Jaký fotoaparát vybrat k vánocům?

Vánoce za dveřmi a každý z nás přemýšlí, čím udělat radost svým blízkým. Vše by mělo začít dobrou rozvahou a následným strategickým “prozkoumáním terénu”. 1) třeba dobře vědět, koho chceme fotoaparátem obdarovat a jaký má obdarovaný(-á) vztah k fotografii.  Dobrý výběr (či odhad) je tím, co stojí mezi krásným překvapením a trpkým zklamáním z nevhodného dárku.
vybírat.

Naprostá Klasika pro fajnšmekry

Digitální zrcadlovky platí za královskou třídu fotoaparátů. Po technické stránce patří rozhodně mezi to nejlepší, co je ve světě digitální fotografie k mání. Nabídnou nekompromisní výkon, manuální funkce a dost předností, které jinde nenajdete. Sem patří určitě rychlost (ostření, měření, zpracování), optický průhledový hledáček (vidíte reálně to, co fotografujete), flexibilita a univerzálnost použití (výměna objektivu), velký senzor ale také třeba vysoká odolnost a u vybraných modelů též utěsnění proti vlhku a prachu. Na druhou stranu, jde o fotoaparáty velké, těžké a relativně komplikované co do ovládání a nastavení. Digitální zrcadlovky se hodí pro všechny, kteří rádi tvoří, nad věcmi přemýšlí a jsou kreativní. Ti dokáží využít veškerý komfort a možnosti, které DSLR nabízí. Lídry v této oblasti fotoaparátů jsou: Canon, Nikon nebo Pentax.

Něco pro mladé a nadané

Systémové kompakty s výměnnými objektivy jsou na trhu teprve krátce. Přesto si stačily za těch pár let vydobít celkem slušné renomé. Jak už samotné označení (Compact System Camera) napovídá, jde o fotoaparáty, které nabízí stejný (nebo podobný) výkon, funkce a vlastnosti jako digitální zrcadlovky, ale to vše ve výrazně menším “balení”. Velký senzor, možnost výměny objektivů, manuální funkce. Systémové kompakty mají ještě jedno eso v rukávu – jsou skvěle uzpůsobeny též k natáčení videa. Hodí se tak výborně pro:

1) fotografy , co požadují kvalitu a výkon ale nechtějí digitální zrcadlovkou

2) fotografy , co ji využijí jako druhý fotoaparát ke své – již stávající digitální zrcadlovce; 3) tzv. kreativní profesionálové a tvůrci obsahu.

Nevýhodou mirrorless systému je menší výdrž akumulátorů a nižší pracovní rychlosti – oproti DLSR. Přední značky v oboru CSC fotoaparátů: Sony, Fujifilm, Olympus a Panasonic.

Insta, mobi, zkrátka smart foto/video

Vývoj digitálních fotoaparátů je ovšem jen slabým odvarem oproti vývoj mobilních technologií. Chytré telefony (smartphony) nabízí v současnosti ultimátní řešení, co se týče fotografie, videa, sociálních sítí a sdílení vůbec. Jde o mnoho-účelová zařízení, která nahrazují fotoaparát, kameru, záznamník, navigaci, digitální televizi, MP3 přehrávače a laptopy . Vtip je v tom, že chytré telefony skvěle fotí (ve vysokém rozlišení) i natáčí videa (ve 4K) a na rozdíl od většiny konvenčních fotoaparátů pro ně není problém veškerá data ihned sdílet, odesílat nebo dokonce i editovat a stříhat. Ovšem i zde najdeme slabiny, těmi jsou především nízký dynamický rozsah a vysoká míra digitálního šumu. Nicméně to nic nemění na faktu, že dnešní mobily už jsou brány naprosto vážně i profesionálními fotografy a kameramany. Největší světoví hráči: Apple, Samsung, Sony, Huawei a Xiaomi .

Akční, dynamičtí a inovativní

Do čtvrté skupiny řadíme tři typy lidí: a) sportovce a extrémisty (myšleno v dobrém); b) dobrodruhy a cestovatele ; c) inovátory a hračičky . Pro všechny tři skupiny je typický originální přístup a to včetně používání netradičního vybavení. Ano, řeč bude o akčních kamerách a dronech – další dva fenomény současnosti. Akční kamery začínají všude tam, kde klasická digitální zařízení končí. Extrémní podmínky (zima, horko, vysoká nadmořská výška nebo naopak podmořský svět) jsou situace jako stvořené pro akční kamery. Jejich synonymem je značka GoPRO , nicméně na trhu je dnes již mnoho alternativ (Lamax, Niceboy, Evolveo… kde v podstatě všechny vychází z legendární značky. Drony jsou také spojením práce i zábavy. Spojují nadšení z létání a rozšiřují možnosti
fotografie i videa. Stejně jako s akční kamerou, se i s dronem dostanete tam, kam s jiným fotoaparátem ne. Díky dronům se nám otevírají zcela nové možnosti a záběry.

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na