Digitální fotografie: zpracování a tisk (3. díl)

Co s digitálními fotografiemi? No tisknout! Co jiného?! Už víme, co je to rozlišení, fyzická velikost fotografie, jak na základní úpravy, výběr atd. Fotografie tiskneme nebo už je máme vytištěné a budeme se nyní věnovat další adjustaci.

Velkoformátová fotografie není nijak standardizována. Obecně se však za ni považuje cokoli, co je větší než běžný A4 formát (tedy 210×297mm). Mezi klasické a nejběžnější velkoformátové rozměry patří: 30×40, 40×60, 50×70, 60×90, 80×120cm. (vč. formátů čtvercových a panoramatických). Velkou výhodou dnes je, že  dispozici máme množství různých formátů papírů – jak archové (listy) tak rolové. V každé kvalitní fotosběrně či tiskovém centru jsou schopni vytisknout v podstatě zcela libovolný rozměr. V podstatě jediným limitem je šířka fotografické tiskárny. Role fotopapírů jsou dodávány běžně v šířích cca: 30, 40, 61, 91, 118 a 162 cm.

1… Vše začíná přípravou digitálních dat (fotografie) v PC

 

Máme vytištěné fotografie… a dál?

Fotografii z tisku nutno nechat “zavadnout”. Současné – dye-based a pigmentové inkousty –  sice “na omak” schnou v podstatě okamžitě, nicméně měly by se nechat tzv “dozrát”. Před jakoukoli další adjustací se proto doporučuje vyčkat několik hodin (4-6 hod), 100% “vyzrálý” je inkoust po 12 hodinách. Rozdíl je také mezi tzv lesklou vs matnou černou (Photo vs Matte black / Pk vs Mk). Při tisku na matná média používají kvalitní velkoformátové tiskárny speciální fotografický matný inkoust – což jsou v podstatě “saze” – zde je třeba delší schnutí.

2… Poté posíláme digitální data do tisku a výsledkem je krásná papírová fotografie. 

 

Laminování tisků

Slouží jako ochrana fotografií. Ta se provádí jak za tepla tak za studena (pak je ještě tekutá laminace ale ta se ve fotografii příliš nevyužije). Spočívá v aplikaci speciální folie na povrch vytištěné fotografie. Laminace chrání fotografie nejen proti oděru, vlhku a prachu ale také proti nepříznivému působení UV světla. Malým negativem být do jisté míry fakt, že nám laminace vždycky změní původní povrch papíru. Na druhou stranu, dnes jsou laminovací foto fólie k dispozici v různém provedení, kdy lze volit nejen mezi matným a lesklým povrchem ale také třeba mezi saténovým, perleťovým, ultra lesklým nebo strukturovaným povrchem (některé typy takového lamina například imitující malířské plátno).

3… Následuje další zušlechtění neboli adjustace. Populární je laminace a následné kašírování na desku. 

 

Další zvelebení: Kašírování, rámování

Celoplošné nalepení fotografie (ať už s laminací či bez ní) na tvrdý podklad. Klasické rámy sice mají své výhody nicméně v moderním pojetí fotografického tisku již spíše převažují nevýhody. Běžné rámy jsou těžké, drahé a kvalitativně minimálně diskutabilní.

Aktuálně jsou stále populárnější tzv sendvičové, lehčené desky. Mezi nejznámější patří Kapa desky: dva tenké pláty vyplněné polyuretanovou pěnou. Dělají se v různých variantách (plast, line), tloušťkách (3mm, 5mm, 10mm) i formátech (70×100, 100×140, 140x300cm). Kromě Kapa desek existuje i spousta jiných typů – s plastovým, tvrzeným či hliníkovým povrchem. Podle pevnosti a provedení jsou desky vhodné buď pro interiérové (foto tisk) či exteriérové aplikace (produkční tisk, přímý potisk desek).

Výhody sendvičových desek patří: nízká váha, snadná manipulace a formátování. Nevýhody: některé typy se ve větších formátech kroutí. Proto se doporučuje standardní Kapa desky ve větších formátech (A3 a více) rovnou opatřit rámem. Ochrání hrany desky a tím i fotografie a současně zabrání nechtěnému kroucení. Dnes jsou velice populární hliníkové profily – decentní, skvěle vypadající a pevné rámy. Dle vašich preferencí a vybavení bytu, domácnosti – kde bude fotoobraz viset – můžete sáhnout i po klasice – dřevěném, přírodním rámu. V rozumné fotosběrně vám poradí a doporučí vhodný materiál i rám pro váš fotoobraz.  

4… Hotovou, zalaminovanou a nakašírovanou fotografii ještě můžeme opatřit rámem. 

 

Foto na plátno – TOP ve fotoobrazech

Plátno je na trhu cca 10 let a stále je hitem. Má silně strukturovaný povrch, k dostání je v různých provedeních. Můžete tisknout jak na křídově bílé plátno, stejně jako na plátna lehce “nažloutlá” až po plátna více či méně krémová. Plátna se dodávají v různých gramážích – od “lehkých” (250-300g/m2) až po plátna silná (450-500 g/m2). V principu je plátno směsí bavlny a polyesteru. Podle kvality plátna převládají buďto směsi umělé nebo přírodní. Levná, méně kvalitní plátna jsou převážně umělá – polyesterová. Kvalitní, dražší plátna jsou skutečně přírodní (canvas), s bohatou strukturou zdůrazňující prostorový vjem. Fotografie na plátně vynikají tonalitou, jasnou černou, povrch je elastický a relativně též odolný. Použití je zcela univerzální, lze tisknout pomocí dye-base i pigment inkoustů. Typicky je plátno skvělé i pro B&W foto. Plátno je určené pro následné vypnutí do dřevěného rámu, který zde slouží jako vnitřní výztuha a není vidět (tzv “blind” rám). Spadá do kategorie FineArt a lze jej – stejně jako všechna Fineart média – dále ještě opatřit ochranným bezbarvým lakem (v matu i lesku). Aplikace ochranného laku na plátno se provádí nejlépe pomocí malířského válečku – samozřejmě až po zaschnutí inkoustu.

5… Fotoobraz na plátně si už 10 let drží pozici nejoblíbenějšího foto produktu. 

 

Shrnutí

Takže jak? Fotografie do alba nebo fotoobrazy na plátně? Či snad preferujete klasiku a volíte obrazy ve dřevě? Je to jak věcí vkusu tak samozřejmě i místem, kde bude obraz viset. Moderním bytům “sluší” hliník, fotoobrazy na plátno jsou zase velmi univerzální a hodí se v podstatě všude. FineArt média obecně (kam patří i plátno) mají opticky podobné vlastnosti, působí příjemným, teplým dojmem. Běžné RC fotopapíry (lesk, mat, satén) poskytnou hodně muziky za málo peněz – a to vč. laminace, kašírování. Každý z nás má jiný vkus a tak je to správně.   

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

2
Komentujte

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
HajMarBlanka Sádlová Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Blanka Sádlová
Host
Blanka Sádlová

Rozhoduji mezi plátnem a fotopapírem a obrazem do rámu. Asi dřevěný nebo hliník? Nevím poradíte?
Blanka