EIZO CS2730: uživatelská recenze monitoru

Moderní digitální fotoaparáty nabízí vysoké rozlišení, skvělou barevnou reprodukci a množství nadstandardních funkcí. To však klade též zvýšené nároky na zobrazovací a reprodukční systémy – monitory a tiskárny.

Fotograf, který to myslí se svým workflow opravdu vážně, si dříve či později nutně položí otázku “Mám opravdu dostačující monitor?”. Ale co je to vlastně kvalitní monitor. Dle mých zkušeností je to takový monitor, který má perfektní podání barev, dobré pozorovací úhly, slušný jas a kontrast. Především by ale měl být barevně-stálý a vhodný i pro mnoha-hodinovou nepřetržitou práci. Vyzkoušel jsem monitor EIZO CS2730, který nabízí perfektní poměr ceny a výkonu. V mnoha ohledech tak jde o zcela optimální řešení pro hoby i profi fotografickou a video práci. Podle čeho tak soudím? Pojďme se na něj podívat podrobněji!

Velikost a rozlišení

EIZO CS2730 předně nabízí vynikající úhlopříčku i rozlišení. Výkonný model EIZO CS2730 se svým rozměrem panelu s úhlopříčkou 27-palců (68,6cm) je prostě akorát. Menší panely nemusí být v zobrazení tolik detailní (například při úpravě fotografií v měřítku 1:1). Ty větší panely jsou zase náročnější na prostor i další příslušenství – potřebujete k nim jak velký prostor, dostatečnou vzdálenosti mezi monitorem a uživatelem a nebo také například velký grafický tablet. EIZO CS2730 nabídne rozlišení 2K (WQHD: 2560 × 1440 bodů), což je skvělý kompromis – větší než full HD, menší než 4K, které pro foto není nezbytně nutné. V praxi to znamená až o 60 % více obrazových informací, než běžné 24-palcové full HD panely. Zásadní význam pro vysokou obrazovou kvalitu má použitá elektronika a zpracování signálu. Zde vyniká CS2730 svým mikroprocesorem, vyvinutým speciálně pro dokonalou reprodukci barev a přesnou kalibraci.

Barevný rozsah a technologie

EIZO CS2730 je osazen panelem IPS, což by měl být dnes již naprostý standard. Dobré pozorovací úhly, stabilní barevné podání, nezávislé na natočení panelu. Navíc zde je k dispozici rozšířený barevný rozsah (WideGamut) odpovídající standardu Adobe RGB (1998). Poměr stran je 16:9. Kontrastní poměr činí 1000:1 a maximální jas dosahuje hodnoty 400 cd/m2. Obojí tedy má značnou rezervu, v praxi si většinou zcela bohatě vystačíme s hodnotami polovičními. Díky technologii 16-bit zpracování (Look-Up-Table / LUT) monitor dosahuje velice přesného podání barev a barevnou hloubkou bez rušivých artefaktů. Pozorovací úhel je 178° a barevné odstíny i kontrasty jsou v celém zorném poli stabilní. Technologie True Black zajistí vynikající kontrastní poměr a velkou hloubku obrazu.

Design, provedení a možnosti

EIZO CS2730 disponuje tenkým rámečkem, který je po celém obvodu panelu stejně široký. Vypadá to dobře a nic vás při práci neruší. Ve srovnání s předchozími modely je v průměru o cca 46% užší. I hloubka panelu je o celých 30% menší. Potěší elektrostatická dotyková ovládací tlačítka, integrovaná do pravé spodní části panelu. To považuji za velký posun, kdy není problém pohodlně a rychle ovládat nastavení i když pracujete při slabém světle. Ovládání je navíc vybaveno světelnou nápovědou. Výborný je též flexibilní stojan FlexStand, díky němuž panel snadno otočíte, naklopíte a nebo přetočíte až o 90°.

Prostě zapojit a jít

EIZO CS2730 je vybaven všemi běžně používanými sloty: DVI-D, HDMI, DisplayPort, USB 3.0 s dvojicí konektorů pro upstream a třemi pro downstream. Součástí monitoru je kalibrační software EIZO ColorNavigator, umožňující pohodlnou integraci do větších systémů správy barev. Barevné režimy zahrnující Adobe RGB, sRGB a uživatelské módy. Rozšířený barevný prostor reprodukující 99 % Adobe RGB (1998) oceníte zejména při práci s nekomprimovanými obrazovými daty – typicky s fotografiemi ve formátu RAW nebo TIFF. Ale také s černobílou fotografií a jemnými tonálními přechody.

Jediné co bych zde vytkl, je absence stínítka obrazovky a také kalibrační sondy. Na druhé straně, v dané cenové hladině se není čemu divit (obojí je standardně dodáváno k vyššímu modellu CG2730). EIZO CS2730 nabídne velký barevný gamut, jemné přechody a intuitivní ovládání. Současně též minimalistický, funkční design. Jde o univerzální řešení, které najde skvělé uplatnění zejména v řadách náročnějších fotografů a grafiků. Navíc, všechny EIZO monitory jsou ještě v továrně podrobeny přísným testům a pečlivému měření včetně kalibrace. Dobrým argumentem bude určitě také fakt, že výrobce dodává své panely standardně s 5-letou zárukou. EIZO ColorEdge CS2730 pořídíte za cca 21 000 Kč bez DPH, což je – vzhledem k možnostem – cena velice pěkná.

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na