Snímače pro digitální fotoaparáty – úvod

Moderní technika nám dnes usnadňuje práci na každém kroku. Je již nedílnou součástí v podstatě úplně všeho na co si vzpomeneme – od počítačů a domácích spotřebičů, přes věci denní potřeby (mobily, platební karty) až po automobily a věci sloužící primárně k zábavě (Tv, hi-fi, hudební nástroje atd.). Většina z nás ani omylem vůbec netuší, jak vlastně všechny tyhle věcičky fungují a co všechno mají uvnitř. A proč taky? Důležité je, že dělají to co mají a pokud ne, vyměníme je přeci za jiné, že?!

Moderní digitální fotoaparáty jsou také plné elektroniky. Vlastně jsou na ni primárně založeny (odtud také samotný název “digitální” fotoaparát) a tzv.: “digitální snímač (senzor)” tvoří srdce každého (digitálního) fotoaparátu. Povědomí o tom, jak vlastně taková věc funguje vede i k samotnému pochopení toho, co je to vlastně digitální fotografie a jak vzniká. Pokud vás dané téma zajímá  a rádi byste se o něm dozvěděli něco víc, odpovědi najdete v následujícím seriálu, který se bude věnovat právě digitálním snímačům – a to od A až do Z.

Kde všude snímače najdeme

V podstatě v jakémkoli zařízení, které zaznamenává digitální obrazová data. Každý tedy máme doma minimálně jedno takové ale v drtivé většině jich vlastníte mnohem víc a možná si to ani neuvědomujete. V principu se jedná o zařízení typu:

  • mobilní (chytrý) telefon (s fotoaparátem)
  • kompaktní digitální fotoaparát
  • DSLR / CSC
  • Digitální kamera
  • Akční kamera (GoPro)
  • Dron s kamerou/fotoaparátem
  • Digitální skener

Pojďme se společně ponořit hlouběji a zjistěme, jak vlastně takový snímač pracuje, jaké jsou jeho možnosti ale také limity.

Snímače pro digitální fotoaparáty – úvod
5 (100%) 1 vote

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na