Zpráva o stavu fotografických služeb (1)

Fotografie se v posledních letech stala fenoménem, životním stylem a relativně snadným způsobem seberealizace. Její obrovský boom v poslední dekádě má za důsledek též enormní nárůst fotografů. V současné době je u nás více než 1 milion fotografů (bráno dle veřejně dostupných informací na internetu: fotografické weby, blogy, sociální síte). Tímto sítem však samozřejmě prošlo i značné množství “cvakalů”, kteří mají k regulérní fotografii daleko. Dle veřejných statistik zhruba 15% z daného počtu lidí (cca 150 tis) vlastní digitální zrcadlovku, což není vůbec málo potenciálních foto-profíků. Průlom v tomto směru navíc znamenalo před několika lety (tuším někdy v roce 2008 nebo 2009) zrušení fotografického řemesla coby vázané živnosti a změna na živnost volnou. Vzhledem k tomu, že téměř každý dnes již vlastní nějaké zařízení, schopné pořizovat digitální snímky, fotografem tak může být teoreticky kdokoli. Jak ale vybrat z té ohromné nabídky toho pravého? Co vlastně dostaneme za své peníze? A kolik takový fotograf vůbec stojí?

Módní přehlídky, společenské akce: kombinace “komerční a event” fotografie

foto: Martin Hájek

Fotografie jako životní styl

První a zásadní otázkou, kterou si musíte položit je: “Co vlastně znamená fotografie pro mě osobně?” Beru ji jen jako okrajovou a nepříliš podstatnou součást každodenního života? Nebo mi nahrazuje komunikaci – komunikaci mezi přáteli, kolegy a těmi nejbližšími? Nebo k ní mám určitý vztah, mám ji rád? A nebo pro mě znamená důležitou součást života? Odpovědi jsou různé. Zatímco někdo fotografii příliš neřeší a není tedy ochoten do ni investovat, další ji naopak vnímá jako dlouhodobou a velmi smysluplnou investici. Ať tak či onak, faktem budiž že naše názory a nároky se s věkem mění (někdy se dokonce i zcela převrátí) a za pár let už se na mnoho věcí můžeme dívat zcela jinak.

Svatba jako řemen

foto: Martin Hájek

Zážitková či komerční fotografie

 

Obecně lze fotografii rozdělit do čtyř základních kategorií:

  • komerční
  • hobby foto
  • umělecká (výtvarná)
  • event foto

Není ničím výjimečným, že se výše uvedené kategorie různě prolínají a kombinují.

 

První kategorie slouží pro účely ryze podnikatelské, do druhé kategorie patří typicky dovolenkové snímky a tu a tam se jí zabývá každý z nás. Třetí kategorie je velice specifickou, pocitovou, inspirativní leč často (neprávem) opomíjenou i přehlíženou. Čtvrtá kategorie představuje pravděpodobně nejširší a svým způsobem i velice moderní část současného fotografického světa. Sem patří události jako: svatba, maturitní ples, promoce, párty, koncerty, narození potomka, portrétní disciplíny atd. Asi většina z nás někdy dojde (nebo se již stalo) do stádia, kdy potřebujeme zaznamenat nějakou důležitou událost či zásadní etapu svého života. Máme v podstatě dvě možnosti: metodu “do-it-yoursefl” nebo si najmout profesionála. Předveďme si to na modelové situaci: svatební fotografii.

(nejen) u Svateb rozhoduje rychlost, předvídavost, zkušenosti. A občas i kvalitní technika.

foto: Martin Hájek

Vždyť na tom nic není

Svatební fotografie je učebnicovým příkladem (ne)fotografických služeb. Zároveň je zde patrný jeden z největších rozkolů naší malé zemičky vs západního světa. Zatím bohužel stále rozhoduje hlavně cena, což je na jednu stranu pochopitelné ale zrovna tak trochu krátkozraké. Spousta lidí (nenazývejme je fotografy!) žije představou, že k nafocení svatby jim stačí foťák a pár objektivů. S minimálními náklady tak mohou ihned začít fotit jedny z nejlukrativnějších fotografických zakázek vůbec. Díky tomu vznikl mýtus, že fotografování svateb je vlastně nenáročné a zvládne jej kdokoli.(?!) Mnoho laiků – nastávajících novomanželů – to vidí způsobem: “Hele, Franto, prostě doraž na desátou, vem si foťák a nějak to tam nacvakej! Pak nám to necháš ve fotolabu vyvolat a máš u mě trojku, jo?!”

