Čím vším dnes fotografujeme a natáčíme

Patří sem vlastně cokoli od mobilních telefonů, přes digitální fotoaparáty a kamery (což je sama o sobě hodně obsáhlá kategorie) až po technické vychytávky typu malých akčních videokamer nebo dronů.

Naše 21. století, je multimediálním věkem. S tím přímo souvisí, že dřívější klasické dělení oborů na: foto, audio, video, grafiku a online je už vlastně irelevantní. Vše se spojuje a prolíná. Moderní digitální záznamová zařízení už hravě zvládnou vše najednou – od záznamu obrazu, zvuku, přes rychlé úpravy až po vysokorychlostní připojení (4G, LTE) a okamžité sdílení obsahu na internetu a sociálních sítí. Do toho už nám dýchá na záda všudypřítomná rozšířená realita nebo vyvíjející se umělá inteligence.   

Soumrak videokamer a kompaktů

Dvě kategorie, jenž dohnala moderní doba. Digitální kamery i kompaktní fotoaparáty jsou už přežitkem. Videokamery nahradily do velké míry DLSR a CSC (viz dále), kompaktní fotoaparáty vytlačily chytré telefony (smartphones). Samozřejmě se bavíme o hobby oblastech. Profesionální video kamery mají stále své pevné místo – filmy se na ně točí a točit budou dále. Z kompaktních fotoaparátů se stále ještě uplatní speciálně zaměřené modely – ultrazoomy či outdoorové přístroje (vodotěsné a odolné).

Digitální zrcadlovky (DSLR)

Vysoce výkonná zařízení pro záznam obrazu. Z prvotně ryze fotografických aparátů se dnešní DSLR (digital single lens reflex) posunuly na trochu jinou úroveň. Kromě perfektních fotek umí již běžně natáčet videa ve vysokém rozlišení. Dále obsahují řadu obrazových filtrů (B&W, sépie, duo-tone ap.) pro okamžitou úpravu fotek. Ničím výjimečným není ani podpora bezdrátových technologií: wi-fi a bluetooth. Výhodou digitálních zrcadlovek je velký senzor, široká řada dobře dostupných kvalitních objektivů a špičková rychlost – ostření, měření expozice, zpracování fotek. Nevýhodu představují větší rozměry, hmotnost a relativně složité ovládání. Mezi typické a největší zástupce patří značky Canon a Nikon.  

Systémové kompakty (Mirrorless, CSC)

Stále ještě nová kategorie fotoaparátů, spojující to nejlepší z obou foto světů (DSLR + kompakty). Relativně malá zařízení, která však mají vybavení typické spíše pro digitální zrcadlovky. Tedy: velký senzor, rychlost, kvalitní skla, nekompromisní kvalita výstupu. Oproti zrcadlovkám také více pokročilých funkcí (AF, filtry, úpravy). Bezzrcadlovky jsou současně hodně orientovány na video. Disponují vysokým rozlišením (4K) a možností připojení dalších externích zařízeních – náhledový LCD, externí mikrofon, steady-cam. Mnozí fotografové a kameramani je označují coby svůj pracovní nástroj budoucnosti. Typičtí výrobci CSC: Sony, Olympus, Panasonic, Fujifilm.  

Akční kamery

S termínem akční kamery je neodmyslitelně spjato jedno jméno: GoPro. Jedná se o ikonickou značku v oboru a dnes již legenrádního výrobce. Na trhu je mnoho alternativ (Lamax, Niceboy, Evolveo, Xiaomi), které se více či méně vezou na vlně úspěchu této klasiky. Outdoorové kamery jsou malé a vysoce odolné. K dispozici mají širokou škálu příslušenství a lze je připojit prakticky kamkoli (kolo, motorka, auto, loď, přilba). Dokáží jak natáčet tak i fotografovat – i když fotky jsou spíše doplňkovou funkcí. 

Chytré telefony

Mluvíme-li u digitálních fotoaparátů a kamer o evoluci, v případě mobilních telefonů můžeme bez nadsázky použít slovo “revoluce”. Vývoj, kterým za poslední dekádu prošly, je vskutku ojedinělý. Smartphony představují unikátní víceúčelová zařízení, která – kromě své primární funkce – nahrazují fotoaparát, videokameru, záznamník, GPS navigaci, TV, MP3 přehrávač a notebook/PC. Chytré telefony umí pořizovat špičkové fotografie i videa (4K) a svými dotykovými displeji si v ničem nezadají s kvalitními grafickými a DTP monitory. Na trhu jsou už i modely s vysoce odolným šasím, co nerozhodí voda, prach ani nějaký ten pád. Největší světoví hráči: Apple, Samsung, Sony a Huawei.

Drony

Trend, spojující povinnost se zábavou. Drony kombinují hru i práci, kloubí nadšení z létání a rozšiřují možnosti fotografie i videa. Dříve jste pro působivé záběry z ptačí perspektivy potřebovali helikoptéru, letadlo či šikovné kamarády-kutili (modeláře a foto nadšence v jednom). Dnes pořídíte drona s kamerou a můžete vesele létat, fotit a filmovat. Kromě nemalých finančních nákladů (pořizovací + příslušenství + servis) se však připravte na hodiny a hodiny praxe létání. Také pozor na legislativu a právní ustanovení. Létání s dronem není jen tak, potřebujete spoustu povolení.    

Závěrem

Osobně by mě moc zajímalo, co by dnes řekli takoví klasici jako Jules Verne nebo Karel Čapek. Oba tito vizionáři byli na jednu stranu velkými nadšenci technické revoluce, na druhou stranu však ve svých dílech i důrazně upozorňovali na možná úskalí pokroku. Technika je vynikajícím sluhou, který nám denně ohromně ulehčuje náš běžný život. Nesmí ale přerůst přes hlavu. Pak je z ní moc špatný pán. To platí i pro všechny kreativní činnosti. Fotoaparáty, kamery, mobily jsou skvělým nástorojem pro zhmotnění našich vizí. Hlavní a nejdůležitější pořád je a bude myšlenka, dobrý nápad. Na to nikdy nezapomínejme!

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] jsme načali téma Čím vším dnes můžeme fotit a točit. Představili jsme si, jaké máme možnosti a čím vším lze dnes fotit a točit. Sem patří […]