SONY Alpha A7C R – výkonná bezzrcadlovka

Sony Alpha A7CR je novou a vysoce výkonnou bezzrcadlovkou z populární řady A7. Má plnoformátový CMOS senzor s úctyhodným rozlišením 61 Mpx, dále vysoce výkonný procesor BIONZ XR s ultra rychlým zpracováním dat. Z dalších funkcí jmenujme například: vícenásobné snímání až 241 Mpx, podporu 10-bitového zpracování, pokročilé videostandardy (S-Log, S-Gamut3, S-Cinetone) nebo chytré AF s 693-bodovou fázovou detekcí.

Sony A7C R disponuje full frame senzorem Exmor R CMOS s rozlišením 61 Mpx a procesorem BIONZ XR, což je kombinace ultra vysokého rozlišení s nízkým šumem a velkým dynamickým rozsahem až 15 EV. Rychlost snímání dosahuje až 8 sn/sek s mechanickou závěrkou a 7 sn/sek s elektronickou závěrkou v plném rozlišení a s nepřetržitým AF/AE. Při fotografování pouze do formátu JPEG lze v jedné sérii zaznamenat více než 1000 snímků. Struktura snímače podporuje vysokou kvalitu obrazu a zlepšuje rychlost přenosu dat pro vytváření až 14-bitových statických snímků s vysokým rozlišením a nativním rozsahem ISO 100 – 32 000, který lze dále ještě rozšířit na ISO 50 – 102 400.

Fotoaparát Sony Alpha A7C R využívá algoritmy za přispění AI, jako je odhad lidské pozice, detekci pokožky (pleťovky) pro přesnější vyvážení expozice – vhodné při fotografování portrétů. Tato metoda AE je zhruba o 20 % spolehlivější, a to i v protisvětle nebo na přímém slunečním světle a to i v situacích, kdy objekt není přímo otočený k fotoaparátu. Technologie hlubokého učení spolu s externím viditelným světlem a IR senzory přispívá též k přesnější reprodukci barev a zpracování automatického vyvážení bílé.

Systém 5-osé optické stabilizace obrazu na úrovni pixelů fotoaparátu nyní nabízí ještě výkonnější kompenzaci otřesů, porovnávající pět různých typů chvění fotoaparátu při ručním fotografování a natáčení videa. Jde o algoritmickou optimalizaci a přesnou detekci pohybů a jejich vyrovnání ve zlomkách sekundy. AI Processing Unit také zlepšuje komunikaci mezi tělem a objektivem a poskytuje stabilnější kompozici před fotografováním. To umožňuje uživatelům s jistotou používat jakýkoli objektiv.

Jednotka zpracování AI spolupracuje úzce s automatickým ostřením, což představuje nesporné výkody zejména situacích sledování a rozpoznávání objektů. AI spolu s hybridním systémem AF, kterým jsou fotoaparáty Sony Alpha známé, pracuje v reálném čase se sedmi různými volitelnými typy cílů:

  • Člověk (Human): sleduje polohu těla a hlavy pro přesné portréty. Výkon AF na oči v reálném čase je současně vylepšen až o 60 % díky schopnostem odhadu lidské pozice.
  • Zvířata a ptáci (Animal, Bird a Animal/Bird): jsou nyní o 40 % přesnější v případě sledování a rozpoznávání různých druhů zvířat. Rozpoznávání zahrnuje psy, kočky, ptáky a další, se schopností přesně zaměřit pozornost na oči a rozpoznat těla a hlavy zvířat.
  • Hmyz: jeho rozpoznávání nabízí ještě jemnější výkon se schopností detekovat hlavu nebo celý objekt.
  • Auta/vlak a letadlo: AF dokáže detekovat přední část vlaku, příď letadla nebo detekovat celý, rychle se pohybující objekt.

Sledování v reálném čase rozpoznává objekty na základě AI a je tedy zvláště vhodné pro sporty a akční objekty. Také odhad lidské pozice umožňuje fotoaparátu rozlišit mezi více lidmi a udržet zaostření na cílový objekt. Současně platí, že i když někdo/něco naruší kompozici obrazu (přejde na popředí nebo na pozadí přes záběr), kamera stále drží zaostřenou a správně exponovanou klíčovou osobu.

A7C II umožňuje vysoce efektivně a kvalitně nahrávat full frame, 60 fps 4K video v 10-bitovém formátu 4:2:2 pomocí pokročilého formátu XAVC S-I pro konzistentní výkon a kvalitu při přenosových rychlostech až 600 Mb/s. Pokud nahráváte externě přes port HDMI v plném rozlišení, 16-bitový nezpracovaný výstup lze použít pro ještě větší reprodukci tónů a flexibilitu postprodukce. Pokud použijete oříznutí Super 35, záznam je možný až do UHD 4K při snímkové frekvenci až 30p nebo lze použít převzorkování 6,2K pro větší ostrost a detaily. Nezpracovaný výstup je podporován až do rozlišení 4K 60p a je možný i současný interní záznam v rozlišení 4K. Video ve Full HD včetně vysokorychlostního záznamu 120 fps umožňuje 4× a 5× zpomalený záznam videosekvence se snímkovou frekvencí nastavenou na 30p nebo 24p.

Sony Alpha A7C R objednáte například na www.fotoskoda.cz

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na