Sinarback S 30|45 – digitální stěna do kapsy

S trochou nadsázky bychom mohli říci, že se letošní rok nese ve znamení středoformátů. V rámci letošní Photokiny představili své špičkové “high-tech” digitální stěny například Hasselblad (H1D-50C) nebo Fujifilm. Pozadu nezůstává ani legendární Leica, která uvádí na trh novinku dalšího tradičního a vysoce ceněného brandu: Sinarback S 30|45. Jedná se o model, jenž je zajímavý – stejně jako například zmiňovaný Hasselblad – kombinací vysokého rozlišení, středoformátového snímače a současně kompaktních rozměrů.

Středoformátová stěna  

Zdá se, že nám zde vzniká zcela nový trend. Digitální zrcadlovky s plnoformátovým senzorem (FX, FF) už dnes nejsou ničím až tak vyjímečným ani v amatérské fotografii. Klasičtí výrobci jako Fujifilm, Hasselblad nebo Sinar (potažmo Leica) se rozhodli jít ještě dál a představují vysoce profesionální řešení (digitální stěny) s vysokým výkonem ale malými rozměry. Sinar se svým novým modelem Sinarback S 30|45 míří do řad těch nejnáročnějších profesionálů, požadujících snadno přenosné, mobilní řešení. Vysoké rozlišení, velký senzor 30×45mm s rozlišením 37,5 MPix a poměrem stran 3:2 uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. S úctyhodným dynamickým rozsahem 15 EV a podporou 16-bitového zpracování obrazu je jasné, že se jedná o naprostou špičku. Náhledový LCD monitor s úhlopříčkou 3” zaručí perfektní kontrolu fotografií nebo videa.

Formáty: foto a video také ve 4K

Leica CMOS snímač s vysokým rozlišení i relativně velkými obrazovými body (6 μm / pixel) v kombinaci s ISO 100 – 12 500 zajistí perfektní obrazové výsledky (foto/video) s minimem obrazového šumu i za hodně špatných světelných podmínek. Nechybí ani možnost natáčení ve formátu Cine 4K a samozřejmě Full HD. Video v rozlišení Full HD i 4K lze zaznamenat v jednom záběru v délce až 29 min. O zpracování obrazu se stará obrazový procesor Leica Maestro II. Fotografie lze ukládat v nekomprimovaném formátu DNG (digital negative / Adobe), JPG a také v kombinaci DNG+JPG. Jak v plném rozlišení (37,5 MP / DNG i JPG), tak v nižším rozlišení:  9,3 MPix a 2,3 MPix (pouze JPG formát). Velikost fotografií se pohybuje okolo cca 42 MB / DNG; resp 1-16 MB / JPG formát, dle rozlišení a dalších parametrů (komprese, ISO ap.).  

Funkce, data a konektivita

Vyvážení bílé barvy je zde: AWB (automatické), MWB (manuální) / 8 presetů a pomocí ručního nastavení v Kelvinech (K). Fotografie lze ukládat v barevných prostorech Adobe RGB (1998), sRGB a ECI RGB 2.0. Operační paměť (buffer) fotoaparátu čítá 2 GB. Díky tomu umožňuje nový Sinar ukládat fotografie v bezztrátovém DNG formátu v počtu až 14 snímků / série; v případě JPGu je to bez omezení – pouze v závislosti na rychlosti a kapacitě paměťové karty. Integrovaný slot pro CF a SD paměťové karty zajistí jak dostatečný prostor pro vaše data tak i vysokou flexibilitu fotografování a natáčení videa. Je zde podpora paměťových CF karet (max. UDMA7) a SD karet SDHC i SDXC. Nelze používat paměťové karty manší než 1 GB. Video ve 4K můžete ukládat pouze na paměťové karty typu SD. Nový Sinar podporuje přenos přes USB 3.0 a využívá software CaptureFlow.  

Závěrem

Sinarback S 30|45 podporuje WLAN rozhraní, můžete jej propojit například s iPadem, což opět rozšiřuje možnosti použití. Například v případě záznamu videa tak dostanete zcela brilantní, velký a jasný obraz. Určitě skvělou zprávou po “leikaře” bude možnost použití nového Sinaru v kombinaci s Leica S objektivy – díky speciálnímu adaptéru Sinar S-CS. Všechny Leica CS objektivy jsou s tímto systémem kompatibilní. Sinarback S 30|45 tak představuje špičkový, ergonomický, výkonný – současně ale též robustní a kompaktní fotogaparát bez kompromisu.

 

 

 

Sinarback S 30|45 – digitální stěna do kapsy
5 (100%) 5 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na