Samsung Galaxy S7 Edge – chytrý mobil v testu

Samsung Galaxy S7 a S7 Edge představují špičku mezi současnými fotomobily (momentálně nejnovější model je S9 a S9+). Vyvážený design, vyladěné funkce i špičková hardwarová výbava. To co u předchozí generace (S6 a S6 Edge) chybělo – odolnost proti prachu a vodě – a bylo to Samsungu často vytýkáno, je zpět! Kombinací kvalitních materiálů (kovu a skla) byl stvořen jednoduchý a účinný způsob, jak kompletně utěsnit vnitřní komponenty a přitom zachovat otevřené porty a konektory. Samsung Galaxy S7 Edge tak nabídne propracovaný, luxusní design s vysokou odolností.

Technický popis

Oba dva modely S7 i S7 Edge jsou si velice podobné. Změn je zde opravdu jen pár a jsou víceméně “kosmetické” (viz tabulka níže). Design zůstal oproti předešlé generaci (S6 a S6 Edge) téměř beze změn ale přibyla již výše zmíněná voděodolnost (IP68) – což znamená, že fotomobil vydrží 1,5 metru pod vodou po dobu 30 minut. Také opět výrobce implementoval slot na microSD karty (s podporou micro XCSD/256 GB). Rámeček tvoří eloxovaný hliník a tvrzené Gorilla Glass sklo. S7/S7 Edge běží na 8-jádrovém procesoru Exynos 8890 (4× 2,3 GHz + 4× 1,6 GHz) spolu s interní pamětí UFS 2.0 a 4 GB RAM. Nechybí čtečka otisků prstů, podpora bezdrátových přenosů NFC, Wi-fi a buetooth, GPS, akcelerometr, senzor pro snímání tělesných funkcí, gyroskop, barometr, digitální kompas a mnoho dalšího. Duší fotomobilu je OS Android 6.0.

Rozdíly mezi S7 a S7 Edge

Samsung Galaxy S7 Samsung Galaxy S7 Edge
LCD rovný zaoblený
úhlopříčka

(palce)

5.1″ 5.5″
rozměry

(mm)

142,4×69,5×7,9 151×72×7,7
hmotnost

(g)

152 157
kapacita baterie (mAh) 3000 3600

 

Samsung Galaxy S7 je vybaven špičkovým Super AMOLED LCD s úhlopříčkou 5,1” a rozlišením Quad HD – tedy 2 560×1 440 bodů (577 PPI). U modelu S7 Edge je display větší (5.5”) jinak se shodným rozlišením. Sledování filmů i videí, stejně tak ale záznam obrazu pomocí S7/S7 je jedním slovem – paráda. Display nabízí vysoký kontrast, skvělé barvy a výbornou ostrost v celé ploše. U modelu Edge – se zaoblenými hrany (boky LCD) – to sice ze začátku působí trochu zvláštně ale velmi rychle si na to zvyknete. Naopak, postupem času zjistíte, že zaoblený LCD podpoří pocit prostorového vjemu, obraz prostě působí více “3D”. Dále zaoblený LCD přidá další praktické funkce jako: aplikace, úkoly a lidé na okraji, zobrazení hodin a upozornění nebo různo-barevná signalizace příchozích oblíbených kontaktů. Samostatnou kapitolou je samozřejmě display v případě fotografování nebo natáčení, kde zvlášť oceníte jeho rozměry a špičkové parametry. Vysoké rozlišení LCD je relevantní v kombinaci s dalším příslušenstvím – konkrétně ve spojení s rozšířenou realitou: 3D VR Gear (brýle).    

Jak fotí S7/S7 Edge

Samsung Galaxy S7 a S7 Edge má fotoaparáty dva – hlavní (zadní) s rozlišením 12 MPix a sekundární (přední) 5 MPix. Nedílnou součástí fotoaparátů je světelný objektiv f/1.7. Použité ohnisko odpovídá svým úhlem záběru hodnotě zhruba 26 mm (po přepočtu na 35mm kinofilm). K dispozici je dále optická stabilizace obrazu (OIS), digitální zoom, fázový autofocus, silné LED světlo a v neposlední řadě také čím dál populárnější 4K video. Samostatnou kapitolou a velkým progresem je pak systém ostření – tzv. Dual Pixel (2PD). Jde o sofistikovanou AF technologii, převzatou od Canonu – lídra na trhu digitálních fotoparátů a tiskových řešení. Canon dané řešení používá u svých pokročilých digitálních zrcadlovek (například EOS 80D). Výhodou Dual Pixel je vysoká rychlost a přesnost ostření, dále velká flexibilita a široká ostřící oblast, kde všude lze ostřit. Technologie Dual Pixel AF navíc pracuje výrazně lépe v situacích, kdy máme špatné světelné podmínky. V podstatě již standardem je zde spárování s funkcí AF face priority (detekce obličeje).  

