje FX senzorem (o rozměrech 36 x 24 cm) typu CMOS s rozlišením 6016 x 4016 bodů – 24,3 Mpix s low-pass filtrem, novým systémem zaostřování s citlivostí do -3EV, výklopným LCD 3,2″ s rozlišením 1 228 800 bodů a integrovaným Wi-Fi modulem.. Elektronika je doplněna procesorem Expeed 4 s pokročilou redukcí šumu a 14-bitovým A/D převodníkem. Pro záznam videa je k dispozici FullHD 1080/60p či snímání rychlostí až 6,5sn./s. při plném rozlišení. Rychlost závěrky končí „již“ na 1/4000s což může být tak trochu (nemilým) překvapením.

Hodnoty ISO lze nastavit od 100 až do ISO 12 800, v rozšířeném módu dokonce až ISO 51 200 nebo naopak (směrem dolů) ISO 50. Závěrku fotoparátu tvoří kevlarová vlákna a výrobce garantuje minimálně 150 000 cyklů. Synchronizační čas pro vestavěný blesk je 1/250 s. Data lze ukládat na dvě (SD) karty současně. Kovové a karbonové tělo je utěsněné proti prachu a vlhkosti. Akumulátor EN-EL15 vydrží podle CIPA 1230 fotek, tělo včetně baterky váží 750 g a rozměry jsou 141 x 113 x 78 mm. Optický hledáček tvoří pentaprismatický hranol se 100% pokrytím a 0,7x zvětšením. Nový vymakaný AF systém využívá ke své práci 51 ostřících bodů.

Co přináší D750 nového

Ač se může zdát, že novinka je pouze jakýmsi lehkým upgradem starší D700, potažmo D610, opak je pravdou. Nikon D750 doznal několik radikálních změn vč. lehké odtučňovací kůry. Tak třeba je zde nový RGB senzor s 91 000 měřícími body – pro přesnější vyhodnocení scény a následné určení co nejpřesnější expozice. Též tělo fotoaparátu bylo nově utěsněno proti povětrnostním vlivům či vlhku. Úplně nový je systém výklopného LCD monitoru. Ten je zde vyřešen výklopným a velice bytelným kovovým mechanizmem. Konstrukce je nyní nově kombinací kovu a „kompozitních“ materiálů (plastem, zpevněným kevlarovými vlákny). V podstatě mne – stejně jako mnoho dalších – mile potěšila (ale nepřekvapila, spíš bych řekl „konečně“) integrovaná Wi-Fi jednotka. Velkou chloubou N-D750 je bezesporu systém automatického zaostřování s 51-aktivními body. Celý AF vlastně vychází z Multi-CAM 3500 FX sytému, jež byl převzat z nejvyššího modelu Nikon D4s. Systém funguje už od úrovně -3 EV, AF pracuje i s objektivy se světelností f/8 – v kombinaci teleobjektivu s telekonvertorem.

Praxe a kvalita fotografií

Vzhledem k tomu, že jde o profi třídu, čekal jsem jen špičkové výsledky – a ty se také dostavily! Autofocus je výborný a představuje jednu z nejsilnějších stránek D750. Také automatické měření expozice funguje perfektně a to i ve světelně dost náročných scénách (příliš světlé vs příliš tmavé). Automatické měřeníexpozice si překvapivě výborně poradí dokonce i s protisvětlem. Podobně to dopadlo i v případě barevného vyvážení – automatické vyvážení bílé (AWB), které pracuje dobře nejen na přirozeném světle ale překvapivě slušně zvládá (odhadne) též fotograficky / barevně nevděčné umělé světelné zdroje. Hodně mne bavily některé nadstadardní funkce, například HDR a nebo funkce časosběrného snímání – obojí s možností několika stupňů nastavení! 

Co se týče kvality výstupů, Nikon D750 nabízí skutečně nekompromisní výsledky. Pro účely testu jsem používal převážně JPG, i když spoustu materiálu jsem logicky nacvakal též do RAWu. Kvalita snímků je na špičkové úrovni, ačkoli logicky hodně dělá (nebo také ne) použitý objektiv. Vysoké rozlišení generuje obrovské množství detailů, krásnou kresbu, kontrast s příjemné podání barev. Snímač má minimální sklony k aliasingu (moiré). Posun – oproti starším modelům, je také vidět v případě dynamického rozsahu. V případě šumu, je zde jasně patrný další posuv (oproti předešlým modelům)! Fotografie z D750 bych se nestyděl použít ani na ISO 3200 či 6400. Při dalším levelu (12 800) je sice úroveň digitálního “zrna” (na můj vkus) už vážně dost vysoká, leč nouzově by stále i toto šlo. V menu aparátu lze samozřejmě nastavit různé stupně odšumění (normální, nejvyšší a lze jej i zcela deaktivovat).

Objektivy a příslušenství

Pro či proti hovoří také rozsah dostupného příslušenství a objektivů. Testoval jsem Nikon D750 s dvojicí špičkových objektivů: zoomovým 24-70 f/2.8 a pevným-portrétním 85 f/1.4. S klidným svědomím mohu prohlásit že jde o zcela nekompromisní kombinaci elegance, výkonu a té nejvyšší kvality. Oba objektivy splňují ty nejpřísnější kritéria pro kresbu, ostrost, kontrast a samozřejmě úžasně malou hloubku ostrosti a velice jemný, příjemný bokeh. A jako bonus téměř nulové optické vady (chromatická aberace či vinětace – ztrára světla v rozích). Nikon D750 s těmito dvěma špičkovými skly je vším, co potřebuje i ten nejnáročnější portrétní/reportážní fotograf. Výrobce nabízí k novince též bateriový grip Nikon MB-D16, který je také utěsněn proti nepřízni počasí. Dále třeba systémový blesk Nikon SB-500, který je současně prvním bleskem od Nikonu, vybaveným zároveň i LED světlem pro přisvícení scény při natáčení videosekvencí.

Závěrem

Pro koho Nikon D750 tedy vlastně je? Dobrá otázka! Pro ty nejnáročnější fotografy – jak amatérské tak profesionální! A co je to vlastně profesionální fotoaparát?! Takový, co nabízí poslední technologie a prvotřídní elektroniku? Nebo fotoaparát rychlý, přesný a spolehlivý? Či snad ten, co hodně vydrží? Správně je samozřejmě za a), b) i c)! Od špičkové high-end zrcadlovky nelze očekávat nic menšího než špičkový výkon, dlouhou výdrž a rozsáhlé možnosti ale i skvělé funkce. Toho všeho se u D750ky dostane mírou vrchovatou. Jedinou výtku mám vlastně jen k ergonomii ovládání, což je ale značně subjektívní a především můj problém (ovládání ála Nikon mi zkrátka nikdy zcela nepřirostlo k srdci). Ať tak či onak, Nikon D750 je prvotřídní zrcadlovkou, za kterou se nemusí stydět žádný pokročilý fotograf. Nikon D750 je skvělou DSLR, nabízející špičkovou kvalitu snímků a množství skvělých funkcí. Za zmínku stojí rozhodně super AF a přesné měření expozice, vysoce odolné tělo a životnost závěrky. A jako příjemný bonus na závěr, je k dispozici široká škála příslušenství: externím stereo mikrofonem počínaje, přes GPS model, externí blesk a špičkové objektivy konče. Jedinou výraznou vadou na kráse, se tak může zdát koncová cifra, atakující hranici téměř 60 tisíc!

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na