Sigma Art 14mm f/1.8 – skvělý širokáč v testu

Vyzkoušel jsem si vloni parádní širokoúhlý objektiv Sigma 14mm f/1,8 DG HSM nové povedené řady ART. Jedná se o vůbec první ultra široký objektiv se světelností F1.8. Využití najde pro focení krajinářské fotografie, architektury, interiérů, nočních snímků ale i reportáží. Je určen pro fullframe fotoaparáty nicméně využití najde i pro DSLR s crop senzorem (APS-C, DX)

Byla to láska na druhý pohled

Objektiv zaujme perfektním dílenským zpracováním a luxusním vzhledem, současně je nadstandardně velký a na ultra širokoúhlé sklo i dost těžký (1 120 g)! První dojmy tak byly lehce rozpačité ale všechny pochyby zmizí v okamžiku nasazení objektivu na fotoaparát a začátek focení. Je to prostě paráda, krása nesmírná. Zkrátka, na širokoúhlou Sigmu 14 f/1.8 DG HSM Art si musíte nejprve zvyknout. Ale stoji to za to, to rozhodně!

Technické parametry

Tělo objektivu tvoří matně černý broušený kov. Přednímu členu vévodí velká sluneční clona. Je zde napevno, což trochu komplikuje použití standardních kruhových filtrů. Chcete-li používat polarizační, šedý-neutrální či přechodový filtr, nutno použít redukci nebo rovnou filtry systémové. Na objektivu je dále ostřící prstenec a přepínač AF/MF. Nechybí stříbrné áčko (Art logo) a informace ohledně aktuální ostřící vzdálenosti. Po odejmutí spodní krytky nelze přehlédnout robustní gumový těsnící kroužek. Objektiv je utěsněný proti vlhkosti a prachu.

Ohnisko 14mm dává úhel záběru 114° (full frame). U crop zrcadlovky dostaneme úhel záběru cca 90° – odpovídající zhruba 22.5 mm ohnisku (počítáno pro APS-C Canon s crop faktorem cca 1.6×). Světelnost f/1.8 umožňuje skvěle pracovat s hloubkou ostrosti. Objektiv se skládá z 16 členů, řazených do 11 skupin. Součástí optické soustavy je asférický prvek s velkým průměrem. Maximální zvětšení činí poměr 1:9.8 a rozměry objektivu: 95.4mm × 126mm. Objektiv disponuje minimální ostřící vzdáleností 27mm a rychlým ultrasonickým ostřením HSM. Clonu tvoří 9 lamel. Maximální clona je f/16.  

Hodnocení objektivu a výstupy

Objektiv se skvěle drží, neklouže, do ruky padne perfektně – i vzhledem ke svým ohromným rozměrům. Ostření je velmi rychlé, v podstatě zcela neslyšitelné a hlavně přesné. Pokud budete chtít ostřit manuálně – například při použití stativu – focus ring je vynikající. Neklouže a má přesný a plynulý chod. Povrchové úpravy navíc slouží skvěle i když fotíte v horších podmínkách. V takových případech současně doceníte utěsnění. Hodně mě překvapila i přední čočka, která dobře odolává nečistotám, vodě a především mastnotě. Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art je tak docela dobře rezistentní proti nechtěnému ohmatání přední čočky. Běžný to neduh fotografický – čemuž však i dost napomáhá chytře řešená sluneční clona. Takže co se praktičnosti objektivu týče, za mne jednoznačně palec nahoru.

Obrazové výstupy jsou srovnatelné i s odpovídajícími konkurenčními alternativami (např. Canon 14mm f/2.8 L II USM – ten je ovšem také za jiné peníze). Kresba skvělá už při focení na plnou díru (f/1.8). Pakliže ještě zacloníme, máme obraz doslova ostrý jako břitva. Dokonce i při maximální cloně netrpí obraz běžnou difrakcí (ohybem) světla a výsledná ostrost je stále velmi dobrá. Také musím pochválit slušné výsledky i co se perspektivního zkreslení týče. Vzhledem k ultra širokému ohnisku – potažmo úhlu záběru – je soudkovitost stále dost nízká. Díky malé cloně můžeme dobře pracovat s malou hloubkou ostrosti a dosáhnout příjemného bokehu. Jak v kombinaci s full-frame snímačem, tak i při nasazení na menší DSLR (crop, APS-C/DX). Výskyt chromatické aberace je zcela minimální, odolnost proti odleskům (flares) též vynikající. Vinětace neboli tmavnutí rohů se projevuje pouze na minimální cloně f/1.8 a to jen velmi slabě.

Závěrem

Sigma 14 f/1.8 DG HSM Art je skvělým širokoúhlým objektivem, spojující vysoký výkon a odolnost, při zachování komfortu a luxusního provedení. Daní za to jsou vyšší rozměry a hmotnost. Objektiv je rychlý, s perfektní kresbou a zcela zanedbatelnými optickými vadami. V dané cenové kategorii jde o výbornou volbu, která uspokojí nejnáročnější fotografy. Sklo výrobce dodává s bajonety pro: Canon, Nikon a Sigma. Objektiv jsem testoval jak na plnoformátu tak na cropu, konkrétně s trojicí digitálních zrcadlovek: Canon EOS 7D Mark II, Canon EOS 6D a Canon EOS 5D Mark III.

Sigma Art 14mm f/1.8 – skvělý širokáč v testu
5 (100%) 9 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na