Zpracování digitální fotografie: Velikost a formát (2. díl)

V první části jsme se věnovali základům v oblasti zpracování fotografie. Dnes trochu přeskočíme a podíváme se, jaké jsou vlastně další možnosti, co s fotografií ohledně tisku. Předně je důležitý formát, jak velký a jaké provedení? Do fotoalba nebo rovnou na zeď? V případě samotné velikosti je zásadní, jak velkou plochu fotoobrazu či velkoformátové fotografie pověsíme a z jaké vzdálenosti se na ní budeme dívat. Foto velikosti A4 (cca 30×20cm) jsou vhodné spíše do velkého alba ale ne na zeď. Na zdi má smysl obraz od A3 (cca 30×45cm) nebo A2 formátu (40×60cm) a výše.

Můj praxí prověřený tip

Svým klientům vždy doporučuji vybrat o stupeň vyšší formát, než jaký jste původně chtěli. Například navýšení z A3 na A2. Rozdíl v ceně je zanedbatelný ale výsledný dojem? Obrovský! Formát – poměr stran – závisí i na předloze. Standard je 3:2 nebo 4:3 (DSLR vs kompakty / fotomobily). Čtverec 1:1 (square) je také zajímavý, působí symetricky a současně i tak trochu neokoukaně (i když dnes – v době instagramu – už to není, co to bylo). Panorama (nejčastěji poměr stran 2:1 nebo 3:1) zase zdůrazní prostor. Ovšem pozor na kombinaci vícero formátů.

Příprava fotografií k tisku

Aneb jak co nejlépe optimalizovat fotografii pro konkrétní rozměr, poměr stran, případně i materiál. Danému tématu jsme se podrobně věnovali například v tomto článku nebo také zde. Obrazové formáty zase úzce souvisí s úpravami fotografií v PC. Zabývali jsme se jimi například v jednou z dílů seriálu Fotografujeme s DSLR. Platí, čím větší fyzickou velikost fotografie, tím vyšší rozlišení. Na druhou stranu, fotografii lze zvětšovat ale je to vždy více/méně na úkor kvality snímku.

Výběr fotografického papíru

Jednou z možností je tisk na běžný foto papír s tzv RC podložkou. Jedná se o potahovaná média (Coated) se speciálním povrchem pro příjem inkoustů. Jsou velice rozšířené a levné. Výhodou je dobrá cena, příjem inkoustů, odolnost a dostupnost – různých formátů i gramáží. RC papíry se výborně hodí pro následnou laminaci. K dispozici jsou povrchy: lesklé (glossy), matné (matt) a polo/lesk – satén, pearl. Nevýhoda RC papírů je v použití vysokých podílů umělých materiálů a především optických zjasňovačů – aby vypadaly bíle (zjasňovače ovšem reagují s UV zářením a vlivem toho se nám časem odpaří. V důsledku toho fotografie následně bledne).

Plátna a fineart média

Špičková média z ryze přírodních materiálů (či minimálně s jejich převahou), které se hojně využívají pro ten nejnáročnější fotografický tisk. Jde o TOP fotografického tisku. Jedná se o papíry z přírodních materiálů, bez chemických příměsí nebo jen s minimálním množstvím. Sem patří barytová či akvarelová média – vyznačující se vyšší gramáží a výraznou povrchovou strukturou, v které výborně „drží“ inkoust. To má pozitivní vliv na hloubku obrazu, rozsah barev a vyšší hranovou ostrost. Fineart média jsou vhodná jak pro černobílé fotografie tak i výtvarné a stylizované snímky. K dispozici jsou papíry v různých odstínech – od přírodní křídově bílé, tak s barevným nádechem.

Jak chránit fotografie

K oblíbené adjustaci fotopapírů patří laminace, potažení extrémně tenkou vrstvou průhledné fólie. Lamino chrání povrch fotografie jak před nepříznivými vlivy (vlhko, prach, poškrábání) tak i před UV zářením a tím postupným vyblednutím fotografie. Nevýhodou laminace je, že nám vždy změní původní povrch papíru. Nicméně dnes jsou laminovací foto fólie k dostání v různém provedení. Můžeme si tak vybrat mezi matným, saténovým, lesklým a ultra lesklým povrchem ale také i s jemnou nebo hrubší strukturou (imitující plátno).

V příští části se podíváme na konkrétní aplikace a možnosti – fotoobrazy, rámování a specifické materiály.

Zpracování digitální fotografie: Velikost a formát (2. díl)
4.3 (85%) 4 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

6
Komentujte

avatar
2 Comment threads
4 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Martin HájekJiří RůžičkaGabinaHajMarFranta Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Franta
Host
Franta

Když chci tisknout fotky menšího formátu třeba tak 10×15 tak jak nastavit data?
Sem začátečník a moc to furt nechápu. děkuju
František, důchodce

Gabina
Host
Gabina

Pořád nechápu jak s těma prostorama barev?
Prosím poraďte
Gabi

Jiří Růžička
Host

Jednoduchá otázka si žádá jednoduchou odpověď: barevný prostor je množství barev, které to které zařízení umí zobrazit. Výchozím prostorem je naše oko. Všechna další “zařízení” umí méně. Většina “vědy” okolo bar. prostorů spočívá v jejich vzájemném převádění a zobrazení. Další odpověď vyžaduje konkrétnější otázku.