Canon představil novinku EOS M50

Canon představil další novinku z produktové řady systémových fotoaparátů EOS M – doposud nejintuitivnější a technologicky nejpokročilejší bezzrcadlovku, EOS M50. Tento model je prvním systémovým fotoaparátem Canon, který umožňuje natáčení filmů v rozlišení 4K. Kromě toho má ve výbavě i obrazový procesor DIGIC 8 nebo otočný dotykový displej.

:: Na video z akce Canon a představení všech novinek koukněte zde ::

Hlavní přednosti fotoaparátu Canon EOS M50:

  • Kompaktní a elegantní design
  • Kompatibilita s širokou škálou objektivů Canon
  • Technologie automatického zaostřování s duálními pixely CMOS
  • Chytrá konektivita pro ovládání pomocí Wi-Fi a Bluetooth
  • Intuitivní ovládání

Canon EOS M50 je vhodným přístrojem pro uživatele chytrých telefonů a kompaktů toužících po kvalitnějších fotografiích a videích. Nově totiž dostanou k dispozici lehký a zároveň skladný fotoaparát, který nabízí vlastnosti digitální zrcadlovky. A to i včetně podpory výměnných objektivů, což je při vytváření mnoha typů snímků a záběrů zásadní výhodou.

Srdcem EOS M50 je snímač CMOS typu APS-C s rozlišením 24,1 megapixelů, který si skvěle poradí se špatnými světelnými podmínkami, zachytí i ty nejjemnější detaily a umožňuje kontinuální snímání rychlostí až 10 snímků za sekundu. Snímači sekunduje obrazový procesor DIGIC 8, který má dostatečný výkon pro práci s rozlišením 4K. Problémem proto není ani natáčení technicky vysoce kvalitních filmů či vytváření časosběrných snímků. Použitá technika přináší maximální standardní hodnotu citlivosti
ISO až 25 600 i širokou škálu vylepšení v oblasti automatického zaostřování včetně systému AF s duálními pixely CMOS. Nechybí ani automatická optimalizace jasu (Auto Lighting Optimiser), digitální optimalizace vlastností objektivu (Digital Lens Optimiser) nebo vylepšování kresby v oblastech s vysokým jasem (Highlight Tone Priority).

Za pozornost stojí konektivita Wi-Fi a Bluetooth pro bezproblémové propojení fotoaparátu s chytrým zařízením nebo velký elektronický hledáček. Fotografování a natáčení filmů zjednodušuje také otočný dotykový displej s úhlopříčkou 7,5 cm, který dovoluje ovládat automatické zaostřování dotykem i přetažením. A samozřejmě podporuje pořizování záběrů z rozličných úhlů.

Vzdáleně? Díky konektivitě Wi-Fi a technologii Bluetooth

Na své si v případě nového modelu přijdou i příznivci mobilních technologií – Canon EOS M50 je kompatibilní s aplikací Camera Connect, která je k dispozici pro operační systémy iOS i Android. Umožňuje tak bezproblémovou spolupráci fotoaparátu s širokou škálou mobilních zařízení. Užitečná je také podpora technologie Bluetooth s nízkou spotřebou energie, díky níž může být EOS M50 neustálé propojený s tabletem nebo telefonem. Uživatelé tak mohou svá chytrá zařízení využít například k „probuzení“ fotoaparátu, ke vzdálenému snímání nebo třeba ke snadnému navázání Wi-Fi připojení pro vzdálené fotografování v režimu živého náhledu. Bezdrátová konektivita navíc dovoluje i přenos souborů a sdílení snímků na sociálních sítích, případně automatické ukládání fotografií a filmů do cloudové služby Canon Irista.

Inspirující technologie pro filmové příběhy

Snímky pořízené novým fotoaparátem jsou vždy plné detailů – zejména pak díky řadě optimalizačních technologií, které nabízí obrazový procesor DIGIC 8. Jakýkoli příběh tak lze zachytit do podoby filmu, ve kterém si diváci vychutnají všechny podrobnosti dané rozlišením 4K i realistické barevné podání. V případě rozlišení HD lze využít rychlosti až 120 snímků za sekundu a získat tak naprosto plynulý záznam akčních scén, případně tuto snímkovací frekvenci využít pro kreativní práci se zpomalenými záběry. Zajímavé jsou i rychlosti v případě fotografování – pokud se autoři rozhodnou využít kontinuální automatické zaostřování, mohou se spolehnout na rychlost až 7,1 snímků za sekundu, u kontinuálního snímání je pak rychlost až 10 snímků za sekundu. Canon EOS M50 je prvním fotoaparátem, který podporuje nový 14bitový souborový formát RAW CR3. Díky nové variantě C-RAW lze snímky ukládat do souborů v plném rozlišení formátu RAW, ovšem při nižších nárocích na kapacitu paměťové karty – oproti standardnímu RAW jsou snímky menší cca o 30 až 40 procent.

Nepřeberné množství objektivů i příslušenství

Velkou výhodou EOS M50 je jeho kompatibilita s širokou škálou objektivů Canon. Přímo si nový fotoaparát rozumí s objektivy řady EF-M a prostřednictvím adaptéru EF-EOS M také s více než 80 objektivy EF a EF-S. Uživatelé tak pro zhmotnění svých nápadů mohou využít objektiv, který přesně odpovídá konkrétním záměrům. Nesporným přínosem je i patice pro příslušenství, díky níž lze připojit blesky Speedlite, a zdířka 3,5 mm pro připojení externího mikrofonu, například směrového stereofonního mikrofonu Canon DM-E1. V kostce je tedy EOS M50 nejintuitivnějším a nejvýkonnějším modelem v dosavadní historii systémových fotoaparátů značky Canon. Díky spojení vysokého výkonu obrazového procesoru, moderního snímače a podpory filmů v rozlišení 4K získávají uživatelé pomocníka, který jim v jejich tvorbě zásadním způsobem usnadní cestu. Standardní balení bude zahrnovat tělo fotoaparátu (v černé nebo bílé variantě), kryt R-F-4, popruh EM-200DB, baterii LP-12, nabíječku baterií LCE12E a nabíjecí kabel.

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Canon Speedlite 470EX Al: chytrý blesk | FOTOFOKUS Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] TIP!TIP: TIP: Podívejte se na novinku Canon EOS M50. […]