Jaký byl rok 2015: foto video a tisk

Přelom nového a starého roku je vždy dobou bilancování. Co se nám povedlo a kde naopak třeba v tomto (novém) roce pořádně zabrat a zlepšit se? Minulý rok byl určitě hodně zajímavý, inspirativní a plný událostí i akcí. Co se tedy loni zajímavého událo, kam míříme, jaké jsou aktuální trendy a jak vlastně vypadá technologický svět 21. století ve foto, tisku a video branži?

Novinky ve foto branži

Ve fotobranži se toho letos zas až tolik převratného nedělo (jako ostatně už posledních pár let)! Jasně, tak třeba Canon představil novou generaci veleúspěšné zrcadlovky EOS 7D MkII, Nikon uvedl řadu novinek – objektivů, fotoaparátů, vč dvojice super DSLR D750 a D810 (což už vlastně bylo v roce 2014 ale kdo by to počítal?), Olympus představil OM-D E-M5 Mk II (o kterém se sice dlouho šuškalo ale ihned po představení zase vše tak nějak nenápadně utichlo). Sony chrlí na trh každý měsíc masu novinek (ty fotografické nevyjímaje) ale spíše než cokoli jiného, se tento tradiční japonský „výrobce všeho“ spíše tak nějak plácá a točí na místě. Naopak výrobci objektivů a příslušenství mají v posledních letech žně: Tamron, Sigma, Carl Zeiss, Hama a množství menších či specializovaných firem jsou teď v kurzu a opravdu „jedou“.

Tisk: foto, digital, produkce

Které odvětví však zažívá opravdový boom, to je jednoznačně tiskový průmysl a polygrafie celkově. Téma následujících let je inkoust a digitální tiskové technologie. Nene, klasické tiskové technologie (jako ofset nebo sítotisk) z trhu samozřejmě nevymizí, jen jsou již dnes v mnoha dílčích segmentech nahrazovány inkousem a digitálními stroji. Není ani výjimkou, že se kombinují „staré a nové“ systémy (např ofsetová zařízení s inkoustovými hlavami). Roste také raketově počet různých potisknutelných substrátů: nepřeberné množství papírů, textilií, pláten, plastů, kovů, skla, keramiky, dřeva… Technologie produkčního tisku blízké budoucnosti se jmenují UV inkousty či HP Latex. Aktuálně už lze potisknout opravdu úplně vše nač si vzpomenete (a pozor! Často již v opravdu špičkové foto kvalitě!). 

Video, 4K, drony

Hitem minulého roku a vlastně i toho současného je bez debat 4K video! Výrobci ho vloni začaly cpát doslova všude: už máme fotoaparáty se 4K videem, špičkové LCD panely se 4K (EIZO), dokonce už i chytré telefony disponují touto vychytávkou. Je to dobře nebo špatně? Je to trend! Co na tom, že „výpočetně“ na to ještě většina z nás není vůbec připravena. V tomto směru opět technologie tak trochu předběhla dobu ale to je pouze otázka času (rok, dva) než se to srovná. 

Drony – toť další trhák, který vloni totálně zválcoval trh. „Droní“ se všude, firem s těmito mašinkami se za poslední 2-3 roky vyrojilo jako hub po dešti. K tomu mraky přislušenství, miniaturních videokamer (už to dávno není jen o „GoPro“), stejně jako všemožných rigů a vychytávek pro video v DSLR.

Témata roku

Velkým tématem současné doby jsou Generační změny! Jde o to, že spousta majitelů a zakladatelů menších i větších firem (a to napříč všemi segmenty trhu) pomalu „dospěli“ do důchodového věku a svou firmu by rádi „předali“ mladší generaci – ideálně samozřejmě svým dětem. Bohužel to se však ve většině případech ukazuje jako velký problém. Málokdo zkrátka ví jak na to, stávající majitelé s tím mají množství dilemat, jejich potomci mají jiné plány atd. Jedná se samozřejmě o problém globální, i když na západě už si s tím umí poradit mnohem lépe než u nás. Danému tématu se budu podrobně věnovat ve spolupráci se spol GRAFIE CZ, v rámci odborných polygrafických Novin pro grafický průmysl – NGP. 

Ivan Nadberežný (zakladatel českobudějovické tiskárny INPRESS) se svým synem – vyřešili generační předání výborně

A co dál ve foto a video branži

Co naopak představuje ony „splasklé bubliny“, které sice raketově atakovaly trh ale stejně tak rychle se po nich víceméně „slehla zem“? Mezi krásný příklad patří třeba takové eKnihy (eBooky), kterým ještě před pár lety předpovídala spousta odborníků i laiků raketovou budoucnost. Žel nestalo se tak a je to vlastně dobře! Tištěné publikace si stále drží pevně své místo na trhu (ač se jich neprodává tolik „co do počtu“, tak množství jednotlivých titulů strmě stoupá).

Také poměrně rychle ustoupila z popředí zájmu (alespoň toho mediálního) 3D fotografie – ne že by nebyly k dispozici vhodné technologie spíše o to není takový zájem, jak původně dodavatelé 3D foto řešení předpokládali (ale to je čistě můj subjektivní dojem). Jiná situace je u 3D tisku, poprask kolem něj sice také dost utichl, ale tady jde spíše o dosti specifickou kategorii, která se soustředí na konkrétní a úzce zaměřené části trhu.

Lytro fotografie byla velkým hitem vloni i předloni (tedy u nás, ve světě jsou 3-4 roky napřed), renomované foto plátky ji předpovídaly zářnou budoucnost, leč i zde je vše jinak a zájem také není zdaleka takový jak se čekalo.

Závěr

Na jednu stranu žijeme v úžasné době, v takovém dalším technickém obrození (podobně jako třeba v 19. stol – „věku páry“). Současně jsme však ve stavu technicky „lehce“ přeexponovaném! Je sice skvělé, že je všechno dostupné, skvěle fungující, hodně toho umí a vydrží, ale občas se vytrácí myšlenky, ta skutečná (trvalá) kvalita a smysl proč to vlastně všechno děláme a pro koho. Technika je super – dokud ji řídí a ovládá člověk. Tu a tam už ale mám pocit, že jsme na hraně. Vzpomeňme na vizionáře jako Čapek, Verne či Asimov, kteří ve svých dílech mnohokrát „ilustrovali“ jak by to mohlo skončit, když dáme „Matrixu“ klíče od našich duší. Řiďme si ten „náš“ svět jedniček a nul pěkně dál sami a nenechávejme mu přehnaně moc volného prostoru!

Krásný (nejen) technický rok 2016

Martin Hájek

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na