Nikon uvádí dvojici nových objektivů

Nikon uvádí dvojici nových objektivů, určené pro fotoaparáty Nikon Z. Za prvé jde o širokorozsahový zoom formátu DX 18-140 mm, v druhém případě to je pevná 28 mm. Co nabízí a jaké jsou? 

NIKON Z DX 18–140 mm f/3,5–6,3 VR

Díky svému dokonalému vyvážení velikosti, hmotnosti i rozlišení je objektiv Nikon Z DX 18–140 mm f/3,5–6,3 VR vynikajícím univerzálním pomocníkem pro drtivou většinu fotografických i video situací. Potřebujete zabrat širokoúhlou scénu ulic, interiérů a krajin? Chcete fotografovat působivé portréty nebo se chystáte na snímání sportu či divoké zvěře v přírodě? Nic není problém – díky ohniskové vzdáleností a rozsahu zoomu 18-140 mm pokryjete téměř jakoukoliv situaci.

Objektiv formátu DX je ideálním společníkem pro cestování a nabízí vynikající optiku pro fotografování blízkých i vzdálených objektů. Lze jej tedy použít v libovolných fotografických situacích. Navíc, díky stabilizátoru obrazu můžete fotografovat z ruky i v situacích kde nejsou zdaleka ideální světelné podmínky.

Kompaktní rozměry, vysoký výkon

Nikon Z DX 18-140 je ideální pro uživatele, kteří preferují malé rozměry. Objektiv je snadno použitelný a odstraňuje nutnost nošení rozměrné brašny s vybavením. Hmotnost objektivu je pouhých 315 g a rozsah jeho ohniskových vzdáleností 18–140 mm poskytuje optimální vyvážení mezi nízkou hmotností pro vynikající přenosnost a schopností zachytit širokou škálu různých motivů jak při cestování tak třeba jen na procházce po městě.

Automatické zaostřování je rychlé a v kombinaci s funkcí zaostřování s detekcí očí fotoaparátů řady Z brilantně zaostří přesně tam, kam potřebujete. Výsledkem je vynikající ostrost fotografií nebo videí.

Ať už se chystáte na snímky či videa, redukce vibrací v objektivu uchovává snímky stabilní a umožňuje fotografovat na delší expoziční časy se ziskem až 5 EV – aniž byste snímky „rozhýbali“ vlivem pohybu rukou. Výsledkem jsou ostré a nerozmazané snímky i za špatného osvětlení, ať jde o zachycení atmosféry interiérů nebo fotografování panoramat nočních měst. Vychutnejte si ostré a brilantní snímky a perfektně stabilní stopáž videa ve slábnoucím světle.

Ovládání, funkce, design 

Pohybujete se v metropoli nebo v divočině? Minimální zaostřitelná vzdálenost 0,2 m při krátkých ohniskových vzdálenostech vám umožní zachycovat blízké objekty na rozsáhlém pozadí. Nejkratší zaostřitelná vzdálenost 0,4 m při použití nejdelší ohniskové vzdálenosti vám umožní pořídit působivé portréty nebo detaily ve scéně s rozostřením pozadí.

Ovládání objektivu lze přizpůsobit při záznamu videa i fotografování a mít tak svá oblíbená nastavení na dosah ruky. Vroubkovanému příkazovému kroužku lze přiřadit ISO, clonu, korekci expozice nebo manuální zaostřování – vše pracuje plynule, tiše a přesně.

Objektiv formátu DX je konstruován s přihlédnutím k ochraně proti klimatickým vlivům a obsahuje účinné utěsnění proti prachu a kapající vodě. Lze jej tedy použít i v náročnějších podmínkách.

 

NIKKOR Z 28 mm f/2,8 (SE)

Objektiv Nikon Z s pevnou ohniskovou vzdáleností 28 mm a světelností f/2,8 nabídne kvalitní kresbu, ostrý obraz a působivě rozostřené pozadí – díky vysoké světelnosti. Ve spojení s fotoaparátem Z fc získáte ekvivalent 42 mm ve formátu DX – dokonalý pro momentky a videology.

Tento objektiv Special Edition zdědil svůj design po klasických objektivech NIKKOR. Stejně jako fotoaparát mirrorless Z fc přináší i objektiv NIKKOR Z 28 mm f/2,8 (SE) originální konstrukční „retro“ detaily ze starých časů ale současně špičkový výkon odpovídající dnešním možnostem. Ať již fotografujete venku či uvnitř, za denního světlo nebo raději za šera – objektivu Nikon Z 28 mm f/2,8 se můžete spolehnout na perfektní obraz a minimum optických vad, ať už fotografujete nebo natáčíte video. Objektiv je navržen tak, aby byl všestranným širokoúhlým objektivem, který je vhodný pro řadu objektů, včetně krajiny, architektury a reportáží.

Přesný a rychlý AF

Systém optického zaostřování využívá dva krokové servo motorky a pomáhá dosáhnout působivě rychlého, přesného a tichého zaostřování. Takové, které je vhodné nejen pro fotografie ale také pro videa. Svým tichým, rychlým ostření, ohniskovou vzdáleností a dobrou světelností, jde o sklo, perfektně se hodící například pro natáčení videoblogů. Programovatelný ovládací kroužek objektivu můžete navíc libovolně přizpůsobit svým potřebám. Ovládací kroužky vyrobené podle originálních plánů věrně napodobují pocity z fotografování legendárními zrcadlovkami Nikon.

Dva rychlé servo motorky automatického zaostřování pracují téměř v úplné tichosti, konstrukce s vnitřním zaostřováním je navíc velice praktická a pohodlná. Poloha zaostřovacích skupin je dokonale synchronizovaná, což má za následek extrémně přesné a vysokorychlostní ovládání AF.

Objektiv umožňuje zaostřit objekt při nádherně rozostřeném pozadí. Bajonet Nikon Z s velkým průměrem, světelnost f/2,8 a 7-lamelová clona s kruhovým otvorem umožňují dosáhnout jemné a přirozené reprodukce neostrých míst obrazu (bokeh). Objektiv je ostrý i při zaostřování na krátkou vzdálenost, což můžete využít při fotografování stylových jídel, stejně jako výrazných portrétů. Nejkratší zaostřitelná vzdálenost je pouhých 19 cm.

Objektiv je tak malý, že ho můžete nechávat neustále na fotoaparátu, budete tak připraveni na každý okamžik. S objektivem Nikon Z 28 mm f/2,8 SE se v každé situaci snadno pracuje a vždy působí diskrétně. Bezhlučný příkazový kroužek lze nastavit na ovládání zaostření, clony, korekce expozice nebo citlivosti ISO. Objektiv je odolný proti prachu a kapající vodě a dokáže tak pracovat i v náročnějších podmínkách jako jsou momentky na pláži i kompozice na ulici za deštivých dnů. Plná kompatibilita s bezzrcadlovkami Nikon formátu Z a DX.

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na