Koncerty, párty, akce všeho druhu

(Honza “Kirk” Běhunek, For Camera & For Music)

foto: Martin Hájek

Nic není zadarmo

Situace ve světě je však většinou zcela opačná. Tam si uvědomují, že jde o životní událost, do které je přirozené investovat horentní sumy, aby byl výsledek co nejlepší! Proto klidně zaplatí za svatebního fotografa desetinásobek toho co u nás (náklady na svatebního fotografa tvoří například v Británii nebo USA významnou položku v celkovém svatebním rozpočtu). Oproti tomu v naší malé kotlince lidé nechtějí do fotografie (obecně) příliš investovat. Běžný argument je: “Vždyť na tom nic není / Vždyť tě to nic nestojí”. Pravda je taková, že konkrétně svatební fotografie představuje jednu z nejnáročnějších a nejkomplexnějších zakázek. Zahrnuje: reportáž, dokument, portrétni a skupinovou fotografii, detail, dynamickou i krajinářskou fotografii. Fotograf tedy musí perfektně zvládat jak každou dílčí kategorii tak je navíc umět i vhodně kombinovat a bleskově, intuitivně prolínat.

Párty, oslavy, akce rozličné (LookBella 2009)

foto: Martin Hájek

A vybavení? Potřebujete:

  • rychlý fotoaparát typu DSLR nebo CSC
  • střední objektiv (př. 24-70mm)
  • portrétní-světelný objektiv (ideálně 85mm, 1.4)
  • teleobjektiv (70-200mm)
  • výkonný externí systémový blesk
  • odraznou desku a stativ

Ale s tímhle výčtem už jsme někde na cca 150-200 tis! Opravdový profesionál má navíc záložní DSLR, druhý externí blesk, dálkové odpalování, softboxy, stojany. A pozor! Ještě nesmíme zapomenout na zpracování fotek, takže si připočtěte PC nebo notebook s kvalitním LCD a software pro zpracování (etalonem jsou zde špičkové produkty Adobe – Photoshop, Lightroom, které však nepatří mezi nejlevnější). Špičkový a důsledný svatební fotograf tedy nasype do své výbavičky 300 tisíc a výše (nepočítaje logistiku jako jsou náklady na cesty, oblečení, batohy, pamě’tové karty, baterky atd).

Detaily detaily detaily

foto: Martin Hájek

Ceny a závěr

Svatební fotografové si účtují běžně od cca 10 do 30 tisíc (a to se bavíme o “střední třídě”). Špičkoví fotografové si účtují klidně i 50 až 100 tisíc za svatbu. Jen pro srovnání, například v Německu nebo Holandsku si profesionální svatební fotografové berou za svatbu 10-15 tisíc (ovšem v Eurech, samozřejmě! Přeberte si sami).

V opačném extrému, jsou i u nás “fotografové”, kteří vám rádi nafotí (reps. nacvakají) svatbu za 3-4 tisíce. Z vlastní zkušenosti však mohu potvrdit, že fotit komplet svatbu pod 10 tisíc v podstatě vůbec nemá smysl. Zakázka nezahrnuje jen focení svatebního dne ale další 2 dny věnujete výběru fotek, jejich úpravám a tisku popř další finalizaci. K tomu připočítejte cestovní náklady, výdaje za telefon a váš čas (předsvatební schůzka, konzultace fotografií). Samostatnou kapitolou je technika, která je velice drahá a má svou životnost: od závěrky fotoaparátu, přes ostřící a stabilizační mechaniky objektivů, až po výbojky blesků (baterie a paměťové karty nepočítaje). A jak tedy vybrat fotografa? Dle referencí a fotografií, dle dojmů z osobní schůzky. Nevybírejte podle ceny, vždyť svatbu máte jednou… 2x… 3x za život!

A jaké zkušenosti s focením “za peníze” (z té či oné strany) máte vy?

Příště se podíváme na fotografii komerční

Martin Hájek

Zpráva o stavu fotografických služeb (1)
5 (100%) 1 vote

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Zpráva o stavu fotografických služeb (2) | FOTOFOKUS Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] první části jsme se věnovali fenoménu – svatební fotografii, která se u nás těší – zejména v posledních pár letech – nebývalé oblibě! Nyní na […]