Lytro Camera – fotoaparát s rozlišením 755 mpix

Ano, čtete správně! Fotoaparát s vyloženě futuristickými parametry – 755 MPix rozlišením a s frekvencí snímkování až 300 fps! Vedle něj je Dark Camera Energy (psal jsem o něm zde) jako chudý příbuzný. LYTRO je vůbec tak trochu kontroverzní značkou. Na straně jedné přichází se zajímavými nápady i technologiemi – viz Lytro fotoaparát I. generace (recenze zde) nebo upgrade Lytro Illum. Na straně druhé se nedaří tyto technologicky zajímavé novinky masově prosadit na trhu (zmíněné Lytro Illum bylo obchodně hotové fiasko).

Lytro Illum

Lytro Camera – po třetí

Jak si povede již v pořadí třetí kousek z dílny tohoto inovátora? Oč jde? Jedná se o 755 MPix fotoaparát s kadencí 300 snímků za sekundu. Kamera, která je dle výrobce schopna zachytit 3D model v každém snímku! První světové řešení určené pro film a televizi. Tato kamera zachycuje takové množství dat, že se z toho obyčejnému smrtelníkovi zatočí hlava. Snímky s ohromujícím rozlišením 755 MPix v RAW formátu, video údajně až ve 40K (?!) a 300 fps? Neuvěřitelné! Těžko si představit procesor pro zpracování obrazu, dle údajů od výrobce se prý bavíme o datovém toku až 400 GB dat za sekundu!

Změna ve vnímání videa a filmu

Jsou to parametry, slibující změnu světa vizuálních efektů. Lytro CPO Ariel Braunstein zachytil podstatu problému, který tento fotoaparát velmi dobře řeší, když řekl: “Video bylo až dosud 2D médiem a počítačová grafika má tendenci být trojrozměrná. Kameramani a umělci z vizuálních efektů musí bojovat tím, že se jedná o dvě různé média. “

Technologie Light Field a konkrétněji Lytro Cinema Camera “integruje oba světy” otočením každého snímku videa do 3D modelu. 

Nyní filmaři a umělci VFX budou schopni dělat věci v postprodukci, které byly dříve nemožné: změnit v postprocesu ostření, frekvenci snímků, hloubku ostrosti a dynamický rozsah. Dokonce třeba i odstranit všudypřítomnou zelenou obrazovku, protože každý pixel obsahuje mraky dat.

Kompletní systém Lytro Cinema se skládá z kamery, serverového pole pro ukládání a zpracování a softwaru pro úpravu dat Light Field. Samozřejmě zatím neexistují žádné informace o cenách, ale lze snadno předpokládat, že cena půjde do stovek tisíc až miliónů! Toto jednoduše není nástroj pro běžné spotřebitele.

Chcete-li se dozvědět více o kině Lytro, přejděte na webové stránky společnosti .

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na