EIZO představilo nové LCD a systém QCM

EIZO uspořádalo dne 10. 11. 2016 tiskovou konferenci kde byly představeny nové LCD panely i – svým způsobem revoluční a rozhodně velice zajímavé – řešení QCM (Quick Color Match). Systém, jenž ocení všichni, kdo pracují s fotografií, videem i grafikou – ať už se jedná o pokročilé uživatele nebo začátečníky. QCM totiž výrazně zjednodušuje a zefektivňuje – do teď stále relativně složitou a pro mnohé neuchopitelnou – problematiku správy barev (Color Management / CMS).

Rychlá barevná shoda (Q. C. M.)

Quick Color Match má za cíl všem fotografickým nadšencům i profesionálům výrazně zjednodušit správu barev. QCM vyvinuly společně největší světoví dodavatelé tiskových a zobrazovacích technologií: EIZOAdobeCanon a Epson. EIZO využilo zkušenosti a odborné znalosti těchto předních značek tvůrčího odvětví a vyvinulo ideální softwarový nástroj usnadňující sladění barev během celého tiskového procesu. Ke vzniku a realizaci celému konceptu vedl EIZO prostý fakt, že i se správným vybavením je color management stále relativně dosti složitým procesem, s kterým se “perou” i pokročilí fotografové a tiskaři. Jde o celý řetězec – od nastavení monitoru, přes program na zpracování fotografií až po výstup samotné tiskárny. Quick Color Match tento proces značně zjednodušuje.

QCM na kompatibilním monitoru ColorEdge automaticky nastaví bílý bod – odpovídající charakteru okolního osvětlení, jas, gradaci obrazu (gama) a barevný prostor (Adobe RGB). Na základě těchto nastavení pak vytvoří barevný ICC profil monitoru a dle typu tiskárny a použitého papíru automaticky nastaví Správu barev (color management) pro tisk. Na uživateli pak v podstatě zbývá jen přetáhnout fotografii do okna Quick Color Match („Drag & Drop“). Snímek se automaticky otevře v programu Adobe Photoshop a v příslušném tiskovém modulu (Plug-in) Epson nebo Canon – dle vybrané tiskárny, a to s korektně nastavenými parametry pro správu barev tisku pro danou tiskárnu a vybraný papír dle doporučení společnosti EIZO. Vše je tedy založeno na plug-in (zásuvných modulech / Canon Print Studio Pro nebo Epson Print Layout) kde dojde automaticky k výběru tiskového profilu společně s nastavením barev a parametrů obrazovkových korektur doporučených společností EIZO.

Nové LCD panely

Další z novinek je plně vybavený monitor ColorEdge CG2730, který splní díky panelu True Black, 16bitové tabulce LUT a přiložené cloně požadavky těch nejnáročnějších fotografů a designérů. Panel IPS s technologií True Black pokrývá barevný prostor AdobeRGB z 99 % a DCI P3 z 98 %. Jedinečná kombinace vestavěného kalibračního senzoru, mikroprocesoru vyvinutého společností EIZO a individuální tovární kalibrace zaručuje dokonale věrné podání barev na nejvyšší úrovni. Uživatel se přitom nemusí starat o pravidelné kalibrace – stačí jednoduše naplánovat provádění plně automatické kalibrace v nočních hodinách nebo o víkendu.

 

Další nový panel EIZO CS2730 je vybaven hardwarovou kalibrací, širokým barevným rozsahem a stabilní barevností i při změně pozorovacího úhlu. Tím se CS2730 odlišuje od běžných kancelářských monitorů. Zásadní význam pro nejvyšší obrazovou kvalitu má zpracování signálu a elektronika. V této oblasti vyniká monitor CS2730 svým mikroprocesorem, který EIZO vyvinulo speciálně pro dokonalou reprodukci barev a přesnou kalibraci. I ty nejjemnější barevné nuance a přechody vykouzlí díky 16-bitové tabulce Look-Up-Table s působivou přesností. Model CS2730 zvládá zobrazování znaků a textur na světlém i tmavém pozadí stejně bravurně jako syté barevné odstíny. Společnost EIZO vyrábí tuto obrazovku stejně jako další své výrobky z kvalitních součástí ve vlastních japonských továrnách. Trvalou spolehlivost podtrhuje EIZO pětiletou zárukou.

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na