15 tipů jak fotit na dovolené

Z dovolené si všichni přivážíme stovky – někteří z nás dokonce i tisíce – nafocených obrázků. Z dovolené, která se nám líbí, si chceme přivést co nejvíc vzpomínek. A k těm zážitkům se po čase rádi vracíme právě prostřednictvím fotek. Většinou ale pořizujeme fotky, kde stojí rodina u moře, před hotelem, na procházce po okolí nebo v restauraci na večeři. Až si občas možná i řeknete, že by vlastně stačilo vystřihnout z fotky postavičky s rodinkou a měnit jen pozadí. Pokud chcete o něco zajímavější snímky, máme pro vás několik praktických tipů.

1. Foťte jinak

„Podívejte se na mě. Úsměv. Cvak. Super.“ Na světě je jedna ze stovek fotografií snadno zaměnitelných s jakoukoliv jinou z jakékoliv dovolené. Rodina stojící před sochou, máma sedící na pláži, táta s pivem v ruce. A všichni s úsměvem koukají do objektivu. Neříkáme, že si nemáte takové fotky pořizovat, ale musejí být opravdu všechny stejné? Buďte kreativní. Trochu si pohrajte se scénou i “modely” (členy rodiny). Využijte přirozené prostředí ale nebojte se ani zapojit nějaké rekvizity: květinka, brýle, kniha, noviny, doutník, sklenička, klobouk, šperky… prostě cokoli máte po ruce, cokoli vás zrovna v tu chvíli napadne. Uvidíte, že ve výsledku bude fotka vypadat mnohem lépe.

TIP!
TIP: Na focení k vodě si pořiďte voděodolný obal na fotoaparát a můžete udělat super snímky i pod vodou. Jak fotit pod vodou jsme psali zde.

2. Překvapte je

A teď zase zcela opačný přístup. Chcete-li zachytit tu pravou náladu okamžiku na dovolené, nenuťte své příbuzné a kamarády k úsměvu. Vezměte nenápadně do ruky foťák ve chvíli, kdy cítíte, že nálada je dobrá (nebo když máte náladu klidně jen vy) a foťte běžnou situaci. Foťte jako blázen a dejte si potom práci s vytříděním fotek. Tak nejlépe zachytíte přirozeně se usmívající partnerku i skotačící děti. Fotky ála profesionální reportáž. Pak teprve uvidíte, jaká ta dovolená doopravdy byla.

3. Foťte lidi

Je zřejmé, že každý si z dovolené odvezeme fotky jídel, hotelu, památek. Bez toho by to nešlo a není na tom nic špatného. Zkuste ale k některým situacím vyfotit i lidi. Památku s kolemjdoucím domorodcem pokud je to možné, u jídla chyťte kuchaře, který doplňuje švédské stoly, na pláži chyťte plavčíka. A pokud se vám podaří vyfotit obyvatele exotické destinace (a nemusí být nutně na pozadí historického města), jistě bude snímek zajímat i přátele jindy znuděné stereotypními fotkami.

TIP!
TIP: Chcete více tipů a rad ohledně focení dětí? Článek o tom, jak fotit děti najdete například tady.

4. Nefoťte na střed

Fotkám rodiny civící do objektivu se nevyhneme, asi by to nebylo ani úplně žádoucí, ale když už k tomu dojde, zkuste rodinku vyfotit na kraji snímku, aby zbytek vyplnila krásná pláž, architektonická památka, prolétající ptáci a podobně. Rozhodně to dodá snímku šťávu.

5. Pozor na “kácející se” horizont

Mezi běžné začátečnické chyby patří “bortící se” horizont. Ač to mnoho lidí podceňuje, pozadí je stejně důležité jako to, co fotíte. Proto pozor na to! Horizont by měl být rovně a nejčastěji se umísťuje do horní nebo spodní třetiny snímku. Spousta fotoaparátu je také pro tento účel vybavena pomocnou mřížkou, simulující tzv. “Zlatý řez”. Jistotou je stativ, který vám zajistí dokonale rovné kompozice (jinou věcí je, chce-li se vám na dovolené tahat s fotografickým stativem, že?).

TIP!
TIP: Staňte se mistry kompozice. O kompozici neboli skladbě obrazu vychází na stránkách fotofokus.cz dokonce celý seriál – zde.

6. Hloubka ostrosti

Mnoho fotoaparátů už dnes umožňuje pracovat s tzv. “hloubkou ostrosti” neboli fotit s rozmazaným (rozostřeným) pozadím. Pro práci s malou hloubkou ostrosti slouží tři základní techniky: a) nízká clonová čísla (F2.8, F2, F1.8…); b) delší ohnisko (více zoomovat); c) krátká ostřící vzdálenost (fotit co nejvíce zblízka).  Máte-li foťák s manuálním nastavením (režimy M nebo Av/A) zkuste to. Uvidíte, že výsledek stojí za to.

