Canon XF705 – revoluce v TV vysílání

Canon uvádí nejnovější přírůstek do své řady profesionálních videokamer XF – novou vlajkovou loď XF705. Videokamera využívá souborový formát nové generace XF-HEVC a umí na paměťovou kartu SD pořizovat záznam v rozlišení 4K UHD při snímkovací frekvenci 50p s 10-bitovým vzorkováním 4:2:2. Díky spojení snímače CMOS typu 1,0 s obrazovým procesorem DIGIC DV6 se XF705 může pochlubit velmi nízkým šumem, vysokou citlivostí, hloubkou ostrosti typickou pro tradiční filmové záběry i výstupy v mimořádné kvalitě a působivými detaily. Nová videokamera přináší i lepší podporu práce s vysokým dynamickým rozsahem a zcela zásadně tak vylepšuje workflow pro HDR produkci v rozlišení UHD.   

Přednosti videokamery XF705:

  • Rozlišení UHD/50p s desetibitovým vzorkováním 4:2:2, podpora formátu XF-HEVC
  • Zjednodušení práce se záznamem ve vysokém dynamickém rozsahu
  • Pokročilé rozhraní dle standardu 12G-SDI a IP streamování
  • Přesný a spolehlivý systém automatického zaostřování s duálními pixely CMOS
  • Širokoúhlý objektiv řady L s 15násobným optickým zoomem
  • Ideální pro všechny uživatele, kteří potřebují naplnit vysoké požadavky 4K UHD HDR produkce

Všestranné možnosti

Videokamera XF705 podporuje souborový formát XF-HEVC vyvinutý přímo společností Canon, který pro kompresi videa využívá kodek HEVC (High Efficiency Video Codec) a multimediální data zapouzdřuje do kontejneru dle standardu MXF (Material eXchange Format). HEVC využívá nejnovější kódovací technologii, která je přibližně dvakrát efektivnější než běžně používaný H.264/AVC a díky formátu XF-HEVC je tak zpracování dat v rozlišení 4K UHD podstatně jednodušší. Canon XF705 umí vytvořit interní záznam s vysokým dynamickým rozsahem jak ve formátu Hybrid Log Gamma (HLG), tak i Perceptual Quantisation (PQ). Pro práci s vysokým dynamickým rozsahem je k dispozici řada asistenčních funkcí, které zvyšují a usnadňují kontrolu nad expozicí. Při interním HDR záznamu na paměťovou kartu SD lze současně posílat na výstup i signál se standardním dynamickým rozsahem. Součástí nejnovějšího modelu je i pokročilé rozhraní dle standardu 12G-SDI, který umožňuje přenášet signál ve vysoké kvalitě a nekomprimovaném rozlišení UHD při snímkovací frekvenci 50p po jediném SDI kabelu. Za výrazným zjednodušením HDR produkce ve 4K UHD rozlišení stojí i podpora IP streamování ve formátu HEVC.

Bezproblémové natáčení  

Canon XF705 se může pochlubit větším snímačem CMOS typu 1,0 i systémem automatického zaostřování s duálními pixely CMOS, tedy technologiemi, díky kterým je zaostřování velmi přesné i rychlé. Uživatelé určitě ocení možnost zaostřovat pouhým dotykem na dotykovém displeji i podporu zaostřování s detekcí obličeje nebo se sledováním objektu. Navíc nechybí ani propracovaný grafický průvodce, který zjednodušuje ruční doladění zaostření. V případě nové videokamery se mohou autoři snímků spolehnout na špičkovou optiku v podobě širokoúhlého objektivu řady L, který je určený pro rozlišení 4K a nabízí 15-násobný optický zoom při ohniskové vzdálenosti 25,5 mm, světelnost f/2,8 i vysoce účinnou stabilizaci obrazu. Tři nezávislé kroužky s koncovými zarážkami zajišťují vysokou míru manuálního ovládání a práce s tímto všestranně použitelným objektivem je tak velmi pohodlná a přesně odpovídá požadavkům profesionálních uživatelů.

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na