Umělá inteligence pro začátečníky

Co je umělá inteligence? A co strojové učení? Jak je možné, že toho mobilní telefon opatřený neurálním procesorem umí o tolik více a pracuje mnohem lépe než ostatní? Pojďte s námi na výlet do budoucnosti, kterou máte již dnes na dosah ruky.

Co je to vlastně „umělá inteligence“ neboli AI? Na základě „znalostí“ z filmů a sci-fi knížek bychom si asi představili mocnou bytost uvědomující si svou existenci – takového digitálního džina žijícího v obrovském superpočítači s ohromným výpočetním výkonem. V naší fantazii by tato bytost byla ve svém datovém světě téměř všemocná a pomáhala by hrdinům příběhu dosáhnout jejich cílů, anebo by se jim naopak stavila do cesty. V některých ohledech se již skutečnost fantazii docela podobá: to, co nazýváme umělou inteligencí, nabízí úžasné možnosti založené na zpracování dat a umí být mimořádně nápomocné ve všem, co děláme. Není to však stvoření uvědomující si sebe sama a, což je možná překvapí, nevyžaduje ke své práci žádný superpočítač.

Ač se to může zdát, umělá inteligence není ve skutečnosti „inteligentní“ v tom smyslu, jak toto slovo chápeme. Nemůže kreativně myslet ani vědomě tvořit, avšak rozumí lidské řeči, vyvozuje si vlastní závěry, okamžitě cokoliv vypočítá, komunikuje s lidmi. Dělá zkrátka mnoho věcí, které bychom rozhodně považovali za projev intelektuálních schopností, pokud by tyto činnosti prováděl člověk. Není tedy divu, že se většina z nás nechá snadno oklamat a představuje si AI jako téměř uvědomělou věc. Ovšem existuje jeden pojem, který to, co si dnes představujeme pod pojmem umělá inteligence, vystihuje ještě lépe, a to sice strojové učení.

Jde o to, že software, který využívá rysů strojového učení, má vlastnost, již obyčejné programy nemají, totiž učí se. To znamená, že namísto toho, aby se naprogramovalo řešení každého problému, s nímž se software může setkat, je vytvořen kód, který je schopen „vymyslet“ způsob řešení nových úkolů. Při tom program využívá databázi, jíž byl opatřen, a rovněž informace, které si sám nasbíral. Tato funkce je podporována technologií, která je součástí procesoru Kirin 970. To umožňuje, aby se smartphone choval způsobem, který jiným zařízením není umožněn.

nor

Využití strojového učení založeného na neurální síti nabízí oproti tradičnímu softwaru obrovskou výhodu. Klasický program se totiž dokáže vypořádat jen s takovými problémy, které jeho strůjci dokázali předvídat. A co víc, veškerá řešení, jež obsahuje, jsou jen natolik dobrá, nakolik byli dobří vývojáři softwaru. A všichni snad víme, že neexistují dvě naprosto shodné situace a nikdy se nenajde optimální řešení, které by fungovalo pro obě.

V případě umělé inteligence, která využívá čip NPU (Neural Processing Unit – neurální procesorová jednotka) zasazený v procesoru Kirin 970, který je součástí aktuální vlajkové lodě Huawei Mate 10 Pro, se software řídící různé funkce telefonu vyvíjí, učí a zlepšuje na základě nepřetržitě shromažďovaných dat. Pokud narazí na nový, neznámý problém, sám si zjistí, jak jej vyřešit. Pokud se nějaký úkol dá provést účinněji, rychleji a lépe, AI pomocí strojového učení sama vyvine nejlepší možné řešení, které navíc nezůstane neměnné. Pokud se úkony prováděné v telefonu, vzory vašeho chování či podmínky, za kterých pracujete, změní, změní se i řešení problému: zkrátka se lépe přizpůsobí nové situaci.

Z tohoto všeho tak vyplývá, že ačkoliv ve vašem telefonu nesídlí žádný všemocný digitální džin, díky umělé inteligenci založené na strojovém učení a s pomocí čipu Kirin 970 poháněným NPU procesorem máte dojem, že tam přece jen nějaký takový pomocník je. Telefon se učí vaše chování, sbírá data o tom, jak fungují jednotlivé aplikace, řídí prostředí, v němž pracuje, a neustále se snaží hledat ta nejlepší řešení pro každý problém. Třeba řešení, která poskytují smartphonům Huawei Mate 10 Pro s procesorem Kirin 970 mnohem delší výdrž baterie než jiným podobným chytrým telefonům. Řešení, jež umožňují pořizovat fotografie vysoké kvality i v náročných podmínkách nebo díky nimž se aplikace spouštějí rychleji než na jiných zařízeních a ani časem se nezpomalují.

Vůbec poprvé se tak díky AI dá říci, že telefon není jen chytrý, ale přímo inteligentní.  

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] Více o umělé inteligenci: https://fotofokus.cz/2018/01/umela-inteligence-pro-zacatecniky/ […]