Velkoformátový přímý potisk – UV technologie

Byl jsem se podívat v showroomu Canon v pražských Holešovicích. Cílem byl velkoformátový tisk v ryze produkčních podmínkách. A jakoby to nestačilo, zaměřili jsme se na přímý potisk desek (Kapa, Plast, DiBond/Rightbond).

Showroom Canon v Praze 7-Holešovice

Proč přímý potisk? Protože má hned několik zásadních výhod:

  • není nutné kašírování (následné lepení fotografií / grafiky na desku)
  • desky se nekroutí vlivem pnutí papíru / průjezdem válci laminátoru
  • méně náchylné na okolní vlivy (vlhko, změny teplot)
  • úspora času – viz. bod 1.

V Canonu mají přímo k těmto účelům stroje s UV technologií, které si poradí s širokou škálou materiálů, jenž lze potisknout. Tak hurá na to!  

Océ Arizona GT v akci

UV inkousty na tiskárně Océ Arizona GT

Řada, určená pro segment display graphics neboli high-end outdoor. Tisk probíhá pomocí 8 UV inkoustů: C M Y K + Lc, Lm, šedý a bílý. Jde o tiskárnu typu “plotr” (strašný termín) – tedy pohybující se hlavy po staticky umístěné podložce. Potisknout lze tedy archy nebo desky. Maximální formát je 2 500×1 250 mm s tloušťkou až 48 mm. Technologie tisku je piezo-inkjetová s proměnlivou velikostí kapiček inkoustu (Océ VariaDot Technologie) s minimální velikostí 4 pl. Fyzické rozlišení je až 1 440 dpi. Plocha tiskárny (flatbed) využívá vakuový systém, dokonale fixující tiskové médium přítlakem. Daný systém umožňuje několikanásobný přetisk či opakovaný tisk – například pro složitější aplikace (již vyseknuté nebo vyřezané tvary) vč oboustranného potisku.

Co je v produkčním VF tisku důležité

Vedle špičkové kvality je to samozřejmě vysoká rychlost a flexibilita stroje. Výhodou je možnost potisku různých médií, s hladkým i strukturovaným povrchem, vše od papíru, přes kapa desky, plast, hliník, sklo, plech, vinyl, fólie, polepové materiály a silně strukturovaná média. Océ Arizona GT umí i lakování (parciální) a tiskne aplikace, donedávna typické spíše pro jiná polygrafická odvětví.

Potisk sendvičových desek, Kapa, diBond, Plast

Typy aplikací na Arizoně GT

V Canonu potiskli Océ Arizonou třeba golfové míčky, ovládací panely pro elektronická zařízení, krabičky na dárkové předměty nebo puzzle. Zajímavostí jsou 3D aplikace – plakáty (reklama, filmy), kde se tiskne na konvenční médium (papír), které se poté spojí se speciální průhlednou strukturovanou lícní vrstvou, imitující 3D. Všechny výtisky jsou díky UV inkoustům odolné vůči okolním vlivům: vlhko, mráz, vítr, déšť. Zajímavostí je i speciální roztok zvyšující přilnutí inkoustu u odpudivých materiálů (při potisku materiálů s nízkou adhezí).

Další tiskové aplikace, vytvořené na Océ Arizioně

Jaké jsou dojmy

Potiskli jsme kapa desku (Kapa line), plastovou desku a hliníkový (alu) diBond, vše v oblíbených formátech A2 a A1. Océ Arizona GT pracuje ve třech kvalitativních módech. I v kvalitativně nejnižším módu je tisk většinou plně dostačující, nicméně fotografie a grafika s bohatými tonálními přechody si zaslouží kvalitu nejvyšší. Rychlost tisku se pohybuje v průměru okolo 5 min / A2 formát. Kvalita tisku srovnatelná s fototiskem nejvyšší kvality. Výhodou UV inkoustů je, že odpadají další operace jako kašírování a laminace (UV jsou ve srovnání s pigmenty odolnější). Dalším plusem je, že se potiskovaný materiál nekroutí – běžný jev fototisku s následnou kašírací a laminací (viz odrážky nahoře). Správa barev je řešena individuálně. Výrobce materiálů dodává vlastní profily ale v Canonu si vytváří ICC profily vlastní.

Takže “za kolik” to máme

Určitě zajímavou zprávou bude, na kolik taková sranda přijde, že? Při tisku velkoplošné grafiky se náklady na inkousty pohybují okolo cca 35 Kč (bez DPH) / m2 + cena materiálu. Což je zajímavý výsledek, protože ve srovnání s inkjet pigmenty jsme zhruba na 1/3 až 1/4 ceny! Na druhou stranu, pořizovací ceny UV tiskáren jsou však také mnohonásobně vyšší. V dlouhodobém horizontu a tisknete-li hodně, investice do UV tiskáren se vám vyplatí.

Shrnutí

V rychlosti mají UV tiskárny náskok velký – ve srovnání s klasickými inkousty (pigment, Dye-base). I co do kvality, se může UV tisk měřit se špičkovým inkjet pigmentem. Kde vnímám prostor pro zlepšení, je relativně omezená nabídka médií (papírů, deskových materiálů). Fotopapír je fotopapír a nabídka je zde stále trochu jinde: fineart média, barytové i akvarelové papíry, buničina, 100% bavlna atd. Deskové materiály sice nabízí množství druhů a povrchů ale pořád ještě jsou jaksi „umělé“ (hladké i strukturované). Klasický inkjet má náskok například i v B&W fotografii – matné černé inkousty, hluboká fotografická čerň, je o třídu výše ve prospěch inkjet foto tisku. UV inkousty se v podstatě vždy víceméně lesknou, byť tiskneme na matný povrch.

TIP!
Můj názor: UV inkousty a přímý potisk se vyplatí všude, kde je důraz na odolnost. Venkovní aplikace, grafika, POS, roll-upy, banery. Domů na zeď však u mne stále vítězí klasický inkjet. Jasně, je dražší ale výběr médií a vizuální vjem je pro mě pořád zatím top..

 

Článek vychází volně z cyklu dlouhodobých testů,
které jsme dělali v rámci polygrafického 14-deníku:
Noviny pro grafický průmysl (NGP)
Vydavatel: GRAFIE CZ

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na