Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Chcete tisknout fotografie plně ve vlastní režii? Pak by stálo za úvahu, pořídit kvalitní fotografickou tiskárnu. Jaké máte možnosti a s čím vlastně začít? Pojďme si v tom nejprve udělat trochu jasno. V principu můžeme obecně tiskárny rozdělit na několik základních kategorií:

  1. polygrafický tisk (ofset, sítotisk, flexotisk, hlubotisk ap.)
  2. kancelářský tisk (laser)
  3. fotografický tisk (inkjetový a sublimační)
  4. exteriérové aplikace (solvent, eko-solvent)  
  5. moderní produkční tisk (UV, HP latex)

Všechny zmiňované technologie mohou samozřejmě dobře posloužit také pro fotografický tisk, nicméně v praxi tomu tak není. Některé technologie jsou vhodné pro tisk větších nákladů (ofset), další využívají barev na bázi rozpouštědel (solvent) a jiné jednoduše nedosahují takových parametrů, které dnes požaduje náročný fotografický tisk. Svou roli hraje i velikost tisku: fotografie do fotoalba vs velkoformátový tisk a fotoobrazy. V neposlední radě jde také o to, jaká je naše představa finálního dokončení (např. zmíněné fotoobrazy).    

Inkousty vládnou

Inkoustový tisk nachází uplatnění napříč celým segmentem – od stolních tiskáren, přes velkoformátové stroje až po průmyslová tisková řešení. Dnes dokonce inkoust ovládá v podstatě už všechna odvětví tisku. Jejich oblíbenost je dána celou řadou výhod, inkousty jsou: ekologické, relativně dobře dostupné, stabilní a barevně stálé, mají velký gamut a mnoho dalšího. Inkoustů je více druhů (dye-base, pigmentové, solventní, eco-solventní, UV, HP Latex) z nichž v oblasti fototisku vedou dnes již pigmenty. 

Velkoplošné exteriérové aplikace

V náročnějších aplikacích jsou čím dál častěji skloňovány dva termíny: UV inkousty a HP Latex. Využívají se k potisku speciálních materiálů a náročnějších aplikací. Například k potisku nesavých či nepotahovaných povrchů, ale také všude, kde je vyžadována velmi vysoká odolnost a stálost. 

Sublimace

Alternativou k fotografickému tisku jsou termo/sublimační tiskárny. Potiskují také fotografický papír, nicméně trochu odlišný od papírů určených pro fotografický injket. Papír pro sublimační technologii na omak připomíná plast a samotný princip sublimačního tisku má svou filozofií blíže spíše ke klasickým metodám vyvolání fotografií. Barva je na přenosové fólii a odpařováním se z ní přenáší a fixuje pomocí kondenzace na papír. Jde tedy vlastně o chemický přenos. Sublimační tisk se používá především pro menší formáty.   

Tiskárny a rozdíly

Můžeme sáhnout jak po stolních tiskárnách, pohybujících se na cenové hranici odpovídající nákupní ceně inkoustových náplní (1 000 Kč), nebo po špičkové velkoformátové tiskárně v ceně desítek až sto tisíc, stejně tak ale jpo high-end špičkové velkoformátové tiskárně, která se cenově pohybuje ve stovkách tisíc až milionech.

Mezi výhody inkoustových tiskáren patří:

  • velký barevný gamut
  • nabídka široké škály médií (papírů)
  • tisk ve špičkové galerijní kvalitě
  • masivní archivační potenciál

Mezi nevýhody základní a střední kategorie inkoustových tiskáren patří:

  • nižší rychlosti tisku
  • nutnost použití převážně coatovaných (potahovaných) médií
  • relativně vyšší náklady na tisk
  • problém se zasycháním inkoustů – pakliže často netisknete.

Zmíněné neduhy v podstatě neplatí na velké produkční stroje na bázi UV inkoustů.   

Jak tedy vybrat tiskárnu

Formát, Velikost:

Na velikosti prostě záleží. Vybírejte tiskárnu s tak velkým formátem, jaký si můžete dovolit. Na inkoustové tiskárně A3+ bez problému vytisknete jak velké formáty, tak i malé fotografie do rodinného alba. Naopak to však logicky nefunguje.

Inkousty – počet a kvalita:

Standardem je CMYK systém – tisk pomocí sady 4 barev: azurová, purpurová, žlutá a černá (Cyan, Magenta, Yellow a blacK). Mnoho modelů disponuje i světlým odstínem modré (light Cyan) a purpurové (light Magenta). To oceníte při tisku jemných pastelových tónů jako je u témat kde máme: pleťovku, nebe, moře

Velikost nádržek inkoustu:

Čím menší nádržky, tím dražší inkoust. Základními tiskárnami s malými náplněmi cca 3ml tisknete foto A5 za cca 30 Kč (+ cena papíru), středními modely s náplněmi 30ml vás vyjde tisk na 15 Kč a na špičkové tiskárně s náplněmi 300ml jste na necelých 10 Kč!

Tankový systém:

Je výhodou mít oddělené tiskové hlavy a náplně. Základní tiskárny mají propojeny tiskové hlavy s inkoustovou náplní. Při výměně inkoustu tak vlastně měníte i tiskovou hlavu. S velice zajímavým řešením přišla nedávno společnost Epson, kde v nových modelech (viz Epson L850) uvedla revoluční systém ručního plnění inkoutových nádrží. Prostě barvy dolijete a jedete dál

Podavač papírů:

Lepší tiskárny umožňují podávat papíry z více podavačů (2 i 3). Dle typu tisku a použitého média (RC fotopapíry vs fineart média) tak můžete volit například mezi předním, vrchním či zadním podavačem. Pokročilé modely tiskáren navíc umožňují volit, jestli budeme tisknout z archu nebo z role (ty opět vychází výrazně levněji než listy).

Funkce, výbava:

Jde samozřejmě i o to, jak je tiskárna vybavena. Jak malou kapičku je schopna vytlačit, jestli podporuje Wi-fi, má-li funkce kopírování, skenování a nebo jestli je vybavena třeba takovým slotem pro USB, čtečkou karet atd. 

Bez čeho se naopak obejdeme

Zrovna takové rozlišení je dnes už zcela irelevantní. I ty nejzákladnější tiskárny zvládají tisk v rozlišení 1 200 – 2 400 dpi což je naprosto dostačující pro jakékoli výtisky. Stejně tak samotná rychlost tisku je parametrem, která sám o sobě nic moc neznamená. Samozřejmě bavíme-li se o běžném fotografickém tisku, u produkčního tisku je situace zcela opačná.

Závěrem

Vyplatí se mi domácí tiskárna nebo ne?. Stačí si zodpovědět pár otázek: A) Chci se dále vzdělávat? B) Chci mít celý proces od stisku spouště až po tisk plně pod kontrolou? C) Tisknu častěji, pravidelně? D) Jsem náročný(-á), požaduji špičkovou kvalitu? Pakliže jste si alespoň 2× odpověděli kladně, volba je jasná – do toho! V opačném případě se vám vlastní tiskárna spíše nevyplatí a raději dejte přednost kvalitnímu poskytovateli tiskových služeb. Každopádně, fotografie patří na papír, takže tiskněme. 

Jak vybrat fotografickou tiskárnu
5 (100%) 2 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na