Fotíme a natáčíme: se zrcadlem nebo bez

Nedávno jsme načali téma Čím vším dnes můžeme fotit a točit. Představili jsme si, jaké máme možnosti a čím vším lze dnes fotit a točit. Sem patří vlastně cokoli od mobilních telefonů, přes digitální fotoaparáty a kamery. Tentokrát se podíváme na královskou kategorii fotoaparátů a nový fenomén posledních let.

Digitální zrcadlovky vs. mirrorless (CSC)

Pokud to se svými fotografiemi a videem myslíte opravdu vážně, vyplatí se sáhnout po odpovídající technice. To je taková, která dokáže nabídnout:

 

  • vysoce kvalitní obrazové výstupy
  • plnou kontrolu nad výsledkem
  • možnost dalšího rozšíření – kreativní volnost.

 

V současné době jsou k dispozici 2 relevantní alternativy: digitální zrcadlovky a mirrorless (systémové kompakty, CSC nebo krkolomný “počeštěný” název “bezzrcadlovky”). Oba systémy jsou si na jednu stranu velice podobné, na straně druhé však jde o dva zcela odlišné koncepty. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a pro co se hodí to či ono?

Shodné znaky

Oba systémy nabízí komfort výměny objektivů, což z nich dělá univerzální a vysoce flexibilní foto/video zařízení. Také mají k dispozici pokročilé možnosti nastavení a přizpůsobení. Finální výstupy tak můžete mít plně pod kontrolou. Kromě ryze manuálních módů ale lze – v případě potřeby – využít i plně automatické, vysoce sofistikované režimy. Dále nabízejí – jak digitální zrcadlovky tak mirrorless – pokročilé možnosti ukládání obrazových dat. Obrazová data můžete ukládat v různém rozlišení, kvalitě i formátu – včetně formátů nekomprimovaných RAW (CR2, NEFF, ORF, DNG atd.) nebo TIFF. Velkou divízou obou systémů je možnost využití široké škály příslušenství – od fotografických filtrů, přes konvertory, předsádky a mezikroužky až po externí LCD, mikrofony nebo třeba ostřící rigy.

Digitální zrcadlovky

DLSR – digital single lens reflex, do češtiny můžeme přeložit jako: jednooká digitální zrcadlovka. Termín označující původní koncept digitálních fotoaparátů, vycházející z klasických 35mm kinofilmových přístrojů. Mezi hlavní přednosti patří: rychlost – ostření, měření, ukládání dat, reakční doba obecně. Dále mají optický průhledový hledáček. Obojí je nezbytné pro reportáže a sport. DSLR také disponují vysokou výdrží a to jak po stránce odolnosti tak i výdrže baterie (spotřeby). Pořídíte s nimi stovky až tisíc snímků na jediné nabití. Mezi nevýhody patří: vyšší rozměry a hmotnost a relativně složité ovládání. Také příslušenství je rozměrné – objektivy, blesky, fotografické filtry atd.

Mirrorless

CSC – compact system camera neboli systémový kompaktní fotoaparát. Stále ještě relativně mladý koncept, kombinující výhody kompaktních fotoaparátů, digitálních zrcadlovek a kamer. Svým způsobem jde o univerzální řešení, které si bere to nejlepší z výše zmíněných přístrojů, při zachování malých rozměrů ale ponechání všech pokročilých funkcí. Současně jsou to právě mirrorless fotoaparáty, které jsou doslova nadupány praktickými funkcemi, s výrazným zaměřením právě na digitální video. Často jsou označovány za digitální foto/kamery 21. Století. Negativa: v porovnání s DSLR méně vydrží – a to jak po fyzické stránce tak co se týče výdrže. Také jsou stále ještě o poznání pomalejší než jejich větší kolegové (pomaleji ostří, měří i zpracovávají data).  

Shrnutí

Současné trendy fandí stylu, designu, kompaktnosti a univerzálním, výkonným řešením. Ve foto/video branži je tomu koncept systémových kompaktů jasným důkazem. Zatímco prodeje DSLR od roku 2012 klesají, bezzrcadlovky jdou nahoru. Nabízí vysoký výkon, pokročilé funkce, 4K video, rychlost a to vše v malém těle. K dispozici je množství příslušenství a stále větší nabídka špičkových, světelných skel. Zatímco v segmentu velkých (DSLR) fotoaparátů hrají prim Canon a Nikon, s CSC systémem bezzrcadlovek slaví stále větší úspěchy značky: Sony, Fujifilm, Panasonic a Olympus.

Fotíme a natáčíme: se zrcadlem nebo bez
5 (100%) 1 vote

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentáře jsou uzavřeny.