Canon vyvíjí unikátní digitální snímač

Jeden z předních světových hráčů v oblasti záznamu a reprodukce obrazu – Canon – vyvíjí speciální digitální snímač, který zvládne záznam populárního slow motion videa téměř v úplné tmě.

Snímač, který by zvládl rozumně zpracovávat signál i v téměř úplné tmě je tak trochu “perpetuum mobile” ve foto/videu. Přesto to Canon zkouší a zdá se, že úspěšně! na trhu už jsou fotoaparáty a kamery, schopné barevného snímání ve vysokém rozlišení v “low-light” scéně (například v noční krajině). Jednou z posledních novinek je senzor 35MMFHDXS, který dokáže natáčet Full HD video v téměř úplné tmě a to při frekvenci snímání 100 fps.

K čemu je to dobré?

Využití najdou podobné technologie například v noční krajině, v astrofotografii a nebo třeba při natáčení zvířat v přírodě. Doteď podobné situace řešily (více či méně úspěšně) speciální IR senzory nebo specifické postupy jako ultra vysoké ISO, popř dlouhé expoziční časy (v případě fotografie).

Možnosti a limity

Senzor 35MMFHDXS má pixely o velikost 19 mikronů, což je mnohem více než u konvenčních senzorů (běžně “jen” 4 mikrony a méně). Díky tomu každý bod pojme výrazně více světla a je schopen rozeznat i velmi slabé intenzity. Výhoda bude také ve výrazně menším obrazovém (digitálním) šumu. Nevýhodou bude na druhou stranu podstatně nižší fyzické rozlišení, které dosahuje zatím pouhých 2,2 MPx. Velikost senzoru odpovídá formátu full frame (tedy cca 36×24mm). Senzor je schopen fungovat jak v monochromatickém režimu tak i v barevném módu (klasická Bayerova maska).

Využití senzoru

Speciální senzor 35MMFHDXS vyvíjí Canon především pro speciální využití. Například pro bezpečnostní kamery vyššího stupně ochrany, kde se kvalitnější obraz schopný slow motion v tmavém prostředí bude hodit. Každopádně bude zajímavé sledovat další vývoj. Jestli to najde opravdu reálné komerční využití a nebo se bude jednat jen o další “slepou větev”.  

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na