TIP!
TIP: Vše o nastavení a ovládání fotoaparátu – viz seriál Fotografujeme s DSLR.

7. Foťte z netradičních pohledů (úhlů)

Focení památek můžete oživit tím, že je budete fotit z různých úhlů (ostatně toto platí i pro focení lidí). S podhledu, nadhledu nebo třeba tzv. “nakoso”. Například si klekněte, nebo si naopak někam vylezte, ať jste trochu výš. Nic tím neztratíte, hloupé fotky můžete kdykoliv vyhodit.

Focení dětí

Nebojte se při focení objektů pokleknout.

8. Soustřeďte se na detaily

Krásné fotky nemusí být jen ty, které zachycují co nejvíc krajiny. Proto pokud budete ustupovat, aby se vám do objektivu vešla celá osoba, zastavte se a popřemýšlejte, jestli nebude fajn, pokud tu osobu vyfotíte třeba od pasu nahoru s detailnějším pozadím.

9. Foťte panorama

Patrně se občas dostanete na místo, které stojí za vyfocení vůkol. K tomuto účelu máte jistě na fotoaparátu funkci pro focení panoramat. Využijte ji. A pokud nechcete, nebo nemůžete, zkuste vyfotit jeden snímek za druhým kolem dokola a v softwaru doma panorama vyrobte.

10. Foťte makro

Zejména v cizině je příroda, která stojí za vyfocení. A často i detaily, květiny, drobný hmyz. K tomuto účelu použijte makro.

TIP!
TIP: Podívejte se jak fotit makro.

Focení makra

11. Uživatelské nastavení

Pokud jste zvyklí fotit na režim automat v pořádku. Ale třeba focení uvnitř budov (kostel, chrám, turistická bouda a podobně) je dobré nastavit expozici na fotoaparátu. Režimy jako: “Priorita clony (Av/A), priorita času (Tv/S) nebo manuální režim (M)” mají tu skvělou výhodu, že díky nim převezmete plnou kontrolu nad expozicí. Díky tomu můžete experimentovat s dlouhými/krátkými expozičními časy (rozmazání vody/zmrazení pohybu) nebo pracovat s hloubkou ostrosti – viz. bod 6).

TIP!
TIP: Jak nastavit uživatelské profily vám poradí naše škola focení.

12. Noční focení

Noční fotografie města, nebo hotelového komplexu mají až romantický nádech. Často ale dostanete jen tmavou fotku s několika problesky světla. Jakékoliv focení v noci by mělo probíhat s nastavením dlouhého času a nejlépe na stativu. Každopádně bez blesku.

Noční Praha

13. Připravte se

Na první pohled se to zdá být automatické ale opak je pravdou. Vždy ještě před odjezdem na dovolenou zkontrolujte, máte-li prázdnou paměťovou kartu, máte-li nabitý akumulátor (a samozřejmě nabíječku nezapomenout doma!!). A důrazně doporučuji mít od obojího náhradní kus. Baterie ani paměťovka navíc se zaručeně neztratí a nezabere vám příliš místa v batohu.

14. Příslušenství

Také je dobré zvážit pořízení dodatečného příslušenství. Kromě rezervní baterie a paměťové karty přijde vhod také stativ (viz výše), dále fotografické filtry a pro zvlášť působivé a vyloženě profi portréty (z dovolené) bude skvělým pomocníkem i externí fotografický blesk. Pokud jste vášnivými plavci/potápěči, zvažte též pořízení podvodního pouzdra k vašemu fotoaparátu. Svět pod hladinou je fascinující.

15. Pozor na zloděje

No a na závěr, buďte obezřetní. Svou techniku si dobře hlídejte, nenechávejte ji bez dozoru a i v rámci hotelu je lepší využít pokojovou či recepční bezpečnostní schránku/sejf. Na transport a vycházky je základem kvalitní batoh, čím méně nápadný, tím lépe. Nabídka je dnes už opravdu obrovská. Zámeček na batoh by měl být samozřejmostí. V letadle či autobuse techniku rozhodně nedávejte k zavazadlům “dolů” ale zásadně u sebe. Za zvážení určitě stojí i pojištění, ještě před cestou na dovolenou.

Doufáme, že si z našich tipů vezmete ponaučení a přejeme vám krásné léto!

15 tipů jak fotit na dovolené
5 (100%) 12 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

3
Komentujte

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
HiMarDenisa Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Denisa
Host
Denisa

Skvělé tipy děkuji. Ještě bych možná uvítala nějaké tipy na úpravy fotek a třídění?
Deny

trackback

[…] Článek jak fotit na dovolené čtěte zde. […]