Laminace fotografií: s Honzou Kaiserem z FOMEI (rozhovor)

Laminování fotografií patří k jednomu z nejčastějších způsobů dokončení (finishing). Primární funkcí laminace je zvýšení odolnosti a tím i prodloužení životnosti fotografií. Používá se hojně jak na malé fotky tak i ty velkoformátové.   

Laminaci používáme všude, kde jsou kladeny vyšší nároky na životnost fotografií. Má tedy smysl všude, kde bude výsledný tisk vystaven nepříznivým okolním vlivům (prach, vlhko, UV světlo) a nebo se s ním bude často manipulovat. Laminace zkrátka tisk perfektně ochrání – nejen proti mechanickému poškození (poškrábání) ale též proti nežádoucím okolním vlivům (prach, vlhko). Laminace se ale také používá, chceme-li zvýšit příjemný dojem z tiskoviny. Má tedy kromě funkce ochranné a zvýšení životnosti, také funkci estetickou. Typů lamina je hodně. Jako základní typy můžeme uvést lamino: matné, lesklé a saténové. Dále jsou lamina hladká, strukturovaná, neutrální či s barevným nádechem. Jde o velice tenkou fólii vyráběnou z umělých materiálů – nejčastěji PVC nebo polyester. Laminace samotná nám může respektovat povrch papíru nebo plastu, stejně tak jej může zcela zásadně změnit.  

Sám se tomuto tématu – v rámci svých foto/tiskových služeb (acefoto.eu) – věnuji a mohu zodpovědně prohlásit, že je to věda, má-li se to dělat opravdu kvalitně! O laminování fotografií, o tom kdy a jak laminaci použít ale také o jejích kladech i záporech jsem si povídal s Honzou Kaiserem, FOMEI.   

 

1. Ahoj Honzo, jak bys charakterizoval laminaci svým vlastním pohledem?

Pro fotografický trh je laminace jednou z „adjustačních“ fází. Předchází kašírování na desku (kdy pro fotografický trh jsou zajímavé desky především černý GatorFoam). Laminace je ochranou. Více mechanickou než proti UV záření a ozónu, protože i nelaminované fotografie vytištěné na moderní fototiskárně s pigmentovými inkousty je velmi UV a ozónu netečná, stabilní.

 

2. Jaké má laminační fólie vlastnosti (UV vrstva, ochrana, efekty)?

Hodnotná fotografie vytištěná na prémiový fotopapír si zaslouží jen ty nejlepší PVC a polyesterové laminační fólie, jakými jsou např. fólie Drytac prémiové řady Protac. Musí být naprosto homogenní, vysoce transparentní a odolné proti prostupu ozónu a UV záření. Laminační fólie musí s vlastní fotografií vytvořit tandem, který se vzájemně „podrží“. Kromě ochranného efektu, kdy je zpravidla nasazena polomatná laminační fólie o tloušťce 100 mikrometrů, je možné sledovat i „efektovou“ oblast zájmu. Sem ve fotografii patří především zrcadlově lesklé polyesterové fólie, které v kombinaci s fotografií na lesklém polyesterovém inkjet filmu vytvoří dokonalý efekt CibaChromeTM fotografie: zrcadlově lesklá fotografie s extrémním archivačním potenciálem.

 

3. No a když už jsme u toho, kde a kdy ji nejlépe využít?

Fotografie je čím dál více namáhána, je vystavována tvrdým podmínkám. A především v takových případech přichází na řadu laminace fotografií: mechanická ochrana, UV záření a ozónu blokační vrstva. Putovní výstavy, výstavy pod širým nebem, aplikace fotografe do procesu výroby určitého produktu.  

 

Pokud Vás zajímá téma fotografického tisku komplexně, zde je video rozhovor z května 2018

 

4. Jaké máme typy lamina a jaké jsou mezi nimi rozdíly? 

S laminačními fóliemi je to jako s vlastními fotopapíry pro inkjet fototisk. Povrchy jsou hladké či strukturované, lesklé, polomatné i hluboce matné. Nebo imitují plátno či jinou tkaninu. Největší úspěch slaví polomatná fólie s lustre texturou: je vysoce odření odolná a nesráží kontrast vlastní fotografie. Hluboce matné fólie jsou krásné, ale kontrast fotografie trochu sráží. Naopak lesklé PVC a především polyesterové fólie „přidávají na brilanci“.

 

5. Co nám laminace “dává” a co naopak “bere” (plusy a mínusy)?

Laminace prodlužuje životnost fotografie. Avšak nemůžeme říci, že je vhodné laminovat veškeré fotografie. Umělecká fotografie zhotovená na barytovém či bavlněném papíru potřebuje prozrazovat svou přirozenost, nemůže být „za(s)lepena“ laminační fólií. Tedy oblast tzv. FineArt fotografie si přirozeně s „umělou“ laminací nerozumí.

 

6. Jsou různé typy laminace: za studena, za tepla, tekutá laminace. Co je z toho nejvhodnější k laminování fotek?

Drtivá většina fotostudií zabývající se výrobou a adjustací fotografie používá válcové laminátory ve spojení s prémiovými tlakocitlivými laminačními fóliemi aplikovanými za studena. Dříve obávaný „silvering“ je u prémiových laminačních fólií pro fotografické účely hlubokou minulostí. Již vzpomínaná FineArt sekce se musí spokojit s aplikací speciálního spreje pro digitálně tištěná umělecká díla. Takový sprej nezmění charakter média a to je důležité. Přitom přidá UV odolnost a také trochu otěruodolnosti a vlhkuodolnosti.

V případě pláten potiskovaných moderními pigmentovými fototiskárnami tkví řešení doslova bytelné ochrany v aplikaci speciálních laků. Ty se vyrábějí v provedení lesk, satin a mat a benefity jsou na bíledni: naprostá ochrana proti praskání povrchové vrstvy plátna, otěruodolnost, voděodolnost.

Leader ve výrobě laminačních fólií pro fotografické účely je firma Drytac, v případě ochrany uměleckých děl Hahnemühle.

Díky za rozhovor, Honzo. Měj se fajn

Laminace fotografií: s Honzou Kaiserem z FOMEI (rozhovor)
5 (100%) 4 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

6
Komentujte

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Martin HájekPhotonicGustav TimkoHajMarfantomas Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
fantomas
Host
fantomas

Takový tlachání o ničem! Sorry jako pánové
Fantomas

Gustav Timko
Host
Gustav Timko

Děkuju za pěkný a poučný rozhovor p. Hájek a p. Kaiser
Gustav

Photonic
Host
Photonic

já děkuji, jako základ co a jak to pro mě postačuje

Martin Hájek
Host

Skvěle, to jsme rádi.
S pozdravem
MH