Srovnání: zrcadlovky a systémové kompakty

Mirrorless neboli CSC (Compact System Camera) je stále relativně nový systém fotoaparátů. Na trhu jsou sice už nějakých 8 let, to je ale – v porovnání třeba se zrcadlovkami – pořád ještě “batole”. Nicméně jejich obliba s každým dalším rokem roste. Dokonce už vznikly dva nesmiřitelné tábory: jedni se k CSC/Mirorless modlí a nedají na ně dopustit; druzí jim nemohou přijít na jméno. Pojďme si shrnout fakta a podívejme se na celou věc ryze prakticky.

Zásadní je velikost

V letech 2016 až 2018 jsem pracoval pro Megapixel, kde zrovna bezzrcadlovky – jak je tam s oblibou označují (mimochodem strašné leč trefné) – hodně tlačí. Tehdy jsme s Vaškem Křížkem udělali zajímavé srovnání.

Já si vzal techniku Canon: DSLR, trojici populárních objektivů (širokáč 16-35, střední sklo 24-70 a tele 70-200mm), externí blesk a běžné drobné příslušenství (karty, baterky, dálkovou spoušť, filtry). To vše jsem jen tak tak nacpal do fotobatohu s objemem 30L a dostal jsem se na téměř 10 kg (přesně: 9800 g)!   

Naproti tomu Vašek se vybavil alternativní technikou Olympus, určenou pro mirrorless system. Vše se mu v pohodě vešlo do fotobatohu 20L a ještě mu zbylo místo. Celková hmotnost něco málo přes 6 kg (6250 g).  

Skóre: DSLR / CSC

  • Rozměry:   30L / 20L
  • Hmotnost: 9,8 kg / 6,3 kg

Výhody a nevýhody DSLR vs CSC

Oba systémy mají něco do sebe, o tom žádná! A stejně jako v jiných situacích nelze jednoznačně říci, že je lepší to či ono. Pojďme si pěkně v bodech shrnout obě řešení.

 

Parametr

DSLR (zrcadlovky)

CSC / Mirrorless

Rozměry

+

Hmotnost

+

Ovládání

+

Funkce

+

Odolnost

+

Výkon

+

Video

+

Obraz

/

/

Senzor

+

Zpracování

/

/

Objektivy

+

Příslušenství

/

/

 

V tabulce jsou shrnuty hlavní plusy a mínusy toho kterého systému. Nicméně, berte to s rezervou! Důležité je si uvědomit, že co je pro někoho plus, může být pro druhého mínus! A pak také záleží na situaci.

TIP!
Například:
Větší rozměr a hmotnost = negativum při transportu (kdo by se s tím furt tahal, že?!)
ALE při samotném focení nám větší a těžší fotoaparát poskytne paradoxně více stability.

Parametry v tabulce: Obraz x Zpracování x Příslušenstvínehodnotím! Jsou závislé jak na spoustě dalších faktorů, tak i na konkrétním modelu a produktové řadě. Takže to nelze zobecnit. Lze porovnávat jen jako “rovný s rovným” (jinak bychom srovnávali jablka a hrušky).

Závěrem

Bez přehánění a z mnohaleté praxe mohu potvrdit, že oba systémy mají smysl ale každý je určen pro dost odlišnou práci (přístup). Digitální zrcadlovky stále vedou co se týče rychlosti (ostření, zpracování, měření) a také výkonu – výdrže baterie! Pro reportáž a sportovní fotografii stále není lepší přístroj než DSLR! Naproti tomu CSC (Mirrorless) jsou mnohem skladnější, lehčí a jsou lépe vybavené co do nadstandardních funkcí. Také jsou mnohem lépe uzpůsobeny pro natáčení videa. Nicméně je fakt, že pokrok jde dopředu a je pouze otázkou času (resp. několika let) kdy “kompakty” dotáhnou DSLR. Na druhou stranu, nebojím se toho, že bychom tu měli soumrak klasických digitálních zrcadlovek. 

TIP!
Váš názor?
Podělte se s námi v diskuzi pod článkem co si o tom myslíte vy? Je vaším “oblíbencem” DSLR nebo CSC/Mirrorless a proč?

Srovnání: zrcadlovky a systémové kompakty
5 (100%) 3 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na