3D fotografie – fomei 360h1a v testu

Fotografie představuje bezpochyby jeden z nejsilnějších současných fenoménů, na druhou stranu – díky jejímu obrovskému rozmachu by se dalo bez nadsázky říci, že už máme zároveň tak trochu „přesnímkováno“. Digitální fotografie se na nás valí ze všech stran, logicky proto hledáme východisko a další směry, kam se ubírat, abychom „vybočili“ z toho bludiště “průměrnosti” a znovu svými fotografiemi dokázali zaujmout. Nedávno jsem měl možnost testovat zajímavé fotografické příslušenství: panoramatickou hlavu, kterou nabízí společnost Fomei (vyvinuli ji ve spolupráci s firmou PhotoRobot a vyrábějí ji u nás – v ČR). Jedná se o motorické sofistikované zařízení, umožňující vytvářet působivé panoramatické / 3D fotografie (dle konfigurace: panoramata či sférické snímky / horizontálně + vertikálně). Unikátní technologie představuje panoramatickou hlavu, otáčející fotoaparátem kolem své osy. 

3D fotografie

Pod tímto (maličko zavádějícím) pojmem si lze představit dvě zcela odlišné věci: 1) fyzická / reálná fotografie „na papíře“, která se díky speciální tiskové technologii (médiu, 3D brýlí) jeví jako 3D, 3-rozměrná (tedy prostorová). Za 2) virtuální fotografie – kterou si lze zobrazit na webu a libovolně si ji dle potřeby otáčet a prohlížet ze všech stran! A právě tomu se nyní budu věnovat. Abych byl zcela přesný, fakticky se vlastně o 3D fotografii až tak úplně nejedná, jde spíše o prezentaci, nahrazující datově objemná videa (o výhodě efektivnějšího a hlavně rychlejšího zpracování nemluvě). Jak tedy na takové 3D snímky? Co to obnáší a co můžete očekávat?

 

Panoramatická Fomei hlava

Fomei hlava funguje na jednoduchém principu rotace! Vtip je v tom, že v jejích útrobách je přesný a (na své rozměry) relativně silný servo motor, vč. jemné mechaniky a samozřejmě elektroniky. Můžete si tak vybrat z široké škály toho jak má hlava fungovat (rychlost rotace, počet snímků, doba prodlevy mezi zastavením a opětovným spuštěním atd.). Využít můžeme hlavu k panoramatickému fotografování krajiny, dále kproduktové fotografii, focení interiérů atd. Osově zcela symetrická konstrukce umožní využít hlavu buď jako otočný stojan přímo pod fotoaparát (panorama) nebo na ní lze umístit desku z produktem (reklamní/produktová fotografie 3D/360°). Třešničkou na dortu je možnost kombinace 2 panoramatických hlav – jedná má otočný směr horizontální a druhá – vertikální. Z takového spojení vzniká sférická neboli regulérní 3D fotografie, kdy zaznamenáte obraz ve čtyřech směrech najednou. 

Příslušenství

Až do teď to zní vše velice hezky, že? Ano, dostáváme se k nutnému příslušenství, které se nám může dost výrazně rozšířit – podle toho k čemu budeme hlavu využívat. Pokud například pro ryze panoramatické snímky, je to ještě docela v pohodě (kvalitní stativ to jistí). Ovšem jestliže máte ambice pro vyloženě reklamní-produktové focení, nevyhnete se nákupu dalšího stativu, speciální opálové (poloprůhledné) desky, ateliérových světel + softboxů (alespoň 3ks) a bezdrátového odpalování. A jak jsem již naznačil výše, na regulérní 3D/sférickou fotografii jsou nutné hlavy dvě – což už finančně pěkně naskakuje.