K dispozici je vedle fotoaparátu také funkce videa. Ani v tomto směru S7 a S7 Edge rozhodně nijak nezaostává. Maximální velikost je 4K (3840×2160 bodů) s frekvencí snímkování 30 fps. V menším rozlišení nabídne eS-sedmička rozlišení videa QHD (2560×1440 bodů), Full-HD (1920×1080 b) s frekvencí až 60 fps, HD Ready (1280×720 b) a VGA (640×480 b). Mezi zajímavé funkce videa patří třeba zpomalovačky (pomalý pohyb) a nebo funkce “hyperčas” (jde v podstatě o časosběr / zrychlený záznam). Nechybí ani funkce AF tracking. Skvělá funkce umožňující v režimu videa “sledovat” vybraný objekt v obraze a průběžně na něj ostřit.

Chytrý mobil v praxi

S fotoaparátem eS-sedmičky je radost fotit. Předně zde došlo k upgradu. Přesněji vlastně “downgradu”, který je ale ve výsledku vylepšením. Rozlišení se sice zmenšilo – oproti S6/S6 Edge – z 16 na 12 MPix. Na výslednou kvalitu to však má paradoxně pozitivní vliv neboť velikost jednotlivých obrazových bodů se zvětšila (1,4 µm). Což v konečném důsledku produkuje menší digitální šum. S7/S7 Edge se tak vydal stejnou cestou jako například Sony Alfa A7S II, kde také snížení rozlišení přispělo k celkově lepším výsledkům.

Také světelnost je o fous lepší (f/1.7 vs f/1.9 u S6/S6 Edge). Výčet novinek zakončuje PD AF ostření (Phase Detection Auto Focus), využívající již výše zmíněnou Dual Pixel technologii – dvojice fotodiod pro každý pixel. Z praxe mohu potvrdit, že ostření funguje opravdu skvěle, rychle a přesně. A to i za horšího světla. Z dalších možností můžete volit z lišty rychlého výběru funkce jako: HDR, samospoušť (2, 5, 10s), poměr stran (4:3, 16:9, čtverec 1:1), blesk a nastavení. Pro ty náročnější z nás je k dispozici dokonce i možnost fotografování do RAW formátu, kdy dojde automaticky k duplicitnímu uložení každého snímku do RAW+JPG.

Další libůstkou jsou funkce fotoaparátu, které nabízejí už v základu opravdu hodně. V první řadě si můžete vybrat, chcete-li režim Auto nebo Pro. První z nich se o vše postará sám, v druhém případě můžete nastavovat: expoziční čas, ISO, korekci expozice, WB, AF a fotografické filtry. Z dalších voleb je k dispozici režim: selektivního ostření, panorama, koláž videa, živé vysílání, pomalý pohyb a hyperčas (zpomalený a zrychlený záběr), virtuální snímek a potraviny. Součástí voleb funkcí fotoaparátu je také průvodce (Info), zobrazující manuál, co která funkce umí a jakým způsobem pracuje. 

Shrnutí

Samsung Galaxy S7/S7 Edge dokazují že mobilní digitální foto/video jde vpřed mílovými kroky. S7/S7 Edge fotí výborně, ostří rychle a s digitálním šumem si poradí tak dobře. Například noční fotografie byly pro mne příjemným překvapením s nízkou úrovní obrazového šumu (v rámci fotomobilů)! Tomu sice pomohou silné softwarové úpravy, nicméně fotografie jsou “žehleny” rozumně. Fotoaparát nabízí i možnosti okamžité editace uložených fotografií – jak automaticky tak manuálně. Lze provádět základní úpravy: ořez, rotace, jas, kontrast, sytost, odstín, teplota. Nechybí ani možnost aplikace efektů, filtrů nebo třeba vložení textu a obrázku přímo do snímku. Dobrou zprávou je možnost rozšíření standardní interní paměti o micro SD paměťové karty do kapacity až 256 GB. Samsung Galaxy S7 a S7 Edge se dodává v luxusní černé krabičce s magnetickým zavíráním. Balení obsahuje: mobilní telefon, nabíječku (podporující rychlo-nabíjení), kvalitní sluchátka s náhradní sadou špuntů, redukci (micro USB – standard USB), manuál a kovovou sponku pro vyjmutí SIM a SD karet. 

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na