Kam směřuje současná foto a video technika

Podíváme-li se na digitální fotografii z širší perspektivy, zlomové byly za poslední dvě dekády tři okamžiky: rok 1999, 2008 a 2014. V roce 1999 byla představena první digitální zrcadlovka Nikon D1. Se svou cenou 6000 USD byla tehdy určena výhradně profesionálním fotografům. Z dnešního pohledu už jde o muzejní kousek s úsměvnými parametry, například CCD snímač s rozlišením 2,62 MPix. Dalším mezníkem byl rok 2008, kdy Canon představil legendární EOS 5D Mark II. Ten nahradil předchozí model EOS 5D a šlo v mnoha ohledech o revoluční typ, který nastolil zcela nový směr. Nabídl na svou dobu ultra vysoké rozlišení 21 MPix, funkci LiveView, protiprachový filtr, velký LCD, skvělý hledáček, obrazový procesor Digic IV a možnost natáčení HD Videa.

Nová éra digitální fotografie

Zatím posledním – třetím milníkem – byl roku 2014, kdy se na trhu začaly výrazněji prosazovat revoluční mirrorless (CSC) neboli bezzrcadlovky. Ty záhy nastolily úplně nový trend. Nejen co se týče fotografie ale především videa. Hovoříme zde zejména o dvojici přístrojů: Panasonic GH5 a Sony A7 , které silně rozčířily dosud víceméně stagnující vody v daném segmentu. Dalo by se bez nadsázky říci, že obě novinky výrazně přispěly k velkému celosvětovému boomu tzv. systémových kompaktů (s výměnnými objektivy). Panasonic GH5 byl jedním z vůbec prvních modelů nabízející 4K video v kompaktním balení. Sony A7 zase nadchlo použitím full-frame snímače v malém, kompaktním těle. Trh se mění a my s ním Zatímco ještě v letech 2012 a 2013 zažívaly DSLR své malé obrození – obchodní posilování na trhu – mirrorless v té době měly necelých 10 % trhu. Prodejnost digitálních zrcadlovek se pohybovala okolo 30 %. Oněch „zbývajících” cca 60 % si rozdělily mezi sebou kompakty, mobily, videokamery i akční kamerky (GoPro a jejich variace). Výsledek ve prospěch DSLR to byl samozřejmě stále vynikající. Typickým kupujícím byl muž a mezi jednoznačně nejprodávanější značky patřily tradiční výrobci Nikon a Canon. S odstupem pak Sony a Panasonic.

Canon EOS M50 (Mirrorless/CSC system)

Současnost

V dnešní době je situace jiná a to díky dvěma zásadním důvodům: 1) nástup mirrorless modelů (bezzrcadlovky, CSC, kompakty s výměnným objektivem); a 2) obrovský pokrok chytrých telefonů během posledních let. Prodeje digitálních zrcadlovek si stále drží svou pozici, i když jejich prodejnost spíše stagnuje (s drobnými výkyvy). Chytré telefony v podstatě zlikvidovaly segment základních kompaktních fotoaparátů, které se tak ocitly zcela na okraji zákaznického zájmu. Oproti tomu CSC/mirrorless si vedou velice dobře a rok od roku posilují v prodeji o několik procent. 

Samsung Galaxy S7 Edge

Kamenné prodejny vs online

A jak si vedou kamenné prodejny oproti eshopům? Asi nepřekvapí, že lidé nakupují foto techniku hlavně na internetu. Poměr nákupů přes eshopy a prodejny dělá cca 65 : 35 (%). Okolo 35% zákazníků tvoří ženy, nejsilnější kupní sílu cca 65% představují muži. Nicméně je zde jasně patrný růst žen – coby zákaznic. Zatímco digitálním zrcadlovkám dávají stále přednost ryze fotografové a obecně uživatelé spíše konzervativněji založení, bezzrcadlovkám holdují zejména mladí a současně tvůrci, zaměřující se více na video. Ostatně samotní výrobci mirrorless (CSC/bezzrcadlovek) nešetří chválou a rádi označují své CSC modely jako fotoaparáty 21. století. S tím nelze, než souhlasit. Systémové kompakty s výměnnými objektivy mají spoustu předností a právě v oblasti videa mají hodně navrch.

DSLR nebo CSC?

Současně však mají mirrorless fotoaparáty zatím stále i dost slabin – mezi ty zásadní patří rozhodně nižší rychlost, menší výdrž baterie a stále i menší spolehlivost a odolnost – oproti zrcadlovkám. Nicméně mediální masáž je mocná a výrobci neustále přesvědčují více a více potenciálních zákazníku, že právě mirrorless/CSC je to pravé. Na druhou stranu musím uznat, že situace se s každým rokem zlepšuje a zatím vše nasvědčuje tomu, že za pár let budou síly DSLR vs CSC/mirrorless zcela vyrovnány. To nejlépe dokazuje fakt, že zatímco ještě před pár lety věřil bezzrcadlovkám málokdo, dnes už téměř nikdo nepochybuje, že daný systém rozhodně má budoucnost. Ale ani vyznavači DSLR se nemusí o své “miláčky” bát. Digitální zrcadlovky na trhu mají a budou mít stále své pevné místo, tím jsem si jist. 

 

Kam směřuje současná foto a video technika
4.2 (84%) 5 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na