 

Ovládání a SW

Hlavu(-y) ovládáme pomocí speciálního software (CANapp), který lze zdarma stáhnout do svého tabletu či smartphonu (iOS, Android). Nově je nyní k dispozici též verze pro Windows, takže i notebook lze využít jako rozhraní – je to ale poněkud nepraktické! Výhodou je opravdu příjemné a sofistikované ovládání pomocí dotykového displeje. SW nabízí množství přednastavených módů fotografování (můžete si vytvářet samozřejmě též vlastní režimy). Komunikace mezi hlavou a vaší periferií (smartphone, tablet) probíhá přostřednictvím Wi-Fi rozhraní, používáte-li 2 hlavy, synchronizují se automaticky mezi sebou (dle předem nastavených režimů uživatelem) přes Bluetooth rozhraní.

Software pro ovládání hlav(-y)

 

 

Nářadí úhledně zbalené na cesty

Fomei hlava je balená v robustním, bohatě vypolstrovaném plastovém kufru, kde kromě hlavy typu 360H1A najdeme dále 1x stativovou destičku, 1x alu rameno, nabíječku a 12ks NiMH baterií. Hlavu napájí dobíjecí AAA baterie s kapacitou 900 mAh. K dobíjení slouží microUSB kabel (ten lze mít stále připojen a napájet tak rovnou z elektrické sítě). Při nabíjení nejdříve svítí modře levá indikační dioda Wi-Fi (nabíjení prvních 6 baterií), poté pravá indikační dioda Bluetooth (nabíjení zbylých 6 baterií). Při plném nabití svítí modře prostřední dioda.

Kompletace probíhá tak, že na hlavu nasadíte standardní stativovou destičku, celé to ukotvíte do stativu a zajistíte stříbrnou pojistkou na hlavě. Na hlavu pak nasadíte buď jednoduché rameno – sloužící k uchycení fotoaparátu; nebo opálovou desku (záleží jak budete hlavu používat – panoramatické foto vs produktové foto). Dále propojíte hlavu s fotoaparátem synchro kabelem, aby spolu mohly komunikovat. Hlavu zapnete stisknutím a podržením tlačítka Power (rozbliká se zelená Wi-fi dioda a rozsvítí modrá bluetooth dioda), hlava si vytvoří vlastní Wi-Fi síť, ke které se následně připojíte s „ovladačem“ – smartphone či tablet.

 

SW pro panoramata / produkty

Výsledek je takový, že ve fotoaparátu máte uložené určité množství fotografií (12… 36… 50). Ty je nutné ještě dále nějak zpracovat! Zde už možnosti hlavy končí a nastupuje PC a příslušný editační software. Dle využití hlavy (více hlav) sáhneme po takovém, který nejlépe uspokojí naše vize. Pro tvorbu panoramat můžeme zkusit třeba PanoramaStudio 2 Pro. Tato verze umí poskládat i sférická panoramata. Když budete potřebovat vytvářet 3D produktové fotografie, k takovému účelu slouží například Object 2VR. Ten je dostupný jako demo (s logem přes snímky, viz prezentace) tak i coby plnohodnotný program (za 60 Euro).

Praktické postřehy

Ač to na první pohled může vypadat složitě, ovládání, nastavení i celkově práce s hlavou není nijak složité. Pakliže funguje připojení (via WiFi nebo bluetooth) a SW v tabletu/smartphonu, není už nic těžkého vše rozpohybovat. Ze začátku chvíli trvá, než si vyzkoušíte jednotlivá nastavení, která jsou navržena rozumně a vystačíte si s nimi v pohodě. Nastavení je možné volit například jako rotace 180° a 360°, po 12… 20 a 36 snímcích. Můžete nastavit různou rychlost otáčení od 10 do 100% i prodlevu mezi zastavením a stiskem spoustě! Lze měnit i způsob rotace (vlevo/vpravo).

Je nutné rovnoměrně nasvítit scénu (platí především v ateliéru). V případě produktového focení se musí objekt umístit přesně do stredu desky. Pozornost věnujte důsledné přípravě, speciálně pozor na odlesky (lesklé plochy), pozor na špínu i drobné oděrky na opálové desce. Nicméně to jsou všechno věci, které by měly být samozřejmostí pro jakékoli fotografování že?! Příprava, příprava, příprava :-))

3D fotografie – fomei 360h1a v testu
5 (100%) 1 vote

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentáře jsou uzavřeny.