Na co tiskneme a co s fotkou dále

Seriál Tiskneme od A do Z řeší problematiku tisku a vše co k němu patří především po té technické (výrobní) stránce. V následujícím článku se na celou věc podíváme pro změnu z úplně opačného konce. Jak zvolit „to pravé“ médium? A co s hotovým snímkem? Přeci jej nenecháme jen tak?! Odpověď na první otázku je značně subjektivní (někdo holky, jiný vdolky), každý preferuje jiný typ papíru, odlišný povrch, barevný nádech ap. Odpověď na druhou otázku je přímo závislá na volbě konkrétního média.

Běžný fotopapír

Vše je otázkou osobních preferencí a zejména peněz. Jednou z možností je tisk na běžné RC médium – velice rozšířené fotopapíry s univerzálním využitím. Výhodou je relativně nízká cena, vysoká odolnost, dostupnost všech běžných formátů, různé gramáže. Nejvíce se mi osvědčili gramáže okolo 250g/m2 (což je prostě „tak akorát“). K dispozici jsou jak lesklé (glossy) povrchy, matné (matt) či něco mezi (satin, pearl). Nevýhodou médií je velký podíl použitých umělých materiálů a především chemie. Běžné fotopapíry obsahují optické zjasňovače, které se časem odpaří a fotografie v důsledku toho bledne. 

Laminace

Dobrou kombinací k běžným „RC papírům“ je následná laminace (potažení tenkou vrstvou laminovací fólie), která snímek „zakonzervuje“ a tím jej chrání proti mechanickému poškození a též zabrání „stárnutí“ fotografie (důsledkem blednutí). Laminovací fólie jsou k dispozici v matném i lesklém provedení. Zajímavou alternativou je lamino s výraznou povrchovou strukturou (typu „Canvastex“), imitující fotografické plátno (viz níže). 

Kašírování a laminace v akci (ACEFOTO)

FineArt média

Vyšší ligou fotografického tisku jsou „FineArt“ média. Jedná se o skutečné papíry (100% přírodní materiály, žádná chemie). Sem patří například barytová či akvarelová média, vyznačující se vyšší gramáží a výraznou povrchovou strukturou (v ní též dobře „drží“ inkoust), což má pozitivní vliv na „hloubku obrazu“, rozsah barev (i odstíny šedé) a dobrou ostrost. Tento typ papírů se hodí na černobílé fotografie a různé výtvarné, stylizované snímky. K dispozici jsou jak křídově bílá média tak i s barevným nádechem. 

 

Kašírování

Masívní, mohutné a neskladné rámy mají zřejmé nevýhody (cena, rozměry, váha), dobrou volbou je stále populárnější nalepení (nakašírování) na tzv. „Kapa“ desku („sendvič“ 2 desky proti sobě, vyplněné polyuretanovou pěnou, různé barevné povrchy). Neváží skoro nic, skvěle se s ní manipuluje, je decentní ale svému účelu poslouží dobře. Možno kombinovat jak s FineArt papíry, tak i zalaminovanými RC médii.

Kašírování a laminace v akci (ACEFOTO)

Plátno, to je ono

Úplně jiná liga je tisk na plátno (Canvas). Jde o směs bavlny a polyesteru s vysokou gramáží (400-500 g/m2) s výraznou strukturou „podtrhující“ na snímku dojem prostoru. Snímky vynikají tonalitou, jasnou černou, inkoust rychle zasychá, povrch je elastický a odolný. Použití univerzální, lze tisknout pomocí dye-base i pigment inkoustů. Skvělé na B&W fotografii i barvy. Jde o médium přímo určené pro následné vypnutí do rámu (dřevěného). Výsledek vypadá úžasně, ovšem zároveň jde o jednu z vůbec nejdražších alternativ. Plátno i FineArt média lze ještě dále opatřit ochranným bezbarvým lakem (v matu i lesku). 

Kašírování a laminace fotografií – v současnosti velice populární adjustační práce, které

jednak chrání snímek a druhak mu dodávají “šmrnc”…

Závěrem

Každý z nás je jiný, každý má jiný vkus a to „své“ si musíte nejprve najít. Plátno je jedním slovem „krása“ (ovšem drahá, navíc může se roztrhnout), FineArt má opticky velmi podobné vlastnosti (obojí působí velmi příjemným, teplým dojmem). Běžné fotopapíry zas poskytnou relativně hodně muziky za málo peněz (vč. laminace, event. následné kašírace). A co Vy? Ještě stále chcete mít vaše skvělé snímky jen tak „na zdi – za sklem“?

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na